Een stralende glimlach is vaak een van de eerste dingen die mensen opmerken wanneer ze met anderen praten. Als u ontevreden bent over de kleur en/of stand van uw tanden, kunt u overwegen om facings te laten plaatsen. Dit zijn dunne schildjes die op de voorkant van uw tanden worden bevestigd om ze er beter uit te laten zien. Twee veel voorkomende materialen die gebruikt worden bij het vervaardigen van facings zijn porselein en composiet. In deze blog zullen we het verschil tussen beide bespreken, om u te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Composiet facings

Facings van composiet zijn de goedkope variant van de twee en bieden een veelzijdige en directe oplossing voor het verbeteren van het uiterlijk van uw tanden. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

  1. Directe plaatsing: Ze kunnen in één tandartsbezoek worden geplaatst. De tandarts brengt een speciale tandkleurige harslaag op uw tanden aan en vormt deze ter plaatse om de gewenste vorm en grootte te bereiken.
  2. Aanpasbaarheid: Een van de grootste voordelen van composiet facings is de mogelijkheid om ze nauwkeurig aan te passen aan uw natuurlijke tanden. Uw tandarts kan de kleur, vorm en grootte van het schildje direct tijdens de behandeling aanpassen. Hierdoor kunnen we kleine correcties en verbeteringen aanbrengen die passen bij uw individuele behoeften en esthetische voorkeuren.
  3. Reparatiemogelijkheden: In het geval van beschadiging of verkleuring kunnen ze relatief eenvoudig worden gerepareerd of bijgewerkt zonder dat de hele facing vervangen moet worden. Dit is een groot voordeel ten opzichte van porseleinen facings, waarbij eventuele reparaties vaak meer tijd en kosten met zich meebrengen.
  4. Kortere levensduur: Hoewel composiet facings duurzaam zijn, gaan ze over het algemeen niet zo lang mee als porseleinen facings. Ze zijn gevoeliger voor slijtage en verkleuring na verloop van tijd, vooral als ze worden blootgesteld aan sterk gekleurd voedsel, dranken en tabak. Meestal gaan ze vier tot acht jaar mee.

Porseleinen facings

Porseleinen facings zijn vervaardigd uit een hoogwaardig keramisch materiaal en komt het dichts in de buurt van een eigen tand. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen voor porseleinen facings:

  1. Natuurlijke uitstraling: Porselein heeft een glans en kleur die sterk lijken op natuurlijke tanden. Het materiaal weerkaatst licht op vergelijkbare wijze als tandglazuur, waardoor porseleinen facings er natuurlijk uitzien. U ziet geen verschil met andere tanden in uw gebit.
  2. Kleurstabiliteit: Porseleinen facings zijn beter bestand tegen verkleuring dan composiet facings. Ze zijn minder gevoelig voor aanslag uit voedsel, dranken en tabak, waardoor ze langer hun oorspronkelijke kleur behouden.
  3. Plaatsing in twee zittingen: Deze variant wordt voor u op maat gemaakt in een tandtechnisch laboratorium en wordt meestal geplaatst in twee zittingen.
  4. Prijs: Porseleinen facings zijn beduidend duurder dan de composiet variant, maar hiervoor krijgt u natuurlijk wel een hogere kwaliteit terug.
  5. Duurzaamheid: Porseleinen facings zijn over het algemeen sterker en gaan langer mee dan composiet facings. Ze zijn beter bestand tegen slijtage en breuken en met de juiste mondhygiëne en regelmatige tandartscontroles kunnen ze wel tien tot vijftien jaar meegaan!

Hoe ziet dat er dan uit?

Zie hieronder een voorbeeld van de mogelijkheden kunnen worden bereikt met het plaatsen van facings. U ziet hier dat de onregelmatigheden en de verkleuring van de tanden volledig zijn verholpen. Daarnaast ziet het er ook nog eens natuurlijk uit.

facings-voor-en-na

Wat is de beste keuze voor mij?

Beide varianten hebben hun eigen unieke voordelen. Bij het maken van een keuze is het belangrijk om uw persoonlijke behoeften, budget en de aanbevelingen van uw tandarts in overweging te nemen. Een consult met uw tandarts helpt bij het maken van de beste keuze, waarin de conditie van uw tanden en uw verwachtingen op langere termijn worden meegenomen. Neem contact met ons op en wij helpen u graag bij het maken van deze keuze!