Kaakpijn is een veel voorkomende en vaak slopende aandoening die kan variëren van licht ongemak tot ernstige, chronische pijn. In sommige gevallen kan het ook gepaard gaan met hoofdpijn, vermoeidheid en moeite met eten of praten. Pijn in kaken kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder ook gebitsproblemen. In deze blog gaan we in op de oorzaken en de behandelmogelijkheden. Want gelukkig zijn er wel een aantal behandelmogelijkheden om de kaakpijn te verhelpen of verlichten.

 

De oorzaken van kaakpijn

De verzamelnaam van de aandoeningen die pijn in de kaak veroorzaken is TMD (temporomandibulaire disfunctie). Er zijn verschillende factoren die pijn in de kaken veroorzaken. Vaak is het zo dat er niet één oorzaak is, maar dat verschillende factoren samen de boosdoener zijn. Verschillende oorzaken zijn:

1.     Gebitsproblemen

Een van de meest voorkomende oorzaken zijn gebitsproblemen, zoals gaatjes, tandvleesproblemen, tandenknarsen of een verkeerde stand van de kaak.

2.     Kaakpijn door stress

Kaakpijn door stress is een veelvoorkomende oorzaak. Als we gestrest zijn, kunnen onze spieren zich spannen, wat leidt tot pijn en spanning. Soms gaat dit samen met tandenknarsen of klemmen, vooral ’s nachts. Om stress gerelateerde kaakpijn te verminderen, is het belangrijk om ontspanningstechnieken te beoefenen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga. Het toepassen van stressmanagement kan niet alleen de pijn verminderen, maar ook verdere schade voorkomen.

3.     Blessure of trauma

Kaakpijn kan ook veroorzaakt worden door een blessure of trauma. Als u onlangs een ongeluk heeft gehad, is het belangrijk om medische hulp in te schakelen om er zeker van te zijn dat er geen onderliggende problemen zijn. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de schade aan de kaak te herstellen.

4.     Sinusinfectie

De sinussen zijn holle holtes in de wangen, aan weerszijden van de neus, achter de neus en in het voorhoofd. Een ontsteking van de sinus welke gelegen is tegen de kaak kan resulteren in een overvloed van slijm. Een ontsteking kan ontstaan door een virus of bacterie. De overvloed van slijm kan druk uitoefenen op de kaakgewrichten, wat resulteert in vervelende pijn. Vaak gaat een sinusinfectie gepaard met verkoudheid, koorts en vermoeidheid.

5.     Clusterhoofdpijn

Dit is een van de meest pijnlijke soort hoofdpijn en bevindt zich achter of rond de ogen. Deze pijn kan zich in sommige gevallen ook doortrekken naar de kaak. Andersom komt ook voor, wanneer de kaakpijn doortrekt naar het hoofd.

Pijn in jukbeen

Pijn in het jukbeen kan vaak samenhangen met kaakpijn, aangezien de kaakgewrichten en omliggende spieren dicht bij het jukbeen liggen. Een ontsteking, stress of overbelasting van de kaakspieren kan uitstralen naar het jukbeen. Ook gebitsproblemen of sinusinfecties kunnen druk veroorzaken op dit gebied, wat resulteert in pijn. Als je aanhoudende pijn in het jukbeen ervaart, is het slim om dit met een arts of tandarts te bespreken om de juiste oorzaak vast te stellen.

Wat kan ik zelf doen tegen kaakpijn?

  1. Probeer regelmatig uw kaakspieren te ontspannen.
  2. Vermijd taai eten, neem kleinere happen en kauw rustig.
  3. Doe oefeningen om uw kaakspieren te ontspannen.
  4. Probeer gewoonten zoals kauwgom kauwen, tandenknarsen en nagelbijten te voorkomen.
  5. Gebruik pijnstillers.

Hoe haal je spanning uit je kaak?

Spanning in de kaak kan ongemakkelijk zijn en de pijn verergeren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze spanning te verminderen:

  • Masseer zachtjes de kaakspieren om de spanning los te maken.
  • Doe kaakoefeningen, zoals het openen en sluiten van de mond op een gecontroleerde manier.
  • Pas ademhalingstechnieken toe om de algehele spierspanning in uw lichaam te verminderen.
  • Gebruik een warmte kompres op de kaak om de spieren te ontspannen.
  • Zorg ervoor dat u bewust ontspant gedurende de dag, vooral als u merkt dat u uw kaken aanspant.

Pijn kaakgewricht en oor

Pijn in het kaakgewricht kan soms uitstralen naar het oor, wat leidt tot een vervelend gevoel of druk rondom het oor. Dit kan veroorzaakt worden door een aandoening van het kaakgewricht, zoals TMD, of door tandenknarsen. Ook kan een sinusinfectie druk uitoefenen op het kaakgewricht, waardoor u pijn in dit gebied voelt. Het dragen van een beschermplaatje of het toepassen van oefeningen om de kaakspieren te ontspannen, kan verlichting bieden. Als de pijn aanhoudt, is het belangrijk om dit te bespreken met een tandarts of kaakchirurg.

Kaakpijn aan 1 kant

Het kan dat u kaak pijn aan 1 kant van uw mond ervaart. Dit kan veroorzaakt worden door gebitsproblemen, stress, een blessure of trauma, een sinusinfectie of door clusterhoofdpijn. Vermijd dat u met een kant van het gebit gaat eten en kauwen. U gebruikt dan alsnog de kaakspieren aan de pijnlijke kant. Mocht u kaakpijn aan één kant van het gebit hebben, moet u precies hetzelfde doen als bij pijn aan beide kanten van de kaak. Werken de tips die u zelf kunt doen niet? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de tandarts. Neem hier contact op met onze secretaresse.

Wat kan de tandarts voor mij betekenen?

Mocht de pijn aanhouden, dan is het verstandig om uw kaak na te laten kijken door een tandarts. Zo kunnen wij als tandarts allereerst een goede diagnose stellen. Vanzelfsprekend behandelen wij gebitsproblemen die uw kaakpijn veroorzaken. Denk hierbij aan tandbederf dat precies op uw tanden past. Maar denk ook bijvoorbeeld aan een op maat gemaakt plastic plaatje maken. Hiermee wordt uw gebit ’s nachts beschermt tegen tandenknarsen. Daarnaast staat uw kaak hierdoor ook in een andere stand, wat kan helpen tegen de pijn. Mocht een doorverwijzing nodig zijn, dan zullen wij u naar de juiste specialist doorverwijzen.

Spoor de oorzaak op

Wat de oorzaak van uw kaakpijn ook is, het is belangrijk om met uw arts of tandarts te praten om een behandelplan te bepalen. Dan kan de oorzaak gevonden worden.

Wilt u een afspraak maken om kaakpijn te bespreken met een van onze specialisten? Neem contact op en plan direct een afspraak. Ons team van Tandartsenpraktijk Villa Westhof staat voor u klaar!

Heeft u specifiek last van kiespijn? U kunt hier meer informatie lezen!