Uw tanden en kiezen kunnen verkleuren naarmate u ouder wordt. Hiervoor zijn verschillende oorzaken de boosdoener. Tanden bleken is een bekende methode om verkleurde tanden weer te laten stralen. Hoewel er talloze manieren zijn om dit te bereiken, is er één methode die er met kop en schouders bovenuit steekt: professioneel tanden bleken met bleekgel. Bij onze tandartspraktijk en bij de meeste andere gebeurt dit middels carbamideperoxide. In deze blog nemen we graag de werking ervan met u door.

Wat is tanden bleken met carbamideperoxide?

Tanden bleken met carbamideperoxide is een methode om verkleuringen en vlekken op uw tanden en kiezen te verminderen. De carbamideperoxide komt in de vorm van een bleekgel in een spuitje, is niet agressief en is veilig voor het tandvlees.

Hoe werkt het bleekproces met carbamideperoxide?

De bleekgel is een chemische stof die zuurstof bevat. Wanneer het op uw tanden wordt aangebracht middels de bleeklepel, begint het te reageren. Het breekt eigenlijk in water en zuurstof. Dit laatste is belangrijk omdat het helpt bij het bleken van uw tanden. De bleekgel dringt in kleine gaatjes en poriën van het tandglazuur. Daar reageert het met verkleurde deeltjes die uw tanden minder wit maken. Deze reactie zorgt ervoor dat de verkleurde deeltjes uit elkaar vallen waardoor ze kleurloos worden. Hierdoor worden uw tanden witter en ziet u een verandering in de kleur.

Waarom kiezen voor tanden bleken via de tandarts?

Professionele tandenbleekbehandelingen bij de tandarts hebben de voorkeur om verschillende redenen:

  1. Het is de meest effectieve methode. Enkel bij of via de tandarts (zoals bij ons) mag u uw tanden bleken met de bleekgel van maximaal 6% waterstofperoxide of 16% carbamideperoxide. De reden hiervoor is dat onveilige bleekmethoden schade toe kunnen brengen aan uw gebit. Bleken met waterstofperoxide of carbamideperoxide is de enige effectieve methode om uw tanden écht witter te maken en zorgen voor het meest duurzame resultaat;
  2. Voordat u begint met bleken kan de tandarts de staat van uw gebit beoordelen. Dit is belangrijk omdat er eerst vastgesteld dient te worden of uw gebit vrij is van gaatjes en eventuele vullingen in orde zijn. Er zal ook gekeken worden of het resultaat dat u voor ogen heeft realistisch is. Vullingen, kronen en bruggen kleuren namelijk niet mee en kunnen hierdoor voor een ongewenst effect zorgen.

Op maat gemaakte bleeklepels voor optimale resultaten

Wij werken met op maat gemaakte bleeklepels, ook wel bitjes, voor optimale resultaten. Deze worden speciaal voor uw gebit gemaakt, zodat de bleekgel gelijkmatig over uw tanden wordt verdeeld. Dit zorgt voor een consistente en effectieve bleekwerking.

tanden bleken bleeklepel

Een stralende glimlach binnen handbereik

Tanden bleken met carbamideperoxide biedt snel resultaat, waardoor u 1 tot 2 weken die stralende glimlach kunt krijgen waar u altijd van heeft gedroomd. Wanneer uw tanden na een tijdje weer iets verkleuren, kunt u de bleeklepel gewoon opnieuw gebruiken. De bleekgel is los verkrijgbaar bij de tandarts. Om uw stralende lach te behouden moet u het ongeveer 1 tot 2 keer per jaar bijhouden.

Wilt u ook professioneel uw tanden laten bleken?

Binnen onze tandartspraktijk werken bij met de Cavex bleekmethode. Cavex heeft een uniek ABC-bleeksysteem ontwikkeld waarmee we in 3 stappen uw tanden witter maken. De A staat voor ‘activeren’, de B voor ‘bleken’ en de C voor ‘conditioneren’. Een bleeksysteem waarmee Cavex garant staat voor een uiterst effectieve en veilige bleekbehandeling. Hier leest u meer over het bleekproces middels Cavex. Maak een afspraak en wij helpen u graag verder om uw tanden te laten stralen!