Voor de meeste mensen is een bezoekje aan de tandarts niet zijn of haar favoriet. Een kwart van de Nederlanders zegt bang te zijn voor de tandarts. Bij 4% van de Nederlandse bevolking is er zelfs sprake van een tandartsfobie! Deze mensen zijn zó bang dat ze niet meer durven te gaan. Het vermijden van de tandarts kan leiden tot gebitsproblemen en zorgen voor een nog hogere drempel om naar de tandarts te gaan. Hoe krijgt u deze angst onder controle? Tandartsenpraktijk Villa Westhof legt het u graag uit.

 

Hoe ontstaat angst voor de tandarts?

De reden waarom veel mensen zich zorgen maken over tandartsen kunnen verschillend zijn, maar hebben vaak met de kindertijd te maken. Mensen die bang zijn voor de tandarts hebben vaak een nare ervaring gehad in het verleden bij de tandarts. Ook kan het voorkomen dat de angst afkomstig is van ouders of vrienden die hun onaangename ervaring in de tandartsstoel hebben gedeeld. Het zorgen maken over de pijn of het geluid van de boor die bij een operatie kan komen kijken, zijn veel voorkomende oorzaken waarom iemand bang is voor de tandarts. Anderen zijn zelfs bang dat de tandarts per ongeluk de zenuw of de tong doorboort.

 

Tips voor mensen die bang zijn voor de tandarts

Allereerst is het goed om te weten dat de tandartstechniek zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld heeft. De spookverhalen van uw ouders over wortelkanaalbehandelingen zonder verdoving zijn verleden tijd. Het is zelfs zo dat de meeste behandelingen vrijwel pijnloos uitgevoerd kunnen worden door uw tandarts. Met de onderstaande tips wordt u hopelijk iets meer gerust gesteld. Wij houden daarnaast uiteraard altijd rekening met uw angst.

 

Het maken van een afspraak

Wanneer u een afspraak maakt bij de tandarts, maak deze dan alleen voor een controle van het gebit. Spreek met de tandarts af dat bij deze afspraak geen behandeling plaatsvindt. Zo kunt u rustig kennis maken en kijken of de tandarts bij u past. Vertrouwen is erg belangrijk.

 

Nadat u de afspraak gemaakt heeft, schakel dan uw naasten in om toezicht te houden dat u daadwerkelijk naar de afspraak gaat. Zo zult u merken dat op het laatste moment afzeggen van de afspraak ook moeilijker wordt.

 

Vertel uw tandarts dat u bang bent

Wanneer de tandarts op de hoogte is van uw angsten kan hij/zij daar ook rekening mee houden. Geef aan waarom u er tegen opziet. Tandartsen hebben ervaring met angstige patiënten en kunnen u hierdoor op uw gemak stellen. Tandartsenpraktijk Villa Westhof heeft hier ook een specialist voor, namelijk mondhygiëniste Nina Brunt. Nina heeft specifiek affiniteit met angstige patiënten en stelt u graag op uw gemak.

 

Voorbereiding van de behandeling

Voorafgaand u de behandeling heeft kunt u een aantal zaken voorbereiden. Laat u bijvoorbeeld informeren over de behandeling die u te wachten staat. Wat gaat er precies gebeuren en waarom? Als u echt bang bent voor pijn, vraag dan of u verdoofd kan worden. Ook kan het fijn zijn om een teken af te spreken met uw tandarts. Spreek bijvoorbeeld af bij het opsteken van uw hand dat de tandarts de behandeling pauzeert. Zo krijgt u het gevoel dat u toch iets van de behandeling in eigen handen houdt.

 

Afleiding in de tandartsstoel

Probeer tijdens de behandeling om in uw hoofd tot bijvoorbeeld 500 te tellen. Een afleiding van de behandeling kan ervoor zorgen dat het gevoel van pijn dat u ervaart minder is.

 

Hopelijk hebben wij u met deze blog gerust kunnen stellen voor uw tandartsangst. U hoeft zich bij ons nergens zorgen over te maken. De medewerkers van Tandartspraktijk Villa Westhof hebben jarenlange ervaring met angstpatiënten. Maak gebruik van de bovenstaande tips. Wij nemen alle tijd die u nodig heeft, om de behandeling goed en vertrouwd te laten verlopen. Neem contact met ons op om de eerste stap te zetten. Onze medewerkers helpen u graag!