Kaakpijn is een veel voorkomende en vaak slopende aandoening die kan variëren van licht ongemak tot ernstige, chronische pijn. In sommige gevallen kan het ook gepaard gaan met hoofdpijn, vermoeidheid en moeite met eten of praten. Kaakpijn kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder ook gebitsproblemen. In deze blog gaan we in op de oorzaken en de behandelmogelijkheden. Want gelukkig zijn er wel een aantal behandelmogelijkheden om de kaakpijn te verhelpen of verlichten.

 

De oorzaken van kaakpijn

De verzamelnaam van de aandoeningen die pijn in de kaak veroorzaken is TMD (temporomandibulaire disfunctie). Er zijn verschillende factoren die kaakpijn veroorzaken. Vaak is het zo dat er niet één oorzaak is, maar dat verschillende factoren samen de boosdoener zijn. Verschillende oorzaken zijn:

1.     Gebitsproblemen

Een van de meest voorkomende oorzaken zijn gebitsproblemen, zoals gaatjes, tandvleesproblemen, tandenknarsen of een verkeerde stand van de kaak.

2.     Stress

Stress is een andere mogelijke oorzaak van kaakpijn. Als we gestrest zijn, kunnen onze spieren zich spannen, wat leidt tot pijn en spanning. Om stress gerelateerde kaakpijn te verminderen, is het belangrijk om ontspanningstechnieken te beoefenen, zoals bijvoorbeeld ademhalingstechnieken of yoga.

3.     Blessure of trauma

Kaakpijn kan ook veroorzaakt worden door een blessure of trauma. Als u onlangs een ongeluk heeft gehad, is het belangrijk om medische hulp in te schakelen om er zeker van te zijn dat er geen onderliggende problemen zijn. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de schade aan de kaak te herstellen.

4.     Sinusinfectie

De sinussen zijn holle holtes in de wangen, aan weerszijden van de neus, achter de neus en in het voorhoofd. Een ontsteking van de sinus welke gelegen is tegen de kaak kan resulteren in een overvloed van slijm. Een ontsteking kan ontstaan door een virus of bacterie. De overvloed van slijm kan druk uitoefenen op de kaakgewrichten, wat resulteert in vervelende pijn. Vaak gaat een sinusinfectie gepaard met verkoudheid, koorts en vermoeidheid.

5.     Clusterhoofdpijn

Dit is een van de meest pijnlijke soort hoofdpijn en bevindt zich achter of rond de ogen. Deze pijn kan zich in sommige gevallen ook doortrekken naar de kaak. Andersom komt ook voor, wanneer de kaakpijn doortrekt naar het hoofd.

 

Wat kan ik zelf doen tegen kaakpijn?

  1. Probeer regelmatig uw kaakspieren te ontspannen;
  2. Vermijd taai eten, neem kleinere happen en kauw rustig;
  3. Doe oefeningen om uw kaakspieren te ontspannen;
  4. Probeer gewoonten zoals kauwgom kauwen, tandenknarsen en nagelbijten te voorkomen;
  5. Gebruik pijnstillers.

Wat kan de tandarts voor mij betekenen?

Mocht de pijn aanhouden, dan is het verstandig om uw kaak na te laten kijken door een tandarts. Zo kunnen wij als tandarts allereerst een goede diagnose stellen. Vanzelfsprekend behandelen wij gebitsproblemen die uw kaakpijn veroorzaken. Denk hierbij aan tandbederf, maar ook bijvoorbeeld aan een op maat gemaakt plastic plaatje maken, dat precies op uw tanden past. Hiermee wordt uw gebit ’s nachts beschermt tegen tandenknarsen. Daarnaast staat uw kaak hierdoor ook in een andere stand, wat kan helpen tegen de pijn. Mocht een doorverwijzing nodig zijn, dan zullen wij u naar de juiste specialist doorverwijzen.

Spoor de oorzaak op

Wat de oorzaak van uw kaakpijn ook is, het is belangrijk om met uw arts of tandarts te praten om een behandelplan te bepalen. Dan kan de oorzaak gevonden worden.

Wilt u een afspraak maken om kaakpijn te bespreken met een van onze specialisten? Neem contact op en plan direct een afspraak. Ons team van Tandartsenpraktijk Villa Westhof staat voor u klaar!