Twee keer per jaar naar de tandarts in Nijmegen en ook nog een naar de mondhygiënist. Is dat niet een beetje dubbelop? Het antwoord hierop is nee. Een tandarts en mondhygiënist hebben beiden hetzelfde doel, namelijk het verbeteren van uw mondgezondheid. Maar hebben allebei hun eigen expertise. Wat is precies het verschil tussen deze twee beroepen? Wij leggen het u graag uit in deze blog.

 

Wat doet een tandarts?

Tijdens de periodieke controles onderzoekt de tandarts uw gebit, stelt aan de hand hiervan diagnoses en maakt hier vervolgens een behandelplan voor. Hij of zij zorgt ervoor dat ziekten en afwijkingen aan het gebit voorkomen worden. Denk hierbij aan gaatjes, ontstekingen of in hoeverre tanden en kiezen vastzitten. Soms kan er geconstateerd worden dat de tanden niet recht groeien. In dit geval is een doorverwijzing naar de orthodontist nodig. Naast de controles voert de tandarts ook gebitsrestauraties uit. Denk hierbij aan een kroon, brug of kunstgebit. Andere werkzaamheden zijn het vullen van gaatjes of wortelkanaalbehandelingen. Hiernaast houden sommige tandartsen zich ook bezig met tanden bleken van patiënten, zoals het geval is bij Tandartsenpraktijk Villa Westhof. Soms geeft de tandarts ook adviezen over hoe u uw gezonde gebit het beste kunt onderhouden, maar dit wordt meestal door de mondhygiënist gedaan.

 

Wat doet een mondhygiënist?

Een mondhygiënist is een professional die zich bezighoudt met preventie en mondverzorging, om zo gaatjes en tandvleesaandoeningen te voorkomen en te verhelpen. Denk hierbij aan de volgende handelingen:

 

  • Tandvleesconditie in kaart brengen;
  • Advies en voorlichting geven over het ontstaan van gaatjes, tandvleesaandoeningen en voedingsgewoontes;
  • Verwijderen van tandsteen, tandplak en aanslag;
  • Aanbrengen van fluoride;
  • Gebitsafdrukken maken;
  • Vullingen polijsten;
  • Reinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees;
  • Gaatjes behandelen (meestal in opdracht van de tandarts);
  • Lokale verdoving geven (meestal in opdracht van de tandarts);
  • Röntgenfoto’s maken (meestal in opdracht van de tandarts);
  • Samen met patiënt bepalen hoe zij hun hele leven lang een gezonde, schone mond kunnen hebben én houden!

 

Bron: KNMT

 

De tandarts en mondhygiënist werken samen

Het zijn dus twee aparte beroepen die redelijk onafhankelijk van elkaar zijn. Maar de tandarts en mondhygiënist werken wel heel nauw samen. Daarom komt het ook steeds vaker voor dat ze samen onder één dak werken. De mondhygiënist neemt werk van de tandarts uit handen en kan vroeg problemen signaleren, waardoor de tandarts er sneller bij kan zijn. Bijvoorbeeld gaatjes of een wortelpuntontsteking. In dit geval zal de mondhygiënist u doorverwijzen naar de tandarts. Andersom worden patiënten ook doorverwezen naar de mondhygiënist, als er bijvoorbeeld veel tandsteen aanwezig is.

 

Combinatie afspraak

Het bezoeken van de mondhygiënist en tandarts wordt gecombineerd. De mondhygiënist kan uw gebit professioneel reinigen, voordat u de tandartsstoel in gaat. Hierdoor kan de tandarts gebitsproblemen nóg beter signaleren. Andersom kan natuurlijk ook, dat u door de tandarts wordt doorverwezen naar de mondhygiënist. Hij of zij zal u dan bijvoorbeeld reinigingstips geven, waardoor bepaalde gebitsproblemen in de toekomst voorkomen kunnen worden.