Tandenpoetsen is voor iedereen een dagelijkse bezigheid. Iedereen wil een mooi en gezond gebit en hierin speelt het grondig poetsen van uw tanden een belangrijke rol. In deze blog gaan we in op de juiste manier om uw tanden te poetsen.

 

Wat u nodig heeft om uw tanden juist te poetsen

 

 1. Tijd: Om uw tanden goed te kunnen poetsen dient u dit volgens Oral-B ’s morgens en ’s avonds minstens twee minuten te doen. Als u geen elektrische tandenborstel heeft is het handig om een timer te zetten, zodat u weet dat de volledige twee minuten poetst.

 

 1. De juiste tandenborstel: Een elektrische tandenborstel poetst volgens wetenschappelijk onderzoek effectiever dan een handtandenborstel. Een elektrische tandenborstel voert de poetsbewegingen voor u uit, zodat u zelf kan geconcentreerd alle tanden en kiezen af kan gaan, waardoor de mond beter wordt gereinigd. Tevens maakt een elektrische tandenborstel met haar 5.000 tot 48.000 veel meer bewegingen dan een handtandenborstel met maar 600 bewegingen per minuut. Hierdoor wordt er meer vuil verwijderd van de tanden en het tandvlees. Vergeet ook niet om uw tandenborstel op tijd te vervangen.

 

 1. Tandpasta: er is enorm veel keuze uit verschillende tandpasta’s, van goedkope tandpasta’s voor wittere tanden tot de A-merk tandpasta’s voor een gevoelig gebit. Alle tandpasta’s die u in Nederland vindt in de winkels voldoen aan de minimumeisen. Het is met name belangrijk dat er fluoride in de tandpasta zit. Dit zorgt namelijk voor een goede bescherming tegen tandbederf.

 

Dit is hoe u uw tanden het beste poetst

En dan nu het poetsen zelf! Wij hebben een kort ‘stappenplan’ voor u opgesteld voor het poetsen met een elektrische- en handtandenborstel:

Tandenpoetsen met een handtandenborstel

 • Zet de tandenborstel schuin in een hoek van ongeveer 45 graden richting het tandvlees.
 • Poets de boven-, binnen- en buitenkant van de tanden en kiezen.
 • Zorg dat u ook uw achterste kiezen poetst.
 • Maak korte heen-en-weerbewegingen, zonder te hard te drukken. Doet u dit wel, dan kunt u uw tandvlees beschadigen.
 • Klaar met poetsen? Poets dan nog even uw tong om bacteriën te verwijderen en een slechte adem te voorkomen. Dit kan met de haren van de tandenborstel of met een tongschraper.

Tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel

 • Zet de elektrische tandenborstel in een lichte hoek richting het tandvlees. Ook hierbij niet te hard duwen.
 • Afhankelijk van de soort elektrische tandenborstel houdt u de borstel een paar seconden op uw tand of kies of u beweegt mee met een kleine horizontale beweging.
 • Wanneer u van tand naar tand gaat, vergeet dan vooral de stukken tussen uw tanden niet te poetsen. Ook hier kunt u met uw tandenborstel veel tandplak verwijderen. Houd de tandenborstel hier even stil.
 • Poets de boven-, binnen- en buitenkant van uw tanden en kiezen.
 • Zorg dat u ook uw achterste kiezen poetst.
 • Klaar met poetsen? Poets dan nog even uw tong om bacteriën te verwijderen en een slechte adem te voorkomen. Dit kunt u het beste doen met een tongschraper.