Een goede mondhygiëne is essentieel voor een gezond gebit en een frisse adem. Dagelijks poetsen en flossen spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat doe je eerst, flossen of poetsen? Het lijkt misschien een klein detail, maar de volgorde van deze handelingen kan invloed hebben op de effectiviteit van je mondverzorging. In deze blog gaan we dieper in op de voor- en nadelen van beide opties, en helpen we je te bepalen wat het beste is voor jouw gebit.

Waarom is flossen belangrijk?

De functie van flossen in mondhygiëne

Flossen is een cruciaal onderdeel van een goede mondhygiëne, omdat het helpt om voedselresten en tandplak te verwijderen uit de ruimtes tussen je tanden en onder het tandvlees. Tandenpoetsen alleen is niet voldoende om deze moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Zonder regelmatig te flossen kunnen bacteriën zich ophopen, wat kan leiden tot tandvleesontstekingen, gaatjes en een slechte adem.

Voorkomen van tandvleesontstekingen

Een van de grootste voordelen van flossen is dat het helpt bij het voorkomen van tandvleesontstekingen. Wanneer tandplak niet wordt verwijderd, kan het verharden tot tandsteen, wat ontstekingen veroorzaakt. Dit kan op den duur leiden tot ernstigere problemen zoals parodontitis. Regelmatig flossen helpt dit te voorkomen en zorgt ervoor dat je tandvlees gezond blijft.

Waarom is tandenpoetsen belangrijk?

Het belang van poetsen voor een schoon gebit

Tandenpoetsen is onmisbaar voor het verwijderen van tandplak en het schoonmaken van het tandoppervlak. Door dagelijks te poetsen verwijder je de meeste bacteriën die zich in je mond bevinden, waardoor je tanden beschermd blijven tegen gaatjes en je adem fris blijft. De aanbevolen poetsfrequentie is minstens twee keer per dag, gedurende twee minuten per keer.

Bescherming tegen gaatjes

Fluoride in tandpasta speelt een belangrijke rol bij het versterken van het tandglazuur en het beschermen tegen gaatjes. Dit maakt tandenpoetsen een essentieel onderdeel van een mondhygiëneroutine. Maar om de vraag te beantwoorden: wat doe je eerst, flossen of poetsen? Gaan we beide opties even beter bekijken.

Wat doe je eerst, flossen of poetsen?

De voordelen van eerst flossen

Veel tandartsen raden aan om eerst te flossen en daarna te poetsen. De reden hiervoor is simpel: als je eerst flost, verwijder je tandplak en voedselresten tussen je tanden. Dit maakt het poetsen effectiever, omdat de tandpasta vervolgens beter toegang heeft tot de moeilijk bereikbare plekken tussen de tanden. Op deze manier kan de fluoride in de tandpasta de tandoppervlakken beter bereiken en beschermen.

Daarnaast voorkomt eerst flossen dat voedselresten en bacteriën tijdens het poetsen door de mond worden verspreid. Door deze eerst te verwijderen, poets je je tanden schoner.

De voordelen van eerst poetsen

Aan de andere kant zijn er ook tandartsen die adviseren om eerst te poetsen en daarna te flossen. Het idee hierachter is dat tandenpoetsen al het losse vuil en tandplak verwijdert, en dat je door daarna te flossen, de laatste restjes tussen je tanden weghaalt. Bovendien kan het voor sommige mensen makkelijker zijn om het flossen niet over te slaan als ze dit als laatste stap in hun routine doen.

Een ander voordeel van eerst poetsen is dat je al een laag fluoride op je tanden hebt aangebracht, die door het flossen niet wordt weggespoeld. Zo zou het poetsen eerst kunnen helpen om het fluoride in de tandpasta beter zijn werk te laten doen.

Wat is het beste, eerst flossen of eerst poetsen

Nu we de voordelen van beide volgordes hebben besproken, is het tijd om te bepalen wat voor jou het beste werkt. Als je op zoek bent naar maximale bescherming tegen gaatjes en een diepere reiniging van de ruimtes tussen je tanden, is het wellicht het beste om eerst te flossen en dan te poetsen. Op deze manier geef je de fluoride de beste kans om effectief te zijn.

Wat als je het lastig vindt om te flossen?

Als flossen niet een van je favoriete bezigheden is, kun je overwegen om te investeren in een waterflosser of flosstokers. Deze hulpmiddelen kunnen het flossen makkelijker en minder tijdrovend maken, terwijl ze dezelfde voordelen bieden als traditioneel flosdraad.

Wat je ook kiest, de sleutel tot een gezond gebit is consistentie. Het belangrijkste is dat je zowel flost als poetst, ongeacht de volgorde.

Tanden flossen - wat doe je eerst flossen of poetsen

Veelgemaakte fouten bij het flossen en poetsen

Te hard flossen

Een veelvoorkomende fout is te hard flossen, wat kan leiden tot beschadiging van het tandvlees. Flossen moet altijd voorzichtig gebeuren om ontstekingen en bloedingen te voorkomen.

Niet lang genoeg poetsen

Veel mensen poetsen hun tanden minder dan de aanbevolen twee minuten. Door te kort te poetsen, verwijder je niet alle tandplak, wat kan leiden tot tandvleesproblemen en gaatjes.

De flos niet vaak genoeg vervangen

Het is belangrijk om tijdens het flossen steeds een schoon stukje draad te gebruiken voor elke ruimte tussen je tanden. Zo voorkom je dat bacteriën van de ene naar de andere tand worden overgedragen.

Hoewel er geen eenduidig antwoord is op de vraag wat doe je eerst, flossen of poetsen, lijkt de volgorde van eerst flossen en daarna poetsen iets effectiever te zijn voor het bereiken van optimale mondhygiëne. Door eerst tandplak en voedselresten tussen de tanden te verwijderen, zorg je ervoor dat de tandpasta beter zijn werk kan doen en dat fluoride beter doordringt tot alle oppervlakken van je tanden.

Uiteindelijk is het belangrijk dat je beide stappen niet overslaat. Zowel flossen als poetsen zijn essentieel voor het behoud van gezonde tanden en gezond tandvlees. Probeer uit wat voor jou het beste werkt, en maak flossen en poetsen een vast onderdeel van je dagelijkse routine voor een stralend en gezond gebit!

Of je nu eerst flost of eerst poetst, de sleutel tot succes is consistentie. Dus wat doe je eerst, flossen of poetsen? Maak de keuze die past bij jouw routine en geniet van een gezond gebit!