Orthodontie

Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde dat zich bezighoudt met het optimaliseren van de stand van tanden in de kaken door middel van beugels. Regelmatig zijn mensen ontevreden over de stand van hun tanden. Of soms staan de tanden functioneel niet goed op elkaar afgestemd.

Bij ons in de praktijk heb je de keuze uit een conventionele beugel of de Airsmile. Dus naast de bekende slotjes of blokjes beugel is er nu een beugel die uitneembaar en nagenoeg onzichtbaar is. Deze is ideaal voor iedereen die liever een beugel uit het zicht heeft. Onderaan meer informatie over de procedure bij Airsmile.

In onze praktijk voert Melvin van Steen de orthodontische behandelingen uit. Melvin is geboren en getogen in Beek-Ubbergen en is een allround tandarts met een affiniteit voor orthodontie. In 2018 is hij afgestudeerd voor tandheelkunde aan de KU Leuven in België. In 2021 heeft Melvin zijn opleiding voor Integrated Dentistry afgerond, waarbij met het systeem Insignia en digitale scanning, een verkort orthodontie traject afgelegd kan worden.

Op vrijdag is het mogelijk om een afspraak bij Melvin in te plannen.

Aanmelden

Waarom een beugel?

Vaak wordt gedacht dat een beugel alleen maar dient voor een mooi gebit. Bij een beugel gaat het vooral om een gezond en goed functionerend gebit met ook spieren van mond en gezicht die in balans zijn. Met tanden die recht staan en kiezen die van de boven- en onderkaak goed in elkaar passen en neusademhaling voorkom je namelijk tal van problemen, zoals schade aan tandvlees, vergroeide kaken of asymmetrie in het gezicht. Op latere leeftijd voorkom je daardoor ernstige slijtageproblemen of terugtrekkend tandvlees. Goed kunnen kauwen en neusademhaling heeft ook positieve invloed op je algemene gezondheid. Niet alleen mooi maar ook gezond. Een mooi en recht gebit is functioneel. Je kunt er beter mee bijten, kauwen, praten en lachen. Bovendien kun je een regelmatig gebit beter poetsen. Waarmee je ook weer tandheelkundige problemen kunt voorkomen. Bij een beugel staat de mondgezondheid dus voorop.

 

Hoe lang duurt een orthodontische behandeling?

De duur van een behandeling hangt af van de ernst van het probleem, de groei van de patiënt, mogelijke afwijkende mondgewoontes en hoe trouw en nauwkeurig u de instructies van de orthodontist/tandarts opvolgt. Een behandeling kan uitlopen als bijvoorbeeld de groei anders verloopt dan verwacht, de wisseling trager verloopt of als de medewerking te wensen overlaat.

 

Met welke risico’s moet u rekening houden?

Net als andere tandheelkundige en medische behandelingen brengt een orthodontische behandeling ongemakken, risico’s en beperkingen met zich mee.

  • Mogelijke risico’s: korter worden van de wortels, beschadiging van een tandzenuw met als gevolg een eventuele verkleuring van de tand;
  • In sommige situaties is het in het kader van orthodontische behandeling noodzakelijk om een of meer tanden of kiezen te trekken of een chirurgische behandeling te ondergaan;
  • Als u veel suikerhoudende of zure producten eet of drinkt en/of niet regelmatig of niet zorgvuldig het gebit poetst, kunnen gaatjes (cariës), tandvleesontsteking (gingivitis) en blijvende verkleuringen (ontkalkingen) op tanden en kiezen ontstaan. Bij de orthodontische behandeling blijven we deze bewaken door regelmatige controles;
  • Voor een goed resultaat is het belangrijk dat de orthodontische behandeling volledig wordt afgerond. Onvoldoende medewerking van de patiënt of het niet nakomen van financiële verplichtingen kan tot het opschorten of zelfs staken van de behandeling leiden. Als de behandeling om enige reden voortijdig wordt beëindigd, kan dit ernstige negatieve gevolgen voor het gebit van de patiënt hebben;
  • Het voltooien van een orthodontische behandeling is geen absolute garantie voor een leven lang perfect rechtstaande tanden. Na een orthodontische behandeling kunnen tanden en kiezen weer wat verschuiven. Om dit te beperken, wordt aan het einde van de orthodontische behandeling retentieapparatuur ingezet (een vastgeplakt spalkje/draadje en/of een uitneembare (nacht)beugel). In bepaalde situaties, zoals bij forse en onvoorziene kaakgroei, mondademhaling, verhoogde tongdruk of afwijkende mondgewoontes, kan het behaalde behandelresultaat minder stabiel zijn. Verder geldt dat met het toenemen van de leeftijd de positie van tanden of kiezen verandert. Dit hoort bij het normale verouderingsproces en geldt ook voor gebitten die niet orthodontisch behandeld zijn.

Hoewel de risico’s erg klein zijn, zijn ze niet geheel uit te sluiten. Het is belangrijk dat al deze aspecten van de orthodontische behandeling u bekend zijn en dat u deze meeweegt in uw beslissing om al dan niet aan een orthodontische behandeling te beginnen.

 

Wat moet u weten over orthodontische apparatuur (beugels)?

Orthodontische apparatuur is met grote precisie ontworpen om een specifiek probleem aan te pakken en moet met zorg worden behandeld. Alle voedsel en activiteiten, waardoor delen van de apparatuur zouden kunnen worden ontzet of losraken en dus eventueel kunnen worden ingeslikt of ingeademd, dienen te worden vermeden. De mond kan erg gevoelig voor veranderingen zijn. Het plaatsen of bijstellen van een beugel wordt dan ook vaak gevolgd door een periode van aanpassing. Dit kan tijdelijk met ongemak en gevoeligheid van de tanden gepaard gaan. U kunt dan eventueel een pijnstiller nemen zoals paracetamol. Neem hierbij geen ontstekingsremmers, de zogenaamde NSAID’s (hieronder vallen ook aspirine en ibuprofen), want die remmen de tandverplaatsing. Let op: Langdurig gebruik van pijnstillers kan leiden tot schade, behalve onder medisch toezicht.

Bij breuk of losraken van orthodontische apparatuur en bij ongewone klachten dient u contact met de praktijk op te nemen voor overleg of om een afspraak te maken. Algemene gezondheidsproblemen of de daarvoor gebruikte medicijnen kunnen het verloop van de orthodontische behandeling beïnvloeden. Informeer uw tandarts altijd over gezondheidsproblemen.

 

Wat gebeurt er als u of uw kind niet wordt behandeld?

Een regelmatig gebit met rechte tanden en goed op elkaar passende kiezen zorgt ervoor dat iemand goed kan bijten, kauwen, praten en lachen. Sommige tandposities kunnen leiden tot ernstige schade van het tandvlees, vergroeide kaken of een asymmetrie in het gezicht. De scheefstand van de tanden en kiezen neemt in de regel toe gedurende het ouder worden. Daarnaast kunnen vooruitstekende tanden bij een val makkelijker beschadigen.

 

Wat wordt er van u of uw kind verwacht?

Meer dan bij enige andere tandheelkundige behandeling is orthodontie een zaak van samenwerking tussen de patiënt (ouders) en de tandarts. Uw tandarts en het praktijkteam doen er alles aan om voor de patiënt het beste resultaat te bereiken. Het succes van de behandeling (het eindresultaat, duur en kosten van de behandeling), wordt vooral bepaald door u. Voor het goede verloop van de behandeling zijn de volgende punten belangrijk:

  • Een optimale mondhygiëne handhaven: drie keer per dag de tanden en kiezen goed poetsen;
  • Een gebalanceerd voedingspatroon nastreven: vermijden van frisdrank en zoet voedsel (caramels, toffees en ander snoep) dat de tanden kan aantasten;
  • Zorgvuldig met de beugel omgaan: vermijden van hard snoep en bij een buitenbeugel deze zorgvuldig opbergen, zodat deze niet kapot gaat;
  • Neem direct contact met ons op als de beugel kapot gaat, ook als binnenkort al een afspraak gepland is;
  • Dragen van een (buiten)beugel en onderdelen zoals elastieken volgens de instructie;
  • Afspraken stipt nakomen.

 

De behandelplanning bij Airsmile

Bij deze orthodontische behandeling worden de op maat gemaakte beugels elke twee weken vervangen door een nieuwe set.

  • Intake, bespreken mogelijkheden;
  • Afdrukname middels digitale mondscanner of afdruklepel;
  • Bespreken 3D-digitaal behandelplan en begroting;
  • Plaatsing eerste AirSmile; Mogelijk met composiet blokjes op de tanden. Wij maken gebruik van dezelfde kleur van je tanden, zodat dit zo min mogelijk opvalt;
  • Periodieke controle en plaatsing van de vervolg sets. Om de 2 weken vervanging van de beugels;
  • Airsmile beugels dienen 22 uur per dag gedragen te worden, om het beste resultaat te krijgen. Mocht dit niet lukken, kunnen we controle weken wat verlengen;
  • Mocht u klaar zijn met de behandeling, verwijderen wij weer de composiet blokjes op uw tanden en krijgt een als laatste een retentie plaatje. Deze dient permanent s ’nachts gedragen te worden.

 

Terug naar behandelingen

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
Instagram