Wanneer het over een wortelkanaalbehandeling gaat, schiet bij velen de angst al in de ogen. Dit komt omdat er veel griezelverhalen over worden verteld. Maar zijn deze wel terecht? Hoewel het een moeilijke behandeling is doordat we het wortelkanaal niet kunnen zien, wordt de behandeling over het algemeen pijnloos uitgevoerd. Dit komt doordat de behandeling onder verdoving plaatsvindt. Zoals bij alle behandelingen, kunnen er bij enkele gevallen complicaties optreden waardoor de behandeling niet pijnloos uitgevoerd kan worden. Maar dit is uitzonderlijk. In deze blog gaan we in op de wat minder bekende feiten die uw gedachte over de wortelkanaalbehandeling wellicht kunnen veranderen. Maar eerst:

 

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Jaarlijks worden er zo’n 450.000 wortelkanaalbehandelingen uitgevoerd in Nederland. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel zenuwbehandeling of endodontologische behandeling genoemd. Deze behandeling wordt toegepast als het tandpulpa ontstoken is. Het tandpulpa bevat het levende deel van de tand, met bloedvaten en zenuwen. Het kanaal wordt tot op het punt van de wortel volledig gereinigd. Daarna wordt het kanaal weer opgevuld.

 

Een aantal feiten over de wortelkanaalbehandeling

  • Veel mensen denken dat de behandeling veel pijn veroorzaakt. Maar dat is over het algemeen niet zo! De behandeling wordt juist uitgevoerd om u te verlossen van de pijn die u lijdt door de infectie.
  • U kunt echter wel napijn voelen na de behandeling. Hiervoor kunt u pijnstillers nemen, bijvoorbeeld een paracetamol.
  • Uw tanden zijn na de behandeling niet zo sterk als voorheen. Hierdoor is het belangrijk om uw gebit goed te verzorgen, omdat uw tand of kies zich niet goed beschermt tegen gaatjes en tandvleesontstekingen. Poets uw tanden 2 keer per dag en bezoek de tandarts eveneens 2 keer per jaar.
  • Eet goed vóór de wortelkanaalbehandeling. Zorg dat u alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Na de behandeling, kunt u namelijk een paar dagen tot een week geen normale voeding eten.
  • Een wortelkanaalbehandeling beschermt uw glimlach en andere tanden. Wanneer uw tand of kies geïnfecteerd is, zijn er twee manieren om dit te verhelpen. De ene manier is om de tand of kies te laten verwijderen en de andere manier is het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling. Voorheen trokken onze tandartsen de tanden die moeilijk te redden waren, maar tegenwoordig geven we tanden eerder een tweede kans en verwijzen wij die door naar een endotoloog, voor een een behandeling onder een microscoop.
    Dus, als u uw tand niet wilt laten verwijderen en uw mooie glimlach wilt behouden, dan is deze behandeling de beste optie. Een bijkomend voordeel is dat uw tanden niet verschuiven en uw gebit en glimlach behouden blijven!

 

Hopelijk hebben deze feitjes uw gedachte kunnen veranderen, zodat wanneer u een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan, u met een gerust gevoel naar de tandarts komt.

 

Heeft u last van een infectie of andere tandheelkundige aandoeningen? Maak dan een afspraak. Het team van Tandartsenpraktijk Villa Westhof staat klaar om u te helpen!