Een mondhygiënist helpt u om uw mond gezond te houden. Ze maken uw tanden schoon, geven u persoonlijke tips over hoe u het beste u gebit gezond kan houden. Hier leggen we uit wat een mondhygiënist precies doet, hoe ze verschillen van een tandarts, hoe lang een bezoek duurt, en op welke kosten u kunt rekenen. Per direct op zoek naar een mondhygiënist? Bekijk onze tandartspraktijk in Nijmegen oost.

Wat doet een mondhygiënist?

Een mondhygiënist is een expert in het voorkomen van tandproblemen en speelt een belangrijke rol in het gezond houden van uw gebit. Hun hoofdwerkzaamheden zijn het grondig schoonmaken van tanden door het weghalen van tandplak en tandsteen, het geven van behandelingen zoals fluoride om je tanden te beschermen, en het bieden van advies over hoe u uw mond het beste kunt verzorgen. Een mondhygiënist controleert ook tandvlees en andere delen van uw mond om problemen te voorkomen.

Zoekt u met spoed een mondhygiënist?

In onze tandartspraktijk in Nijmegen kunt u vaak dezelfde week terecht voor een afspraak met een van onze mondhygiënisten. Of u nu een grondige gebitsreiniging nodig heeft of behandeling voor tandvleesproblemen, ons team staat klaar om u te helpen. Maak snel een afspraak en kom zelf ervaren hoe deskundig en zorgvuldig we te werk gaan bij onze praktijk in Nijmegen.

Wat is het verschil tussen de tandarts en een mondhygiënist?

Hoewel zowel tandartsen als mondhygiënisten zorgen voor uw tanden, ligt de focus van een mondhygiënist voornamelijk op preventie. Tandartsen zijn daarentegen meer gericht op het diagnosticeren en behandelen van mondziekten. Denk hierbij aan het vullen van gaatjes, het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen, en andere herstellende procedures. De mondhygiënist werkt vaak samen met de tandarts om uw algehele mondgezondheid te behouden.

Hoe lang duurt een afspraak bij de mondhygiënist?

De duur van een afspraak bij de mondhygiënist hangt af van de toestand van uw gebit en de behandelingen die nodig zijn. Een standaard controle en gebitsreiniging duurt gemiddeld 30 tot 60 minuten. Als er meer intensieve reiniging nodig is of als er specifieke problemen zijn die aandacht vereisen, kan de afspraak langer duren.

Hoe vaak moet u naar de mondhygiënist?

De frequentie van bezoeken aan een mondhygiënist hangt af van uw persoonlijke mondgezondheid. Sommige mensen moeten misschien om de drie tot vier maanden gaan, terwijl anderen slechts eenmaal per jaar een bezoek moeten brengen. Bij een regulier gebit raden wij aan om twee keer per jaar naar de mondhygiënist te gaan.

Wat zijn de kosten van de mondhygiënist?

De kosten voor een bezoek aan de mondhygiënist variëren afhankelijk van de uitgevoerde procedures. Een standaard gebitsreiniging kost €15,78 per vijf minuten. Wanneer uw afspraak 40 minuten duurt kost dit dus ongeveer €125. Specifieke behandelingen zoals het aanbrengen van fluoride of het uitvoeren van een uitgebreide gebitsreiniging kunnen extra kosten met zich meebrengen. De meeste basiszorgverzekeringen dekken de kosten voor jeugdige patiënten tot 18 jaar. Volwassenen kunnen overwegen om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten om deze kosten te dekken.