Een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd, is nodig als uw tandpulpa ontstoken is. Deze behandeling varieert enorm in kosten, aangezien het afhangt van verschillende factoren. In deze blog leggen we simpel uit wat een wortelkanaalbehandeling is, waarom het nodig is, hoe de procedure verloopt en wat de kosten van een wortelkanaalbehandeling zijn. Zo weet u precies wat u kunt verwachten en waarom de behandeling belangrijk is.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel bekend als een zenuwbehandeling of endodontologische behandeling, wordt toegepast wanneer de tandpulpa ontstoken is. De pulpa bevat het levende deel van de tand, inclusief bloedvaten en zenuwen. Bij een ontstoken wortelkanaal moet de pulpa worden verwijderd en het kanaal grondig worden gereinigd en gevuld om verdere schade te voorkomen. Heeft u last van een infectie of andere tandheelkundige aandoeningen? Maak dan een afspraak. Het team van Tandartsenpraktijk Villa Westhof staat klaar om u te helpen!

wortelkanaalbehandeling met tekst

Wat kost een wortelkanaalbehandeling in 2024?

De kosten van een wortelkanaalbehandeling variëren afhankelijk van de complexiteit en het aantal behandelde kanalen. De gemiddelde kosten liggen tussen de €300 en €600. Hier is een gedetailleerd overzicht van de mogelijke kosten:

 • E31 – Snij-/hoektand: €140,80
 • E32 – Premolaar: €197,12
 • E33 – Molaar: €253,44
 • E55 – Behandeling dichtgeslibd of verkalkt wortelkanaal: €35,20

De totale kosten van een wortelkanaalbehandeling liggen gemiddeld tussen de €300 en €600. Dit bedrag kan hoger zijn bij complexere gevallen waarbij meerdere aanvullende procedures nodig zijn. Voordat we met de behandeling beginnen, kunt u een gedetailleerd kostenoverzicht aanvragen. Bekijk onze tarieven van endodontoloog tandarts Nijmegen Oost voor alle kosten.

Krijg ik mijn wortelkanaalbehandeling vergoed door de verzekering?

Of uw wortelkanaalbehandeling vergoed wordt door de verzekering, hangt af van uw zorgverzekering en het type dekking dat u heeft. Basisverzekeringen dekken meestal geen tandheelkundige behandelingen voor volwassenen, maar sommige aanvullende tandartsverzekeringen doen dit wel. Het is belangrijk om uw polisvoorwaarden te controleren of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar voor specifieke details. Zij informeren u over de hoogte van de vergoeding endodontoloog en eventuele eigen bijdragen. Zorg ervoor dat u een kostenoverzicht ontvangt van uw tandarts, zodat u precies weet wat u kunt verwachten.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt jaarlijks de tarieven voor tandheelkundige zorg vast. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om te verifiëren of uw behandeling wordt vergoed. Alternatieve behandelingen, zoals het trekken van de tand of een apexresectie, zijn ook mogelijk afhankelijk van de situatie.

Hoe zit het dan met het eigen risico?

In Nederland valt tandheelkundige zorg voor volwassenen (vanaf 18 jaar) meestal niet onder de basisverzekering, behalve in bijzondere gevallen zoals bij ernstige afwijkingen of een medische noodzaak. Hierdoor geldt er voor reguliere tandheelkundige zorg, zoals controles en behandelingen bij de tandarts, geen eigen risico vanuit de basisverzekering.

Voor aanvullende tandartsverzekeringen geldt het eigen risico niet. In plaats daarvan betaalt u vaak een maandelijkse premie voor de aanvullende verzekering en kunt u soms te maken krijgen met een eigen bijdrage of maximale vergoeding per jaar. De precieze voorwaarden en vergoedingen verschillen per verzekeraar en polis. Controleer daarom altijd uw verzekeringspolis of neem contact op met uw zorgverzekeraar voor specifieke informatie over de dekking en eventuele kosten.

Waarom is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Uw tanden en kiezen bestaan uit de kroon (het zichtbare gedeelte) en één of meerdere wortels die in de kaak zijn verankerd. In elke wortel bevindt zich ten minste één wortelkanaal gevuld met bindweefsel, zenuwvezels en bloedvaten. Wanneer de pulpa ontstoken raakt en niet wordt behandeld, kan de tand of kies verloren gaan. Een wortelkanaalbehandeling reinigt en vult het kanaal om dit te voorkomen.

Tand-endodontologie-Villa-Westhof

Wat zijn de wortelkanaal pijn symptomen?

Wortelkanaal pijn symptomen kunnen intense, kloppende tandpijn, gevoeligheid bij warm en koud voedsel, pijn bij het kauwen of bijten, zwelling van het tandvlees rondom de aangetaste tand en verkleuring van de tand omvatten. Soms kan er ook pusvorming en een slechte smaak in de mond optreden. Bij deze symptomen is het belangrijk om snel een tandarts te raadplegen.

Tips na een wortelkanaalbehandeling

Na een wortelkanaalbehandeling kunt u wat napijn ervaren, maar dit is meestal goed te beheersen met pijnstillers zoals paracetamol. Hier zijn enkele tips om uw herstel te bevorderen:

 • Blijf Poetsen en flossen: Houd uw gebit schoon door twee keer per dag te poetsen en dagelijks te flossen. Dit helpt om verdere infecties te voorkomen.
 • Vermijd hard en plakkerig voedsel: Eet zachte voeding om te voorkomen dat uw behandelde tand of kies beschadigd raakt.
 • Gebruik pijnstillers: Paracetamol kan helpen bij het verlichten van napijn. Volg de doseringsinstructies op de verpakking.
 • Houd uw tandartsafspraken: Regelmatige controles zijn essentieel om te controleren of de behandeling succesvol is en om uw mondgezondheid te monitoren.

Hoe voorkom ik een wortelkanaalbehandeling?

Het beste middel tegen een wortelkanaalbehandeling is door uw gebit gezond te houden. Blijf goed zorgen voor uw gebit en u kunt veel problemen voorkomen. Hier zijn enkele tips:

 • Poets uw tanden: Poets twee keer per dag en flos dagelijks om tandplak en bacteriën te verwijderen.
 • Gebruik de juiste tandpasta: Fluoride tandpasta helpt om uw tanden te beschermen tegen gaatjes.
 • Gezonde voeding: Eet minder suiker- en zuurhoudend om de vorming van tandplak te verminderen. Kies in plaats daarvan voor gezonde snacks zoals groenten, fruit en noten.
 • Regelmatig naar de tandarts: Ga minstens twee keer per jaar naar de tandarts voor controles en professionele gebitsreiniging. Dit helpt bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van problemen.
 • Vermijd roken: Roken verhoogt het risico op tandvleesziekten en andere mondgezondheidsproblemen.

Door deze preventieve maatregelen te volgen, kunt u de kans op een wortelkanaalbehandeling aanzienlijk verkleinen en uw mondgezondheid optimaliseren. Heeft u last van een infectie of andere tandheelkundige aandoeningen? Maak dan een afspraak. Het team van Tandartsenpraktijk Villa Westhof staat klaar om u te helpen!