Zwangerschap is een mooie fase in het leven als vrouw zijnde, maar deze periode brengt ook veranderingen met zich mee. Niet alleen in het lichaam, maar ook in de mondgezondheid. Dit is een aspect dat soms nog over het hoofd gezien wordt, maar van vitaal belang is voor de algehele gezondheid voor zowel moeder als kind. Daarom is het extra belangrijk om uw gebit tijdens deze periode goed te onderhouden. Waarom? Dat leggen wij u in deze blog graag uit.

Hormonale verschuivingen

Tijdens de zwangerschap stijgt de hormoonspiegel in het lichaam die het tandvlees gevoeliger kan maken voor infecties en ontstekingen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op gingivitis, een tandvleesontsteking, en parodontitis, een ergere vorm van tandvleesontsteking. Een tandvleesontsteking kenmerkt zich door rood, gezwollen of bloedend tandvlees bij poetsen of flossen.

Risico’s voor de mondgezondheid

Onbehandelde gebitsproblemen tijdens de zwangerschap kunnen risico’s met zich meebrengen, niet alleen voor u als aanstaande moeder maar ook voor de baby. Ernstige (onbehandelde) tandvleesontsteking, wordt in verband gebracht met vroeggeboorte en een laag geboortegewicht bij baby’s. Daarom is het extra belangrijk dat u tijdens de zwangerschap net wat extra aandacht besteedt aan uw mondhygiëne.

Praktische tips voor een gezond gebit tijdens de zwangerschap

  • Regelmatige tandheelkundige controles: Plan regelmatige tandartsbezoeken. Dit stelt ons als tandarts in staat om uw mondgezondheid te monitoren en eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken;
  • Grondige mondhygiëne: Poets tweemaal per dag met fluoride tandpasta en gebruik dagelijks flosdraad of tandenstokers om tandplak te verwijderen;
  • Gezonde voeding: Een gezond dieet rijk aan calcium, vitamines en mineralen is gunstig voor zowel het gebit als de algehele gezondheid. Probeer overmatig suikerhoudende snacks en dranken die tandbederf kunnen veroorzaken te vermijden;
  • Veranderingen in mondgezondheid melden: Bespreek eventuele veranderingen in uw mondgezondheid altijd met uw tandarts of mondhygiënist! Denk hierbij aan gevoeligheid, bloedingen of zwellingen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Veiligheid van tandheelkundige zorg tijdens de zwangerschap

We begrijpen dat u als zwangere vrouw bezorgd bent over de veiligheid van tandheelkundige behandelingen. Over het algemeen kunnen wij periodieke controles, reinigingen en kleine behandelingen veilig uitvoeren. Breng uw tandarts wel altijd even op de hoogte van uw zwangerschap.

Dus, geniet van deze mooie fase in uw leven, maar vergeet de goede zorgen voor uw gebit niet! Heeft u nog verdere vragen of behoefte aan een advies op maat? Neem dan contact met ons op. Het team van Tandartsenpraktijk Villa Westhof helpt u graag verder.