“Flost u wel vaak genoeg?” is een vraag die u waarschijnlijk vaak gesteld wordt als u naar de tandarts gaat. De reden dat we dit vragen is omdat dit belangrijk is! Het is niet ieder zijn favoriete bezigheid en dit is ook de reden waarom veel mensen dit weglaten uit hun dagelijkse routine om hun gebit schoon te houden. Maar enkel 2 keer per dag uw tandenpoetsen is vaak niet genoeg om tandplak te verwijderen en gaatjes te voorkomen. Het flossen van uw tanden helpt u een gezonde lach te behouden. In deze blog leest u waarom het flossen een onderdeel van uw dagelijkse routine zou moeten worden.

 

Alleen tandenpoetsen is niet voldoende

Met het poetsen van uw tanden bereikt u de oppervlaktes die zeer dicht bij de zijkanten van andere tanden aanliggen niet. Hierdoor kunnen voedselresten er gemakkelijk tussen komen. Wanneer deze hier vast komt te zitten, wordt dit een broedplaats voor bacteriën! Dit is waar het flossen van pas komt. Het flosdraad komt makkelijk tussen de nauwe ruimtes en kan hiermee 80% van de tandplak verwijderen.

 

Bescherm uw tandvlees

Door niet te flossen, zorgt u ervoor dat tandplak en bacteriën zich kunnen ophopen. Als deze niet verwijderd worden, zullen de bacteriën uiteindelijk het tandweefsel gaan irriteren. Dit wordt erger naarmate de bacteriën toenemen. Als dit niet wordt behandeld, kan dit Gingivitis veroorzaken – een paradontale aandoening die rood en gezwollen tandvlees veroorzaakt dat gemakkelijk bloedt.

 

Bescherm uw tanden

De bacteriën die zich kunnen ophopen veroorzaken niet alleen irritatie, maar tasten ook het glazuur van uw tanden en kiezen aan, waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. Door regelmatig te flossen verwijdert u deze tandplak en voorkomt u dat schadelijke bacteriën zich ophopen. Het zorgt er hiernaast ook voor dat uw gebit er stralender uitziet door het verwijderen van tandplak en overtollig voedsel dat u in de spiegel misschien niet ziet.

 

Hoe moet ik mijn tanden flossen?

  • Rol 30 tot 45 cm flosdraad strak tussen uw wijs- of middelvingers (naar keuze);
  • Ga voorzichtig zigzaggend langs het oppervlak van de tand en onder de tandvleesrand. Vergeet ook niet om de achterkant van elke tand te flossen.

 

Flossen kost u maar een paar minuten van uw dag, maar heeft grote voordelen voor uw gezondheid op de lange termijn. Wij adviseren om minimaal één keer per dag te flossen. Het beste moment is ’s avonds na het tandenpoetsen om voedsel en tandplak aan het eind van de dag te verwijderen.

 

Als u zich zorgen maakt over tandheelkundige aandoeningen of een gevoeligheid van uw gebit, maak dan een afspraak. Het team van Tandartsenpraktijk Villa Westhof staat klaar om u te helpen!