U heeft het vast wel eens gehoord van uw tandarts. “Oei, ik zie dat u veel tandplak heeft.” Sterker nog, iedereen heeft dit. Maar wat is dit nou precies? En nog belangrijker: hoe kunt u dit het beste voorkomen? Lees vooral verder om hier meer over te weten te komen.

 

Wat is tandplak?

Tandplak is een geelwit plakkerig laagje over de tanden. Dit is een mengsel van bacteriën, speeksel en voedingsresten die zich samenhopen op de plek waar uw tanden grenzen aan het tandvlees. Iedereen maakt de hele dag tandplak aan. Het is bijna niet te zien, maar wanneer u met uw nagel over uw tand schraapt en er wit vuil op uw nagel komt, kunt u het goed zien.

Tandplak

Hoe voorkom ik tandplak?

De beste aanpak is een goede mondverzorging. Wanneer u uw gebit goed onderhoudt, kan tandplak geen grote problemen veroorzaken. Een goede mondverzorging houdt in dat u:

  • Minimaal twee keer per dag 2 minuten uw tanden poetst (met een goede borstel!);
  • Eén keer per dag flost of tandenstokers gebruikt om het gebit te reinigen;
  • Twee keer per jaar de tandarts bezoekt voor een periodieke controle.

Door daarnaast uw tandvlees, tanden en kiezen twee keer per jaar preventief te laten reinigen door een mondhygiënist, weet u zeker dat u goed zit.

 

De gevolgen van tandplak

Tandplak bevat bacteriën die zuren produceren die uw tandglazuur aantasten en uw tandvlees kunnen beschadigen. Het is belangrijk om veel tandplak te voorkomen, omdat dit zich kan vormen in tandsteen. En dit is alleen te verwijderen door een tandarts of mondhygiënist! Tandsteen kan zich vormen tot ontstoken tandvlees. Dit is te herkennen aan de rode kleur, bloeding bij aanraking, vieze smaak, slechte adem en gezwollen en pijnlijk tandvlees. Wees daarom op tijd met het verwijderen van tandsteen.

 

Tandsteen laten verwijderen

Wanneer de tandplak zich eenmaal heeft gevormd tot tandsteen is het belangrijk om dit te laten verwijderen. Laat dit doen door een van de mondhygiënisten van Tandartsenpraktijk Villa Westhof. Zij zullen ervoor zorgen dat uw gebit grondig gereinigd wordt om te voorkomen dat verdere mondproblemen zich zullen voordoen. Daarnaast geven zij ook advies over hoe u uw gebit moet behandelen om deze gezond te houden. Denk hierbij aan het afleren van negatieve eetgewoontes of het adviseren voor de beste tandenborstel/tandpasta voor uw tanden.

 

Afspraak maken?

Is uw gebit toe aan een grondige reiniging of is het tijd voor een halfjaarlijkse controle? Aarzel dan niet om een afspraak in te plannen. Het team van Tandartsenpraktijk Villa Westhof helpt u graag om uw gebit te behandelen, verbeteren en te verzorgen.