Wanneer heeft u voor het laatst uw tandenborstel vervangen? Het is onze mondhygiëne die vaak niet de aandacht krijgt die het verdient. In deze blog vertelt Tandartsenpraktijk Villa Westhof hoe belangrijk het is om uw tandenborstel regelmatig te vervangen.

 

Wanneer moet ik mijn tandenborstel vervangen

Als het goed is poetst u elke dag tweemaal uw tanden. De meeste tandartsen raden aan om een tandenborstel elke 3 maanden te vervangen. Na verloop van tijd worden tandenborstels namelijk minder effectief, door het afbreken van de borstelharen en slijtage. Wat u waarschijnlijk nog niet wist, is dat schimmels en bacteriën zich kunnen verstoppen en ophopen in de borstelharen. Hierdoor is het belangrijk dat u nadat u bijvoorbeeld verkouden bent geweest, uw tandenborstel direct vervangt. Spoel uw tandenborstel dus goed af, droog hem en plaats de tandenborstel in een beker of houder na het poetsen. Leg hem vooral niet te dicht bij het toilet of andere gebruikte tandenborstels van uw gezin.

 

Wat gebeurt er als ik mijn tandenborstel niet vaak genoeg vervang?

Naast het ophopen van bacteriën en schimmels op de haren van uw tandenborstel, zijn er ook een aantal andere risico’s en problemen die gepaard gaan met het niet vervangen van uw tandenborstel. Een van de risico’s is dat u uw tandvlees beschadigt, omdat oude tandenborstels minder effectief worden bij het verwijderen van tandplak, wat leidt tot tandvleesontsteking. Als het tandvlees niet wordt behandeld, leidt dit tot infectie, waardoor uw tandvlees los komt te zitten van uw tanden! Daarnaast kunt u ook nog ziek worden van de ophopende bacteriën en schimmels op uw tandenborstel. Snel vervangen die oude tandenborstel dus.

 

Waar moet ik op letten tijdens het kopen van een nieuwe tandenborstel?

Vraag uw eigen tandarts tijdens de volgende afspraak om aanbevelingen over welke tandenborstel het beste bij u past op basis van individuele behoeften, specifieke gezondheidstoestand van het gebit etc. Veel overeenkomende suggesties zijn tandenborstels met zachte haren. Tandenborstels met harde haren kunnen namelijk uw tanden en tandvlees beschadigen. Daarnaast is het gebruik van mondwater ook van belang om tandplak en tandvleesontsteking te bestrijden. En niet te vergeten, flossen! Overweeg om de investering in een elektrische tandenborstel te maken. Het is bewezen dat deze de mondhygiëne verbetert en beter poetst dan een normale tandenborstel. Doe dus goed onderzoek naar welke tandenborstel het beste bij u past en vergeet niet uw tandarts te raadplegen.

Is het tijd om een nieuwe controle voor uw gebit in te plannen? Wacht niet langer en maak direct een afspraak. Het team van Tandartsenpraktijk Villa Westhof is u graag van dienst.