Wist u dat met enkel tandenpoetsen, slechts 65% van de tandplak in uw mond verwijdert? Dit komt namelijk doordat de rest zich tussen uw tanden en kiezen bevindt. Om deze overige 40% tandplak tussen uw tanden te verwijderen kunt u gebruik maken van interdentale hulpmiddelen zoals ragers, flossdraad of (rubberen) tandenstokers. Ze komen in verschillende vormen. Vraag de mondhygiënist of preventie-assistent welk hulpmiddel u het beste kunt gebruiken.

Tussen de tanden en kiezen reinigen is belangrijk om het tandvlees ontstekingsvrij te houden. Een ontsteking aan het tandvlees wordt gingivitis genoemd en kan uiteindelijk zorgen voor botverlies rondom de wortels van de tanden en kiezen, dit noemen we parodontitis. U kunt hier op termijn tanden en kiezen door verliezen.
Ontstoken tandvlees kunt u soms herkennen doordat dit tijdens het stokeren gaat bloeden. Stop dan niet en ga juist door, het bloeden zal na enkele dagen afnemen. Gezond tandvlees bloedt niet.

 

De ruimte tussen uw tanden bepaalt de tandenstoker

De ruimte tussen uw tanden bepaalt of u beter een rager, stoker of flossdraad kunt gebruiken. Ook de conditie van het tandvlees speelt hierin een rol. Wanneer het tandvlees gezond is en de ruimte tussen de tanden beperkt is kunt u veelal gebruikmaken van een rubberen of houten tandenstoker. Voor sommige plekjes adviseren we het gebruik van flossdraad, echter is het gebruik hiervan vaak niet voldoende om het tandvlees gezond te houden.

Als de ruimte tussen de tanden wat groter is dan adviseren wij het gebruik van interdentale ragers. Deze zijn er in verschillende maten en dienen de ruimte tussen de tanden volledig op te vullen. Soms is het nodig om meerdere maten te gebruiken om het tandvlees gezond te krijgen en houden.

 

Welke soorten tandenstokers zijn er?

Tandenstokers zijn er in verschillende maten en materialen. Zo zijn er plastic, rubberen of houten tandenstokers. Er zit ook verschil in de dikte ervan. Wij adviseren een houten of rubberen stoker die de ruimte tussen de tanden volledig opvult. Een plastic stoker wordt afgeraden.

 

Zo gebruikt u interdentale hulpmiddelen:

  1. Gebruik deze tussen alle tanden en kiezen
  2. 1x per dag, wanneer het u uitkomt
  3. Haal 8 keer heen en weer
  4. Herhaal deze handeling dagelijks zodat u het tandvlees ontstekingsvrij houdt

Nog een tip: als u de tandenstoker achter in uw mond gebruikt, is het handig om de mond ietwat te sluiten, zodat de spanning van de wangen verminderd wordt. Dan kunt u deze ruimtes beter bereiken.

Wilt u meer weten over het gebruik van tandenstokers of het schoonmaken van uw gebit? Maak dan een afspraak bij een van onze mondhygiënisten of preventie-assistenten.