Het moment dat de eerste tandjes doorkomen is altijd een bijzonder moment in het leven van kindjes. Vanaf de geboorte is het belangrijk om aandacht te besteden aan een gezonde mondhygiëne, wat het fundament legt voor een mooi gebit en het voorkomen van toekomstige gebitsproblemen. In deze blog geven wij u een aantal praktische tips die van belang zijn voor het leggen van dit fundament!

1.    Creëer bewustzijn over mondhygiëne:

Jonge kindjes kunnen nog niet zelfstandig poetsen, maar het is nooit te vroeg om ze bewust te maken van een goede mondhygiëne. Tijdens het poetsen kun je uitleggen waarom en hoe de tanden gepoetst moeten worden. Begin op jonge leeftijd zodat ze deze gewoontes snel eigen kunnen maken. Jong geleerd is oud gedaan!

Advies voor poetsen:

  • 0 t/m 1 jaar: 1x per dag poetsen met fluoride peuter-tandpasta (500-750 ppm);
  • 2, 3 en 4 jaar: 2x per dag poetsen met fluoride peuter-tandpasta (500-750 ppm);
  • 5 jaar en ouder: 2x per dag poetsen met gewone fluoride tandpasta (1000-1500 ppm).

2.    Bereid kinderen voor op de tandarts:

Neem uw kindje mee naar uw eigen tandartsbezoek vanaf het moment dat het eerste melktandje doorbreekt, dit is ongeveer vanaf 6 tot 9 maanden. Het regelmatig bijwonen van tandartsbezoeken vanaf jonge leeftijd helpt bij het opbouwen van een gezonde relatie met de tandarts en zorgt ervoor dat kindjes het belang van preventieve mondzorg op jonge leeftijd meekrijgen. Wees wel open en transparant over het bezoek en neem eventuele angsten of zorgen meteen weg.

3.    Betrek kinderen bij het poetsen:

Betrek kinderen vroeg bij het poetsproces. Hiermee leren ze de juiste techniek en krijgen ze een gevoel van verantwoordelijkheid om voor hun eigen mondgezondheid te zorgen op de lange termijn. Let wel op: hoewel ze zelf willen poetsen, blijft het advies om tot minimaal een leeftijd van 9 jaar na te poetsen, omdat ze tot die leeftijd vaak nog niet helemaal de juiste techniek hebben.

4.    Regelmatige tandartscontroles, een levenslange gewoonte:

Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd regelmatig naar de tandarts te gaan. Wij raden aan om, wanneer uw kindje twee jaar is geworden, hem of haar voor het eerst mee te nemen voor een controlebezoek. Hierna is het verstandig om de vuistregel aan te houden en twee keer per jaar uw kindje mee te nemen voor een periodieke controle. Gebitsproblemen worden zo vroeg opgemerkt en kunnen effectief behandeld worden. Bovendien laat u uw kindje ook wennen aan de tandartsbezoeken, wat angst kan voorkomen.

5.    Tandartsverzekering bij jonge kinderen:

Geruststellend is dat kinderen vrijwel alles 100% vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Dit omvat tandartscontroles, vullingen, verdovingen en preventieve zorg.

U kunt uw kindje altijd meenemen naar uw eigen tandartsbezoek. Wilt u voor hem of haar een (eerste) controle bezoek inplannen? Neem dan contact op. Het team van Tandartspraktijk Villa Westhof helpt ze graag!