Verstandskiezen, ook wel bekend als ‘tanden der wijsheid’, komen meestal door tussen de 17 en 25 jaar. Als je ze hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze geen problemen en/of pijn gaan veroorzaken. Maar wanneer moeten verstandskiezen verwijderd worden? Waarom moeten ze verwijderd worden? Doet de behandeling pijn? Tandartsenpraktijk Villa Westhof legt u alles over de behandeling uit.

 

Wat zijn verstandskiezen?

Verstandskiezen zijn de derde en laatste kiezen die de meeste mensen aan het eind van hun tienerjaren of begin van hun twintigerjaren krijgen. Dit is een normaal onderdeel van de ontwikkeling van de mond. Bij sommige mensen komen alle vier de verstandskiezen door – twee in de bovenkaak en twee in de onderkaak – maar sommige mensen hebben er meer, minder of zelfs helemaal geen. Soms zijn deze tanden een waardevolle aanwinst voor de mond als ze gezond en goed uitgelijnd zijn, maar vaker zijn ze niet goed uitgelijnd en moeten ze worden getrokken.

Wanneer moeten verstandskiezen verwijderd worden?

Het verwijderen van een verstandskies gebeurt vaak preventief op de leeftijd tussen 17 en 25 jaar. Wanneer u wacht tot er daadwerkelijk complicaties zijn, zal de behandeling vaak een stuk moeilijker zijn. Als uw verstandskiezen nog niet verwijderd zijn, maar wel veel pijn veroorzaken, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak in te plannen bij uw tandarts. Hij of zij zal uw tanden controleren en u adviseren of ze verwijderd moeten worden. Wanneer dit het geval is, wordt er vaak een röntgenfoto gemaakt van uw mond. Zo krijgen we een duidelijker beeld van de stand van uw tanden.

 

Waarom verstandskiezen verwijderd moeten worden

In veel gevallen moeten deze tanden worden verwijderd, omdat ze veel problemen met zich veroorzaken. Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat ze vaak niet goed uitgelijnd zijn. Hierdoor is er weinig ruimte, waardoor de verstandskiezen scheefgroeien en/of niet volledig doorbreken. Doordat er maar beperkte ruimte is en deze tanden druk uitoefenen op andere tanden, kunnen ook deze scheef gaan groeien. Hiernaast zijn deze verstandskiezen moeilijk schoon te maken met een tandenborstel, omdat ze helemaal achter in de mond liggen. Dit kan leiden tot tandbederf, wat vervolgens aangrenzende tanden eromheen kan aantasten.

Verstandskies pijn

Hoe verstandskiezen verwijderd worden

De manier waarop uw verstandskiezen getrokken kunnen worden, hangt af van hun positie en ontwikkelingsstadium. Wanneer de verstandskies volledig door het tandvlees is doorgekomen, kan deze, net zo gemakkelijk als elke andere tand, door uw tandarts verwijderd worden. Een verstandskies die zich onder het tandvlees bevindt en in het kaakbot is ingebed, dient echter vaak bij een kaakchirurg verholpen te worden. Er dient dan een snee in het tandvlees gemaakt te worden, waardoor de tand kan worden verwijderd. Soms moet de kaakchirurg ook in het bot boren. Uw tandarts of kaakchirurg kan u van tevoren een idee geven van wat u kunt verwachten tijdens het onderzoek voorafgaand aan de operatie.

 

Doet het trekken van verstandskiezen pijn?

Tijdens de behandeling word je plaatselijk verdoofd, waardoor het pijngevoel op die plek volledig uit wordt geschakeld. U kunt wel voelen dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld druk of bewegingen door het trillen van de boor, maar dit doet over het algemeen geen pijn. De kies is er vaak binnen een paar minuten uit en dan kunt u alweer naar huis! Na de behandeling zelf moet u wel rekenen op 3 tot 4 dagen pijn of last in de mond. Dit begint nadat het effect van de verdoving is uitgewerkt en is volkomen normaal. Hoe veel last u ervaart, hangt af hoe complex het verwijderen van de verstandskies was.

 

Tips voor na de behandeling

Wordt een van uw verstandskiezen getrokken? Wij hebben een aantal tips voor u opgesteld die u mogelijk kunnen helpen:

  • Gebruik pijnstillers in de eerste uren na de behandeling zoals paracetamol of ibuprofen. In de eerste uren zult u nog geen pijn ervaren door de verdoving en om dit te verlengen raden wij het aan om juist tijdens de verdoving al pijnstillers te nemen.
  • Koel de zwelling door middel van een natte doek of ijspak gewikkeld in een theedoek. Dit vermindert de pijn en de zwelling.
  • Poets uw tanden gewoonlijk zoals altijd, maar wees wel voorzichtig op de plek van de wond.
  • Wanneer u last heeft van nabloeding, probeer dit dan te stoppen met behulp van een schoon gaasje. Als de bloeding aan blijft houden, neem dan contact op met uw tandarts.
  • Wij raden aan om vloeibaar eten te consumeren in het begin. Dit is minder pijnlijk dan normaal eten waar u bij moet kauwen.
  • Pas op met warm eten en drinken. Vooral als de verdoving nog niet is uitgewerkt. Dit kan ervoor zorgen dat de wond langer blijft bloeden.
  • Drink geen alcohol en rook niet de eerste 2 dagen na de behandeling. Dit kan de genezing van de wond belemmeren.

 

Kan ik mijn verstandskies ook laten zitten?

Het is ook mogelijk om de verstandskies te laten zitten. Als u er geen last van heeft en u kunt hem goed poetsen kan de verstandskies niet veel kwaad. Bespreek dit wel met uw tandarts. Wij kunnen u hierin adviseren over wat verstandig is. Afspraak maken? Het team van Tandartsenpraktijk Villa Westhof is u graag van dienst!