Parodontologie

Gingivitis en parodontitis

 

Rondom de tanden en kiezen bevindt zich het parodontium. Dit bestaat uit tandvlees, vezels en kaakbot. Deze vormen samen het steunweefsel van het gebit. Als er zich tandplaque ophoopt langs de rand van het tandvlees en tussen de tanden, dan kan het tandvlees gaan ontsteken.

 

Wat is gingivitis?

Er ontstaat een ontsteking als reactie op de aanwezigheid van tandplaque en tandsteen op de tanden en kiezen. De ontsteking die (nog) heel oppervlakkig aan de rand van het tandvlees zit, wordt gingivitis genoemd. Door deze ontstekingsreactie wordt het tandvlees rood, gaat het zwellen en makkelijk bloeden bij aanraken. De ruimte tussen de tanden/kiezen en het tandvlees, de pocket welke normaal niet dieper dan 3 mm is, kan door de ontsteking dieper worden. Deze pocket wordt bij gingivitis dieper vanwege de zwelling van het tandvlees en het tandvlees wordt slapper waardoor de bescherming van het tandvlees steeds inefficiënter wordt.

 

De verschijnselen

Het lastige van gingivitis is dat je het zelf niet altijd kunt constateren. Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Deze verschijnselen zijn lang niet altijd aanwezig. Dus als je tandvlees niet gaat bloeden bij het poetsen of eten, wil dat nog niet zeggen dat het tandvlees gezond is. Daarom is een regelmatig bezoek aan de tandarts en/of mondhygiënist zo belangrijk: zij kunnen constateren of je last hebt van gingivitis of niet.

 

Gingivitis opsporen

De tandarts en/of mondhygiënist kan gingivitis opsporen met een zogeheten pocketsonde. Met de pocketsonde wordt voorzichtig de ruimte tussen tand/kies en tandvlees (de pocket) afgetast. Als de pocket dieper is geworden of als bij het meten bloeding optreedt, is het tandvlees ontstoken. Je kunt dan bij je tandarts en/of mondhygiënist een afspraak maken om je gebit te laten reinigen en, waar dat nodig is, glad of gladder te laten maken. Wanneer je vervolgens zelf je gebit optimaal schoonhoudt, zal de ontsteking verdwijnen en gaat het tandvlees weer strakker om je tanden en kiezen liggen, wordt de pocket weer ondieper dan 3 mm en stopt het bloeden. Zorg daarom dat je regelmatig je gebit laat controleren. Zo voorkom je dat een eventueel aanwezige gingivitis verergert of weer terugkomt.

 

Hoe kan ik gingivitis voorkomen?

Wat kun je zelf doen om gingivitis te voorkomen? Het antwoord op die vraag luidt: je mond zo goed mogelijk schoonhouden, zorgen dat de plaque geen kans krijgt. De tandarts en/of mondhygiënist kan uitleggen hoe je de tandplaque het beste kunt weghalen m.b.v. een (elektrische) tandenborstel en tandenstokers of ragers. Een goede mondhygiëne is de basis!

Tandsteen kun je niet zelf weghalen, hiervoor moet je naar de tandarts en/of mondhygiënist. Door een goede dagelijkse mondhygiëne, indien nodig gecombineerd met het verwijderen van tandsteen en gladmaken van de tandoppervlakken door de tandarts en/of mondhygiënist, zal gingivitis normaal gesproken binnen een aantal dagen verdwijnen. Als je dan je mond dagelijks goed schoonhoudt, kun je voorkomen dat er opnieuw gingivitis ontstaat.

Gingivitis-voorkomen

 

Wat is parodontitis?

Als je gingivitis hebt en je doet er niets aan, dan kan de ontsteking in de tandvleesrand verergeren en zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat hierdoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte die zo ontstaat tussen de tanden/kiezen en het tandvlees (de pocket is dan dieper dan 3 mm), vormt zich weer nieuwe tandplaque. De ontsteking verplaatst zich dan verder de diepte in, het kaakbot wordt afgebroken en de pockets worden nog dieper. In deze diepe pockets verkalkt de tandplaque gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking (waarbij het kaakbot afbreekt), heet parodontitis. Door parodontitis kan er zó veel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen.

 

De verschijnselen van Paradontitis

Bij parodontitis kan het tandvlees rood, slap en gezwollen zijn en gaan bloeden bij het poetsen of bij het eten. Het tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Tanden en kiezen kunnen bovendien gevoeliger worden voor temperatuurverschillen en bij bijtkracht. Soms gaan tanden losser staan of ontstaat er een ruimte tussen de tanden die er eerst niet was. Vaak kunnen deze verschijnselen ook afwezig zijn! Daardoor kan parodontitis lang onopgemerkt blijven. Ook hiervoor geldt dus: laat regelmatig je gebit controleren door je tandarts en/of mondhygiënist.

 

Zo weet je of je parodontitis hebt

Je tandarts en/of mondhygiënist kunnen met zekerheid vaststellen of je parodontitis hebt. Zij controleren de diepte van de pockets (ruimtes tussen je tanden/kiezen en tandvlees) met een zogeheten pocketsonde. Zij noteren dan onder andere ook of het tandvlees gaat bloeden tijdens het opmeten van de pockets en de beweeglijkheid van je tanden en kiezen. Op röntgenfoto’s kan vervolgens worden vastgesteld óf en hoeveel kaakbot er rondom de wortels van de tanden en kiezen is afgebroken ten gevolge van de ontsteking.

 

Wie krijgt parodontitis?

Parodontitis is een multifactoriële ziekte en dat betekent dat meerdere factoren een rol spelen bij het ontstaan van parodontitis. Een aantal van deze belangrijke factoren zijn:

 • Erfelijke gevoeligheid
 • Bacterie-samenstelling
 • Roken
 • Systemische ziekten en stress

 

Gevorderde parodontitis: tanden en kiezen gaan losstaan

Pas in een gevorderd stadium van parodontitis kunnen er klachten ontstaan. Tanden en kiezen kunnen los gaan staan of er kan ruimte tussen de tanden en kiezen ontstaan. En omdat bij terugtrekkend tandvlees de wortels gedeeltelijk bloot komen te liggen, kunnen de tanden en kiezen erg gevoelig zijn bij het poetsen. Ze kunnen ook erg gevoelig zijn bij het eten of drinken van warme, koude, zoete of zure dranken en spijzen. Ook het aanzicht speelt een rol: als het tandvlees ver is teruggetrokken, ziet dat er niet mooi uit. Door parodontitis kan er uiteindelijk zoveel kaakbot verloren gaan, dat de tanden en kiezen al hun houvast verliezen en uitvallen.

Kijk hier voor meer informatie.

gezond parodontiumGingivitisGevorderde Parodontitis

Gezond Paradontium                      Gingivitis                  Gevorderde Parodontitis

 

De behandelwijze van parodontitis

 1. Intake gesprek
 2. Anamnese + mondonderzoek
 3. Parodontiumstatus afnemen; dieptes van pockets meten (De ruimte tussen het tandvlees en de wortels)
 4. Indien nodig röntgenfoto’s maken (hierop wordt het botverlies niveau bepaald)
 5. Persoonlijk behandelplan opstellen
 6. Daarna starten we met initiële therapie (Dit is het diep reinigen van pockets met gespecialiseerde apparatuur)
 7. Indien nodig wordt er een bacterie-test afgenomen uit de pockets (Dit om duidelijkheid te krijgen over welke schadelijke bacteriën zich in de pockets bevinden)
 8. Wanneer de uitslag positief is, en er een antibioticum kuur nodig is wordt deze voorgeschreven.
 9. Nazorg afspraken worden gemaakt aan de hand van de situatie en de zelfzorg van het gebit.
 10. Pockets die te diep zijn en daardoor moeilijk te reinigen moeten worden gereinigd d.m.v. een flap-operatie.

 

In onze praktijk hebben we verschillende zorgverleners aan het werk. We snappen dat het voor een patiënt soms niet helemaal duidelijk is wie er wat doet/mag doen.

Bij iedere periodieke controle wordt uw mond gecontroleerd door een tandarts. Buiten het beoordelen van de tanden, kiezen en vullingen, zal de tandarts ook goed naar de slijmvliezen, tong en naar uw tandvlees kijken. Dit omdat gezond tandvlees de basis is voor een gezonde mond en een gezond lichaam. Uw tandvlees krijgt daarom een score, die aangeduid wordt met een PPS-score van 1 tot en met 3. De PPS-score bepaalt of er vervolgens een behandeling nodig is bij de preventie-assistente of bij de mondhygiënist.

 

De mondhygiënisten Evita, Sandra, Fanny en Nina, zullen de patiënten behandelen met de uitgebreidere tandvleesproblemen (PPS-score 2 en 3). De patiënten blijven vaak bij hen onder behandeling of, als het goed gaat, bij de preventieassistente onder controle zodat de tandvleessituatie gezond/ stabiel blijft. Bekijk onze specialisten hier.

 

Onze mondhygiënisten Fanny, Nina en Sandra zullen de gebitsreiniging uitvoeren met de Airflow©. Dit is een pijnvrije methode middels het Guided Biofilm Therapy-protocol.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
Instagram