Hoewel niet zo erg als andere tandheelkundige aandoeningen, kunnen verkleurde tanden u onzeker maken en tegen houden tot lachen. Gelukkig, is het verbeteren van verkleurde tanden net zo makkelijk als het aanpassen wat u eet en drinkt. Het bleken van uw tanden bij uw tandarts kan er ook goed bij helpen. Maar u kunt dit natuurlijk ook proberen te voorkomen! Daarom heeft Tandartspraktijk Villa Westhof veel voorkomende oorzaken voor u opgesteld.

 

In- en uitwendige verkleuringen

Wanneer we het over het verkleuren van tanden hebben, kunnen we deze indelen in twee verschillende groepen. Namelijk de inwendige en uitwendige verkleuringen.

Inwendige verkleuringen

Een inwendige verkleuring van de tand ontstaat bij veranderingen in het tandbeen of tandglazuur. Dit kan voorvallen door verschillende oorzaken, zoals:

 

Verkleuring door erfelijkheid

Soms zit tandkleur in de familie. Als een van de tanden van uw ouders geel is, is het waarschijnlijk dat die van u een vergelijkbare tint heeft. Dit komt namelijk omdat de dikte van het tandbeen en tandglazuur erfelijk bepaald zijn. De dikte van het tandbeen bepaalt hoe wit uw tanden zijn. Glazuur vormt het beschermlaagje wat om de tanden heen zit. Des te dikker het glazuur, hoe beter het tandbeen zijn witte kleur kan behouden.

 

Een klap of val in het verleden

Dit kan ervoor zorgen dat de tandzenuw afsterft. Het wortelkanaal loopt in het binnenste van de tand. Dit is een holte die gevuld is met een zenuw en bloedvaten. Door een harde klap of val kan de zenuw beschadigd worden, waardoor deze afsterft. Een donkerkleurige tand is hiervan het gevolg. Dit kan binnen enkele dagen, maar ook pas jaren later zichtbaar worden.

 

Verkleuring door veroudering

Naarmate u ouder wordt, slijten tanden en zal het glazuur steeds meer verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat uw tanden door de jaren heen geler worden. Dit kunt u helaas niet voorkomen. U kunt wel een cosmetische behandeling laten uitvoeren door uw tanden te bleken.

 

Medicatie die de kleur aantast

In bepaald medicatie kunnen kleurstoffen zitten die ervoor zorgen dat de tanden verkleuren. Dit komt vaak voor bij antibioticagebruik in de kindertijd of door de moeder tijdens de zwangerschap. De boosdoener is het antibioticum ‘tetracycline’.

 

Uitwendige verkleuringen

Een uitwendige verkleuring van de tand zit aan de buitenkant van de tand. Deze worden veroorzaakt doordat kleurstoffen uit voeding en roken in de tandplak dringen.

 

Van deze voedingsmiddelen krijgt u verkleurde tanden

Door op te letten wat u eet en drinkt kunt u voorkomen dat u tanden sneller verkleuren. De volgende voedingsmiddelen kunt u beter vermijden:

 

  • Koffie
  • Suiker
  • Frisdrank
  • Thee
  • Rode wijn
  • Bosbessen, bramen en granaatappels
  • Citrus- en andere zure vruchten
  • Azijn
  • Rode en donkere sausjes

 

Uiteraard hoeft u deze voedingsmiddelen niet geheel te vermijden. Maar wanneer u uw tanden zo wit mogelijk wilt houden, is het verstandig om ze niet te vaak te nuttigen.

 

Gele tanden door roken

In sigaretten zit nicotine, deze laat een donkerbruine aanslag achter op uw tanden. De nicotine gaat zich steeds dieper nestelen in uw gebit. Dit zorgt ervoor dat u gelere of zelfs zwartgekleurde tanden kunt krijgen. Hoe eerder u stopt met roken, hoe makkelijker het is om van deze aanslag op u tanden af te komen.

 

Andere oorzaken voor verkleurde tanden

Buiten de bovengenoemde oorzaken van verkleurde tanden, zijn er ook nog andere factoren die ervoor zorgen dat u tanden verkleuren. Tandsteen kan ervoor zorgen dat u een grijs-gele gloed krijgt over uw tanden. Ook tandplak draagt bij aan verkleurde tanden. Dit kunt u voorkomen door minimaal twee keer per dag uw tanden te poetsen.

 

Uw tanden laten bleken?

Bij Tandartspraktijk Villa Westhof maken we gebruik van een geheel veilige en effectieve manier van tanden bleken. Dit is echter alleen mogelijk bij een goede mondhygiëne. Wilt u uw stralende glimlach weer terugkrijgen? Wacht dan niet langer en maak een afspraak om te bespreken of dit mogelijk is voor u.