Facings zijn een populaire keuze voor mensen die hun glimlach willen verbeteren. Ze worden gebruikt om scheve, verkleurde of beschadigde tanden te verbeteren en kunnen een enorm verschil maken in hoe je gebit eruit ziet. Maar één van de meest gestelde vragen over facings tanden is: hoelang gaan ze mee en wat moet je doen om ze goed te onderhouden? In deze blog bespreken we de levensduur van facings en geven we praktische tips om ervoor te zorgen dat je er zo lang mogelijk van kunt genieten.

Wat zijn facings tanden?

Facings zijn dunne schildjes die aan de voorkant van de tanden worden bevestigd. Ze worden vaak gemaakt van composiet of porselein, materialen die speciaal zijn ontwikkeld voor cosmetische tandheelkunde. Facings kunnen de kleur, vorm en stand van de tanden verbeteren en zijn ideaal voor mensen die een mooiere glimlach willen zonder ingrijpende behandelingen zoals kronen of beugels.

Hoelang gaan facings tanden mee?

De levensduur van facings is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het materiaal, de plaatsingstechniek en de zorg die je eraan besteedt. Over het algemeen gaan facings tussen de 5 en 20 jaar mee, afhankelijk van of je kiest voor composiet of porselein.

Levensduur van composiet facings

Composiet facings worden vaak in één tandartsbezoek geplaatst en zijn gemaakt van een tandkleurig harsmateriaal. De levensduur van composiet facings ligt doorgaans tussen de 5 en 7 jaar. Dit komt doordat composiet minder sterk en duurzaam is dan porselein, waardoor het gevoeliger is voor slijtage en verkleuring.

Levensduur van porseleinen facings

Porseleinen facings hebben een langere levensduur dan composiet facings. Ze kunnen tussen de 10 en 20 jaar meegaan, afhankelijk van hoe goed ze worden onderhouden. Porselein is een veel sterker en slijtvaster materiaal, waardoor het minder snel beschadigd raakt en minder gevoelig is voor verkleuringen. Dit maakt porseleinen facings een populaire keuze voor mensen die een duurzame oplossing willen.

Factoren die de levensduur van facings tanden beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op hoe lang facings tanden meegaan. Het is belangrijk om deze in overweging te nemen wanneer je overweegt facings te laten plaatsen.

1. Kwaliteit van het materiaal

Zoals eerder besproken, spelen het type en de kwaliteit van het materiaal een grote rol in de levensduur van facings. Porselein is duurzamer dan composiet en gaat daarom langer mee.

2. Plaatsingstechniek

De manier waarop de facings worden geplaatst, is essentieel voor de levensduur. Een ervaren tandarts kan ervoor zorgen dat de facings goed aansluiten op je tanden, waardoor de kans op loslaten of beschadiging kleiner wordt.

3. Gebruiksgewoonten

Hoe je je tanden gebruikt, kan ook van invloed zijn op de levensduur van facings. Het kauwen op harde objecten zoals ijs, pennen of nagels kan facings beschadigen. Ook tandenknarsen kan de levensduur van facings verkorten.

4. Mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is onmisbaar om je facings zo lang mogelijk mooi te houden. Regelmatig poetsen, flossen en tandartsbezoeken helpen om je facings en het omliggende tandvlees gezond te houden.

facings tanden voor-en-na

Hoe onderhoud je facings tanden?

Het onderhoud van facings tanden is niet heel anders dan de verzorging van natuurlijke tanden, maar er zijn wel een paar extra aandachtspunten om in gedachten te houden. Met de goede zorg kunnen facings er jarenlang als nieuw uitzien en hun functie optimaal vervullen.

1. Poets twee keer per dag

Net zoals bij natuurlijke tanden is het belangrijk om je facings twee keer per dag te poetsen met een fluoride tandpasta. Dit helpt om tandplak te verwijderen en voorkomt dat er zich bacteriën ophopen rond de facings, wat kan leiden tot tandvleesproblemen.

2. Flos dagelijks

Het flossen van je tanden is essentieel om voedselresten en tandplak tussen je tanden en rond de randen van je facings te verwijderen. Dit helpt niet alleen bij het behoud van de facings, maar voorkomt ook ontstoken tandvlees.

3. Vermijd harde of plakkerige voeding

Hoewel facings sterk zijn, is het verstandig om voorzichtig te zijn met harde of plakkerige voedingsmiddelen. Deze kunnen facings beschadigen of losraken. Vermijd ook overmatig gebruik van suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen die tandplak en tandbederf kunnen veroorzaken.

4. Beperk het gebruik van verkleurende middelen

Composiet facings zijn gevoeliger voor verkleuring dan porseleinen facings. Vermijd daarom overmatig gebruik van verkleurende dranken zoals koffie, thee en rode wijn. Ook roken kan de kleur van je facings beïnvloeden.

5. Bescherm je facings tijdens het sporten

Als je aan contactsporten doet, is het belangrijk om een bitje te dragen om je facings (en natuurlijke tanden) te beschermen tegen stoten en andere beschadigingen.

6. Regelmatige tandartsbezoeken

Het is belangrijk om regelmatig je tandarts te bezoeken voor controles en professionele reiniging. De tandarts kan de staat van je facings beoordelen en eventuele problemen vroegtijdig opsporen.

Wanneer moeten facings tanden worden vervangen?

Zelfs met de beste zorg zullen facings na verloop van tijd moeten worden vervangen. Dit kan het geval zijn als ze tekenen van slijtage vertonen, zoals scheurtjes, chips of verkleuring. Ook kan het tandvlees zich terugtrekken, waardoor de randen van de facings bloot komen te liggen, wat een minder mooie uitstraling kan creëren en tandbederf kan veroorzaken.

Facings tanden kunnen, afhankelijk van het materiaal en het onderhoud, tussen de 5 en 20 jaar meegaan. Porseleinen facings hebben over het algemeen een langere levensduur dan composiet facings. Om facings zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk om een goede mondhygiëne te handhaven, voorzichtig te zijn met wat je eet en regelmatig de tandarts te bezoeken voor controles.

Wil je meer weten over facings of overweeg je om facings te laten plaatsen? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak voor een professioneel consult. Onze experts staan klaar om je te helpen bij het realiseren van een stralende glimlach die jaren meegaat.