Veel mensen vinden een bezoek aan de tandarts spannend, en sommigen zijn zelfs zo bang dat ze helemaal niet meer gaan. Dit kan leiden tot ernstige gebitsproblemen. Een kwart van de Nederlanders zegt bang te zijn voor de tandarts. 4% van de Nederlanders heeft zelfs een tandartsfobie! Deze mensen zijn zó bang dat ze niet meer durven te gaan. Wat te doen bij angst voor de tandarts en hoe krijgt u deze angst onder controle? Wij begrijpen deze angst en willen we u helpen om deze te overwinnen.

Aanmelden als angstpatiënt

Hoe ontstaat angst voor de tandarts?

Angst voor de tandarts komt vaak voort uit ervaringen uit de kindertijd of verhalen van anderen. Sommige mensen hebben zelf een vervelende ervaring bij de tandarts gehad, zoals pijn of ongemak. Anderen horen verhalen van familie of vrienden over onprettige ervaringen, wat ook angst kan oproepen. De angst kan verder worden aangewakkerd door de gedachte aan het geluid van de boor of de mogelijkheid dat er iets misgaat tijdens een behandeling. Dit maakt dat sommige mensen erg nerveus worden als ze naar de tandarts moeten.

 

Stappen om uw angst van de tandarts te verminderen:

  1. Begin met een eenvoudige afspraak: Plan uw eerste bezoek als extreme angstpatiënt alleen voor een gebitscontrole zonder behandelingen. Dit helpt u met wennen aan de tandartspraktijk en het team. Zo bouwt u vertrouwen op in de omgeving en de professionals zonder de stress van een onmiddellijke behandeling.
  2. Deel uw angsten: Deel uw angsten duidelijk met de tandarts. In onze praktijk is mondhygiëniste Nina Brunt gespecialiseerd in het werken met angstige patiënten. Ze denkt liever in oplossingen dan problemen, en denkt dan ook graag met u mee voor een passende en persoonlijke aanpak. Ze neemt de tijd om uw zorgen te begrijpen en past haar benadering aan uw behoeften aan.
  3. Wees geïnformeerd: Vraag gedetailleerde uitleg over elke procedure voordat deze plaatsvindt. Een duidelijk begrip van wat je kunt verwachten tijdens elke stap van de behandeling kan helpen de angst voor het onbekende te verminderen.
  4. Verdoving: Als pijn een grote bron van angst voor je is, bespreek dan de mogelijkheden voor lokale verdoving met je tandarts. Zo voelt u geen pijn meer in de plaats van behandeling. Uit ervaring zorgt de verdoving bij comfort bij angstpatiënten tijdens de behandeling aanzienlijk.
  5. Controle behouden: Bespreek een teken met uw tandarts wanneer u niet meer durft, zoals het opsteken van uw hand. Dit geeft u de macht om de behandeling tijdelijk te stoppen. Uit ervaring geeft dit angstpatiënten van de tandarts een gevoel van controle over de situatie, waardoor uw angst kan verminderen.
  6. Afleiding zoeken: Probeer afleidingstechnieken zoals het luisteren naar muziek, het doen van ademhalingsoefeningen of zelfs mentaal tellen tijdens de behandeling. Dit kan helpen uw focus van de behandeling af te leiden en maakt de ervaring draaglijker.
  7. Zoek steun: Het hebben van een vriend of familielid die u naar de afspraak begeleidt, kan een grote steun zijn. Ze kunnen u aanmoedigen en helpen de drempel om de tandartspraktijk binnen te gaan te verlagen.
  8. Vind de juiste tandarts: Het is cruciaal om een tandarts te vinden die begrip heeft voor je angst en bekend staat om een geduldige en zorgzame benadering. Een goede tandarts zal de tijd nemen om u te helpen ontspannen en ervoor zorgen dat u zich comfortabel voelt gedurende het hele proces.

 

De juiste tandarts voor extreme angstpatiënten

Bij Tandartspraktijk Villa Westhof begrijpen we dat extreme angst voor de tandarts een serieuze belemmering kan vormen voor het onderhouden van een goede mondgezondheid. Daarom zijn wij speciaal uitgerust om patiënten met extreme tandartsangst te ondersteunen. Ons team, inclusief gespecialiseerde mondhygiënisten en tandartsen, is getraind in technieken om angst te verminderen en een veilige, rustige omgeving te creëren. Wij bieden verschillende methoden aan om angst te beheersen, waaronder geduldige uitleg van elke stap van de behandeling, de mogelijkheid om behandelingen op te splitsen in kortere sessies, en, indien nodig, sedatie opties. Bij Villa Westhof staat uw comfort voorop, waardoor wij de ideale keuze zijn voor patiënten uit Nijmegen en omgeving die worstelen met extreme angst voor de tandarts.

Nadat u de afspraak gemaakt heeft, schakel dan uw naasten in om toezicht te houden dat u daadwerkelijk naar de afspraak gaat. Zo zult u merken dat op het laatste moment afzeggen van de afspraak ook moeilijker wordt.

Hopelijk hebben wij u met deze blog kunnen helpen om uw angsten van de tandarts en behandelingen te verminderen. U hoeft zich bij ons nergens zorgen over te maken. De medewerkers van Tandartspraktijk Villa Westhof hebben jarenlange ervaring met angstpatiënten. Neem contact met ons op om de eerste stap te zetten. Onze medewerkers helpen u graag!