Wil je weten hoe je gaatjes kunt voorkomen? Goede mondverzorging is super belangrijk. In deze blog geef ik je simpele en praktische tips om je tanden sterk en gezond te houden. Deze adviezen zijn voor iedereen, jong en oud. Lees verder om te leren hoe je je glimlach mooi houdt.

Enkele tips die je nog niet eerder wist:

  • Eet kaas als dessert: Kaas helpt de pH-waarde in je mond te neutraliseren na het eten. Dit kan helpen om tandbederf te verminderen omdat een hogere pH-waarde de activiteit van schadelijke zuren op je tanden vermindert. Een stukje kaas na de maaltijd kan dus echt helpen!
  • Spoelen met thee: Spoel je mond met ongezoete groene of zwarte thee na het eten. Thee bevat polyfenolen die de groei van bacteriën die gaatjes veroorzaken kunnen remmen. Bovendien kan thee helpen om tandplak te verminderen.
  • Xylitol kauwgom: Kauwgom met xylitol na de maaltijd kan helpen om meer speeksel te produceren, wat natuurlijk helpt bij het reinigen van de mond. Xylitol is een natuurlijke zoetstof die de groei van de bacteriën die gaatjes veroorzaken kan verminderen.
  • Vitaminerijke voeding: Vitamine D en calcium in je dieet zijn niet alleen goed voor je botten, maar ook voor je tanden. Ze helpen om het tandglazuur te versterken en te beschermen tegen gaatjes. Voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, vette vis en eigeel zijn rijk aan deze voedingsstoffen.
  • Water met fluoride: Als je in een gebied woont waar het leidingwater fluoride bevat, zorg dan dat je regelmatig kraanwater drinkt. Fluoride helpt je tanden te remineraliseren en versterkt het tandglazuur, wat helpt tegen gaatjes.
  • Gaatjesfobie: Er zijn mensen die last hebben van enorme angst voor het krijgen van gaatjes of het laten behandelen van gaatjes. Dit heet dan een gaatjesfobie. Heeft u enorme angst voor krijgen of behandelen van gaatjes in uw tanden? Bekijk onze speciale behandelingen voor angstpatiënten. Wij zorgen ervoor dat u alle nodige informatie krijgt en dat u zich nergens zorgen voor over hoeft te maken. Zo worden uw gaatjes gevuld met de beste expertise en pijnloze behandeling.

Welke producten moet je vermijden om gaatjes te voorkomen?

  • Cola en Red Bull: Deze zijn niet alleen rijk aan suiker maar ook aan zuren die het tandglazuur kunnen aantasten.
  • Starbucks Frappuccino: Deze kunnen net zoveel suiker bevatten als een frisdrank.
  • Haribo-gummibeertjes: Deze blijven aan de tanden kleven, wat de kans op tandbederf verhoogt.
  • Citroensap en grapefruitsap: Hun hoge zuurgehalte kan het tandglazuur ernstig eroderen.
  • Pringles: Deze bevatten vaak zetmeel dat zich tot suikers afbreekt die bijdragen aan tandbederf.
  • Rozijnen: Deze zijn plakkerig en rijk aan suiker, wat ze slecht maakt voor je tanden.

Tandplak controle om gaatjes te voorkomen

Tip 1. Poetsen, poetsen, poetsen

Zoals iedereen wel weet, begint goede mondhygiëne bij het tweemaal daags poetsen van je tanden. Gebruik een fluoridehoudende tandpasta om je tandglazuur sterk te houden en gaatjes te helpen voorkomen. Het is niet alleen belangrijk wát je gebruikt, maar ook hóe je poetst: besteed minimaal twee minuten aan deze routine en zorg ervoor dat je alle oppervlakken van je tanden grondig reinigt. Flossen mag daarnaast ook zeker niet ontbreken in je dagelijkse mondverzorging. Dagelijks flossen haalt voedselresten en tandplak weg uit de ruimtes waar je tandenborstel niet bij komt. Dit vermindert het risico op tandplakvorming, die anders kan leiden tot gaatjes en tandvleesontsteking.

Tip 2. Drink veel water

Water is cruciaal voor de algehele gezondheid, inclusief de gezondheid van je mond. Door regelmatig water te drinken, spoel je voedseldeeltjes en suikers weg die zich op en tussen je tanden verzamelen. Deze deeltjes kunnen anders in tandplak veranderen en gaatjes veroorzaken. Water helpt ook om de pH-waarde in je mond te neutraliseren, wat de groei van schadelijke bacteriën vermindert. Bovendien stimuleert het drinken van water de speekselproductie, een natuurlijk verdedigingsmechanisme dat je tanden beschermt tegen tandbederf en je mond fris houdt. Zorg ervoor dat je door de dag heen voldoende water drinkt om je mond gezond te houden.

Tip 3. Wees voorzichtig met zoete en zure lekkernijen

Suiker is slecht voor je tanden! Ja, dat klopt, maar dat betekent niet dat je van het suiker af moet. Beperk je inname van suikerrijke en zure voedingsmiddelen en dranken. Deze zijn namelijk niet alleen slecht voor je algemene gezondheid, maar ook een aanslag op je tanden. Ze versnellen de afbraak van tandglazuur, wat de deur openzet voor gaatjes. Als je toch iets zuurs of zoets consumeert, spoel dan je mond met water of poets je tanden als het kan kort daarna. Oplossing: Eet suikerrijke snacks en dranken alleen tijdens de maaltijden. Tijdens het eten produceert je mond meer speeksel, wat helpt om suikers en zuren sneller te neutraliseren. Beperk je suikerinname tot deze momenten om de blootstelling aan schadelijke stoffen te minimaliseren en het risico op gaatjes te verlagen.

Tip 4. Vergeet de tandarts niet

Regelmatige bezoeken aan de tandarts zijn cruciaal. Een halfjaarlijkse controle stelt je tandarts in staat om je mondgezondheid te monitoren en problemen vroegtijdig aan te pakken. Tijdens deze bezoeken kan ook een professionele reiniging worden uitgevoerd, die helpt om tandsteen en hardnekkige tandplak te verwijderen die je thuis niet kunt aanpakken.

verschil-tandarts-mondhygienist

Door deze stappen te volgen, maximaliseer je de verzorging van je gebit en minimaliseer je het risico op gaatjes. Het is de moeite waard om deze gewoontes te integreren in je dagelijkse routine voor een langdurig gezond en sterk gebit.