Facings zijn een populaire oplossing in de cosmetische tandheelkunde om het gebit op vlak van uitstraling te verbeteren. Maar wat is facings tanden precies? In deze blog bespreken we de definitie, de verschillende soorten facings en de voor- en nadelen van deze behandeling. Zo krijg je een compleet beeld en kun je bepalen of facings een goede keuze zijn voor jouw gebit.

Wat is facings tanden?

Facings zijn dunne schildjes die over de voorkant van de tanden worden geplaatst. Ze worden gebruikt om verschillende gebitsproblemen te verhelpen, zoals verkleurde tanden, scheve tanden, afgebroken tanden of ongewenste spleetjes tussen de tanden. Facings kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder composiet en porselein, en zorgen ervoor dat het gebit een mooie uitstraling krijgt.

Soorten facings

Facings kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: composiet facings en porseleinen facings. Beide materialen hebben hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen.

Composiet facings
Composiet facings worden gemaakt van een tandkleurig vulmateriaal, dat direct op de tanden wordt aangebracht en gevormd. Deze behandeling kan meestal in één tandartsbezoek worden uitgevoerd en is relatief betaalbaar.

Porseleinen facings
Porseleinen facings worden in een tandtechnisch laboratorium gemaakt en zijn dunner, maar tegelijkertijd sterker en duurzamer dan composiet. Ze worden op maat gemaakt en in een volgende afspraak op de tanden bevestigd.facing van tanden, voor en na - wat is facings tanden

Voor- en nadelen van facings tanden

Nu we hebben besproken wat facings tanden is, is het belangrijk om zowel de voordelen als de nadelen van deze behandeling te belichten. Facings kunnen namelijk een uitstekende oplossing zijn, maar het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen.

Voordelen van facings tanden

  1. Verbeterde uitstraling
    Een van de grootste voordelen van facings is de directe verbetering van de uitstraling van het gebit. Facings kunnen de kleur, vorm en stand van de tanden aanpassen, waardoor je een stralend en gelijkmatig gebit krijgt. Voor mensen die zich onzeker voelen over verkleurde of beschadigde tanden, kunnen facings een enorme boost geven aan hun zelfvertrouwen.
  2. Snel resultaat
    Bij composiet facings kan het resultaat al binnen één behandeling zichtbaar zijn. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor mensen die snel hun glimlach willen verbeteren zonder langdurige behandelingen.
  3. Minimale ingreep
    In vergelijking met andere cosmetische tandheelkundige behandelingen, zoals kronen of implantaten, zijn facings minder ingrijpend. De tandarts hoeft slechts een klein deel van het tandoppervlak te verwijderen om de facings aan te brengen, wat de behandeling minder belastend maakt voor de tandstructuur.
  4. Duurzaamheid (voor porselein)
    Porseleinen facings staan bekend om hun duurzaamheid. Bij goed onderhoud kunnen ze tien tot vijftien jaar meegaan, en in sommige gevallen zelfs langer. Ze zijn bestand tegen verkleuringen en bieden langdurige voordelen op vlak van uitstraling.

Nadelen van facings tanden

Hoewel facings veel voordelen bieden, zijn er ook een paar nadelen waar rekening mee gehouden moet worden. Het is belangrijk om zowel de voordelen als de risico’s in overweging te nemen voordat je besluit facings te laten plaatsen.

  1. Kostbaar
    Een van de grootste nadelen van facings, vooral van porseleinen facings, is de prijs. Facings kunnen behoorlijk prijzig zijn, afhankelijk van het materiaal en het aantal tanden dat behandeld moet worden. Composiet facings zijn over het algemeen goedkoper dan porselein, maar gaan minder lang mee.
  2. Verlies van tandstructuur
    Hoewel het aanbrengen van facings minder invasief is dan sommige andere behandelingen, moet er toch een dun laagje van het tandglazuur worden verwijderd. Dit betekent dat de procedure onomkeerbaar is; eenmaal aangebrachte facings kunnen niet zomaar worden verwijderd zonder dat de tanden blijvend veranderen.
  3. Onderhoud en nazorg
    Facings vereisen, net als natuurlijke tanden, goed onderhoud. Het is belangrijk om regelmatig te poetsen en flossen om tandvleesproblemen en verkleuring aan de randen van de facings te voorkomen. Bovendien kunnen composiet facings sneller verkleuren dan porseleinen facings, wat meer onderhoud of vervanging kan vereisen.
  4. Kwetsbaarheid (voor composiet)
    Hoewel composiet facings betaalbaarder zijn, zijn ze minder sterk dan porselein en kunnen ze sneller beschadigen of breken. Dit kan betekenen dat ze vaker moeten worden gerepareerd of vervangen.

Wanneer zijn facings een goede keuze?

Nu je weet wat facings tanden is en wat de voor- en nadelen zijn, vraag je je misschien af of facings de juiste keuze zijn voor jou. Facings kunnen de perfecte oplossing zijn voor mensen die hun glimlach willen verbeteren zonder een langdurige of ingrijpende behandeling te ondergaan. Ze zijn ideaal voor cosmetische correcties zoals verkleurde of scheve tanden, of om kleine beschadigingen te verhelpen.

Facings zijn echter minder geschikt voor mensen met ernstige tandheelkundige problemen zoals tandbederf of tandvleesziekten. In die gevallen is het belangrijk om eerst deze problemen aan te pakken voordat er aan oplossingen als facings wordt gedacht.

Het is belangrijk om de verschillende voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen en een consult met een tandarts te plannen om te bepalen of facings de juiste keuze zijn voor jouw specifieke situatie. Met de goede verzorging kunnen facings jarenlang een prachtige glimlach garanderen. Wil je meer weten over facings of ben je benieuwd of deze behandeling geschikt is voor jouw gebit? Neem dan contact op met Tandartspraktijk Villa Westhof en maak een afspraak voor een persoonlijk consult. Onze specialisten staan klaar om je te adviseren en te helpen bij het realiseren van jouw ideale glimlach.