Slechte adem, we weten allemaal wat het is en we zijn allemaal wel eens in verlegenheid gebracht door onze eigen adem. Maar hoe komt dat nou eigenlijk?  Weten en begrijpen wat de oorzaak is van slechte adem kan u helpen om het te voorkomen en de schaamte die het vaak met zich meebrengt. Lees verder om meer te weten te komen over wat slechte adem veroorzaakt.

Wat veroorzaakt een slechte adem?

Slechte adem kan veroorzaakt worden door een aantal problemen. Wij hebben ze hieronder voor u op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee.

 

Voedsel

Sommige van de voedingsmiddelen die we eten kunnen ons tijdelijk een slechte adem geven. Knoflook, uien, koffie, gekruid of geurend voedsel kan voor een vervelende mondgeur zorgen. Poets uw tanden, kauw suikervrije kauwgom, of gebruik mondspoeling voor een frisse adem.

 

Tabak

Roken en tabaksgebruik veroorzaken niet alleen een slechte adem, maar kunnen ook leiden tot mondkanker, vlekken op de tanden en irritatie van het tandvlees. Overweeg een rookvrije levensstijl om de negatieve effecten te verminderen.

 

Gebitsproblemen

Een slechte adem kan worden veroorzaakt door gebitsproblemen zoals een tandvleesaandoening of gaatjes. Tanden die te dicht op elkaar staan kunnen ook een slechte adem veroorzaken. Neem contact op met uw tandarts om eventuele gebitsproblemen als oorzaak uit te sluiten.

 

Bacteriën

Wanneer u niet goed poetst, flost en regelmatige bezoekjes aan de tandarts brengt, worden bacteriën niet uit uw mond verwijderd. De ophoping van deze plakkerige bacteriën kan leiden tot een slechte adem. Door twee keer per dag te poetsen, dagelijks te flossen en regelmatig naar de tandarts te gaan, kunt u dit voorkomen.

 

Droge mond

Gebrek aan speeksel zorgt voor een droge mond, wat een bijwerking kan zijn van medicijnen, roken, mondademhaling of het kan een symptoom zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Praat met uw tandarts over een droge mond voor de beste oplossing voor zowel een droge mond als de daaruit voortvloeiende slechte adem.

 

Ziekte

Een ontstoken neusbijholte (sinusitis), amandelontsteking, ademhalingsproblemen en zelfs diabetes kunnen leiden tot een slechte adem. Uw arts kan voor deze aandoeningen medicijnen voorschrijven die mogelijk voor een droge mond zorgen en daardoor dus ook een slechte adem. Praat met uw arts als uw bijwerkingen problematisch zijn.

 

Het aanpakken van de slechte adem

Om een slechte adem aan te pakken, is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak is. De beste manier om de onderliggende reden voor slechte adem te ontdekken is om eerlijk te zijn over uw levensstijl en gewoontes tegen zowel uw tandarts als uw arts om voor de beste aanpak te zorgen om de slechte adem te bestrijden. Vaak kan een slechte adem worden voorkomen door te stoppen met roken, een goede mondhygiëne te onderhouden (twee keer per dag poetsen en dagelijks flossen) en natuurlijk minstens twee keer per jaar naar de tandarts te gaan.

 

Klaar om uw slechte adem te bestrijden? Wij in ieder geval wel. Het team van Tandartspraktijk Villa Westhof staat voor u klaar en helpt u graag! Klik hier om direct een afspraak te maken.