In Nederland wordt iedereen geadviseerd om ieder halfjaar langs de tandarts te gaan voor een periodieke controle. U zult zich wellicht afvragen, wat gebeurt hier precies? Is het wel nodig om twee keer per jaar te gaan? Wij vertellen er meer over in deze blog.

 

Hoe ziet de periodieke controle eruit?

Wij vinden dat goede mondhygiëne veel tandheelkundige problemen kan voorkomen. Daarom is de periodieke bij onze tandartspraktijk in veel gevallen tweeledig: een grondige reiniging door de mondhygiëniste en een gebitscontrole door uw tandarts.

 

Of uw gebit tijdens de periodieke controle ook door een mondhygiëniste gereinigd dient te worden, hangt af van de mondhygiëne en het botniveau rondom uw tanden. Daarom verschilt het per patiënt of wij adviseren om één of misschien wel vier keer per jaar een afspraak te maken bij de mondhygiëniste. Wij zullen u hierin altijd adviseren voor een op maat gemaakt traject.

Wat doet de tandarts?

Allereerst vindt er een algehele gebitscontrole plaats door uw vaste tandarts. Hierin wordt het hele gebit, dus tanden, kiezen en tandvlees gecontroleerd. De conditie van uw tandvlees wordt beoordeeld aan de hand van een DPSI-score van 0 tot en met 4. Deze score bepaalt of er vervolgens een afspraak ingepland dient te worden bij de preventie-assistente of bij de mondhygiëniste. Hiernaast let de tandarts vooral op of er gaatjes zijn ontstaan en hoe de conditie van het gebit is. Ook wordt er eventueel voorlichting of advies gegeven over preventieve maatregelen voor een goede mondgezondheid. Mocht het nodig zijn, kan de tandarts u ook doorverwijzen naar een andere zorgaanbieder.

 

Wat doet de mondhygiëniste?

Door grondige reiniging van uw tanden en kiezen voorkomt de mondhygiëniste of preventieassistente dat problemen aan uw gebit en tandvlees voorkomen worden. Bij deze reiniging wordt aanslag, tandplak en tandsteen verwijderd. Hierna wordt het gebit gepolijst, om uw tanden en kiezen optimaal te beschermen.

 

Kosten periodieke tandartscontrole 2022

De tarieven voor al onze behandelingen worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vastgesteld. Voor uw gemak hebben wij deze hieronder voor u opgesteld. Let wel op dat de uiteindelijke kosten per persoon kunnen verschillen. Mocht er een aanvullende behandeling nodig zijn, dan zullen de kosten vanzelfsprekend hoger uitvallen.

Diagnostisch onderzoek
Periodieke controle (C002) € 23,45
Probleemgericht consult (C003) € 23,45
Preventieve mondzorg
Preventieve voorlichting en/of instructie, per vijf minuten (M01) € 13,84
Consult voor evaluatie van preventie, per 5 min (M02) € 13,84
Gebitsreiniging, per 5 min (M03) € 13,84
Fluoridebehandeling (M40) € 15,43

 

Vergoeding periodieke controle verzekering

Tot het 18e levensjaar valt de periodieke controle onder de basisverzekering van uw zorgverzekeraar. Wanneer u 18 jaar of ouder bent, verschilt het per zorgverzekeraar of de periodieke controle vergoed wordt.

 

Afspraak maken?

Wij raden aan om twee keer per jaar bij onze praktijk langs te komen voor een periodieke controle. Is het weer tijd voor u om een halfjaarlijkse controle in te plannen? Maak dan direct een afspraak. Het team van Tandartspraktijk Villa Westhof is u graag van dienst.