We kennen ze allemaal wel, de verstandskiezen. Maar hoe komen ze eigenlijk aan hun naam? Krijgen we er meer verstand van of komt het juist door de plek waar ze zich bevinden (verre stand)? Tandartsenpraktijk Villa Westhof legt het u hieronder uit.

 

Tand der wijsheid

De ‘wijsheid kies’, of beter bekend als de ‘verstandskies’ zijn de laatste gebitselementen die een mens krijgt. De naam hiervan verwijst naar het Latijnse dens sapientiae, de taal van veel medische termen, wat ‘tand der wijsheid’ betekent.

 

De verstandskiezen komen pas tevoorschijn tussen de 17 en 25 jaar, wanneer een persoon dus volwassen is. Door taalkundigen wordt aangenomen dat de kiezen zo genoemd worden, omdat ze pas rond deze leeftijd verschijnen. Wanneer een kind volwassen wordt en een verstandskies krijgt is deze dus ‘wijzer’.

 

Verstandskies teken van volwassenheid

Onderzoek toont aan dat de hersenen zich tot jong volwassenheid blijven ontwikkelen. Tot de leeftijd van 25 jaar zijn de hersenen nog niet ‘gerijpt’. Men gelooft dat het uitbreken van de verstandskiezen kan worden gezien als een teken dat het tijdperk van volwassen verantwoordelijkheid is aangebroken. De zorgeloze kindertijd is volgens hen nu echt voorbij!

 

Verstandskiezen of niet?

Bij 25% van de mensen zijn 1 of meer verstandskiezen niet aangelegd. Dit betekent dat niet iedereen (alle) verstandskiezen krijgt. Als je ze hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze geen problemen en/of pijn gaan veroorzaken.

 

Wij kunnen samen met u in overleg besluiten of de verstandskies behouden kan worden of verwijderd moet worden. Heeft u last van uw verstandskies of voelt u dat hij er doorheen zit te komen? Plan direct een afspraak in! Het team van Tandartspraktijk Villa Westhof staat graag voor u klaar.