Alles wat u moet weten over kinderen bij de tandarts

Een kindertandarts, ook wel bekend als een pedodontist, specialiseert zich in de tandheelkundige zorg voor kinderen. Deze tandartsen zijn getraind om de unieke behoeften van kinderen te begrijpen en behandelen, van zuigelingen tot tieners. Het is belangrijk dat kinderen zich comfortabel en veilig voelen bij de tandarts, en kindertandartsen zijn hier speciaal voor opgeleid.

Wanneer moet mijn kind voor het eerst naar de tandarts?

De algemene richtlijn is om kinderen al op jonge leeftijd naar de tandarts te brengen. Het wordt aanbevolen om een kind voor het eerst naar de tandarts te brengen zodra de eerste tand doorkomt. Gebeurt dit nog niet, geen stress. Neem uw kind uiterlijk tegen hun eerste verjaardag mee naar de tandarts. Regelmatige bezoeken helpen bij het vroegtijdig opsporen van problemen en wennen kinderen aan de tandarts, wat tandartsangst op latere leeftijd kan voorkomen.

Kindertandarts

Hoe belangrijk is het om naar de tandarts te gaan voor kinderen?

Tandheelkundige zorg bij kinderen is voor de algehele gezondheid enorm belangrijk. Een kindertandarts zorgt niet alleen voor de behandeling van bestaande tandproblemen, maar legt ook een sterke nadruk op het voorkomen van een slecht gebit. Dit door ouders en kinderen uit te leggen over het belang van goede mondhygiëne.

Is de tandarts voor kinderen gratis?

In Nederland is tandheelkundige zorg voor kinderen tot 18 jaar gratis via de basisverzekering. Dit betekent dat de kosten voor de reguliere controle en de meeste behandelingen bij de tandarts volledig worden vergoed en niet ten koste gaan van het eigen risico. Ouders hoeven zich dus geen zorgen te maken over de kosten voor de tandheelkundige zorg van hun kinderen.

Zijn kinderen verzekerd voor de tandarts?

Ja, kinderen zijn automatisch meeverzekerd voor tandheelkundige zorg onder de basisverzekering van hun ouders. Dit omvat controles, preventieve behandelingen, vullingen, en de meeste andere gangbare tandheelkundige procedures. Voor orthodontie en sommige andere specifieke behandelingen kan het echter nodig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Hoe bereid u uw kind voor op het tandartsbezoek?

Het voorbereiden van je kind op een tandartsbezoek kan helpen om angst en stress te verminderen, zowel voor het kind als voor de ouder. Hoe kunt u dit het beste aanpakken?

Begin met het uitleggen van het belang van een tandartsbezoek in eenvoudige, begrijpelijke taal. Vertel je kind dat de tandarts hun tanden gaat tellen en schoonmaken om ze sterk en gezond te houden. Je kunt ook kindvriendelijke boeken of video’s over tandartsbezoeken samen bekijken om ze vertrouwd te maken met wat er gaat gebeuren. Voor jongere kinderen kan het spelen van ’tandartsje spelen’ thuis ook helpen om hen comfortabeler te maken met het idee van een tandartsbezoek.

 

Vanaf wanneer wisselen kinderen hun tandjes en wat is de impact op tandartsbezoeken

Kinderen beginnen meestal hun melktanden te wisselen voor permanente tanden rond de leeftijd van zes jaar. Dit kan doorgaan totdat ze 12 jaar zijn. Doordat uw kind ‘volwassen’ tanen krijgt, heeft dit invloed op de tandartsbezoeken. Lees de blog Van melkgebit naar volwassen gebit voor meer uitleg.

Tijdens deze periode is het belangrijk om regelmatige tandartscontroles te blijven houden om ervoor te zorgen dat de nieuwe tanden gezond doorkomen. De tandarts let ook op problemen zoals melktanden die niet loskomen of gaatjes in de nieuwe blijvende tanden. Deze regelmatige controles zijn heel belangrijk. Ze helpen om de mond gezond te houden en problemen te voorkomen die de groei van de nieuwe, blijvende tanden kunnen verstoren.

Meld uw kind aan voor de tandarts

Meld uw kind aan
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
Instagram