Voor de meesten is de vakantieperiode weer voorbij. Dat betekent vaak weer hectische werkdagen en harde deadlines op kantoor. Velen zien in deze dagelijkse drukte de mondgezondheid over het hoofd. Vergeet echter niet dat dit essentieel is voor uw algehele welzijn. Wat zijn waardevolle tips die helpen bij een goede mondgezondheid op kantoor? Tandartspraktijk Villa Westhof geeft u in deze blog 6 waardevolle tips die u op weg helpen.

1.    Mondgezondheid begint thuis

Mondgezondheid begint niet bij de tandartspraktijk, maar thuis. Zorg ervoor dat u dagelijks tweemaal grondig poetst. Dit is de gouden regel voor een gezond gebit.

2.    Flos uw tanden

Vergeet niet om ook te flossen! Tandplak en voedselresten kunnen zich ophopen tussen uw tanden, wat kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen. Neem daarom altijd een pakje tandenstokers of flosdraad mee naar werk.

3.    Drink voldoende water

Drukke dagen kunnen leiden tot uitdroging, wat een negatieve invloed kan hebben op uw mondgezondheid. Drink voldoende water om uw speekselproductie op peil te houden. Speeksel beschermt uw tanden tegen tandbederf en helpt bij het wegspoelen van bacteriën.

4.    Gezonde snacks op kantoor

Laat de verleiding van suikerhoudende snacks op kantoor een keer liggen. Houd gezonde opties bij de hand, zoals bijvoorbeeld: wortels, komkommer, fruit of noten. Dit helpt niet alleen uw tanden gezond te houden, maar geeft ook een energieboost.

5.    Vermijd overmatig cafeïne en suiker

Koffie en suikerhoudende dranken zijn vaak onze redders in nood op drukke dagen, maar zorg ervoor dat u dit met mate drinkt. Overmatige consumptie kan leiden tot verkleuring van de tanden en tandbederf. Poets uw tanden na consumptie of spoel uw mond met water.

6.    Stressbeheer en tandenknarsen

Stress op het werk kan leiden tot tandenknarsen (‘bruxisme’), wat schadelijk kan zijn voor uw gebit. Overweeg om zo nu en dan te ontspannen, door bijvoorbeeld in de pauze een rondje te wandelen om stress te verminderen en tandenknarsen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om een ergonomische werkhouding aan te nemen om stress te verminderen. Dit kan worden bereikt door te investeren in ergonomische kantooraccessoires, zoals de juiste bureaustoel, monitor, of een zit-sta bureau.

Dagelijkse routine

Hopelijk heeft u wat aan bovenstaande tips en kunt u deze opnemen in uw dagelijkse routine. Vergeet niet om 1 tot 2 keer per jaar de tandarts te bezoeken voor de periodieke controle. Wilt u deze inplannen? Neem dan contact met ons op. Het team van Tandartspraktijk Villa Westhof helpt u graag.