Het is een vraag die vaak wordt gesteld door patiënten die te maken hebben met ontbrekende tanden: wanneer heb ik eigenlijk een implantaat nodig? Is dat nou echt nodig? Implantologie is een tandheelkundige behandelingsmethode om ontbrekende tanden te vervangen. Maar hoe weet u of het plaatsen ervan de juiste keuze is? In deze blog zullen we de verschillende redenen behandelen wanneer het plaatsen van een implantaat een goede keuze is!

Wat is een implantaat?

Een tandheelkundig implantaat is een titanium schroefje dat fungeert als kunstwortel in uw kaak. Het vervangt de verloren gegane natuurlijke wortel. Op dit implantaat wordt vervolgens een kroon of brug worden geplaatst, waardoor de ontbrekende tand wordt gereconstrueerd.

gebitsimplantaat

Een implantaat bij het ontbreken van een tand

De meest voorkomende reden voor het plaatsen van een implantaat het ontbreken van een tand of kies. Ontbrekende tanden kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals tandbederf, tandvleesaandoeningen, letsel of afwezigheid sinds uw geboorte.

Behoud van kaakbot

Naast het ontbreken van de tand zelf kunnen er ook andere onderliggende redenen zijn om een implantaat te overwegen. Bij een verloren tand, kan ook het omliggende kaakbot aangetast worden. Dit komt doordat de wortel niet langer aanwezig is om het bot te stimuleren en te behouden. Op langere termijn kan dit vervelende gevolgen hebben, zoals een ingevallen gezichtsstructuur, onder anderen. Doordat een implantaat fungeert als een kunstmatige tandwortel, helpt deze het kaakbot te behouden.

Stabiliteit van omliggende tanden

Een lege ruimte in uw mond als gevolg van een ontbrekende tand kan ervoor zorgen dat omliggende tanden verschuiven om de ruimte op te vullen! Dit kan leiden tot verschillende complicaties, zoals een slechte beet. Een implantaat vervangt de lege ruimte waardoor omliggende tanden netjes op hun plek zullen blijven en de stabiliteit van het algehele gebit verbeterd wordt.

Moeite met kauwen

Ontbrekende tanden kunnen het vermogen om etenswaren te kauwen flink belemmeren. Dit kan vervolgens leiden tot verschillende complicaties, zoals bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen. Door een implantaat te plaatsen wordt de functionaliteit van uw gebit hersteld en kunt u weer goed kauwen.

Esthetische redenen

Naast functionele complicaties, kunnen ontbrekende tanden ook uw zelfvertrouwen of zelfbeeld beïnvloeden. Wanneer u zich niet op uw gemak voelt met een glimlach, kan een implantaat helpen om uw zelfvertrouwen terug te krijgen. Bovendien is lachen gezond en belangrijk. Het zou vervelend zijn als u zich hierbij niet op uw gemak voelt!

Er zijn dus verschillende redenen om een implantaat te plaatsen.  Bent u opzoek naar een implantoloog in Nijmegen? Maak dan een afspraak voor het plaatsen, of een uitgebreid consult. Het team van Tandartspraktijk Villa Westhof helpt u graag!