Het is belangrijk om goed voor onze tanden te zorgen, van jonge leeftijd af aan. Het verloop van het verkrijgen van het melkgebit tot het volwassen gebit kan soms voor vragen zorgen. In deze blog geven we uitleg over hoe een melkgebit evolueert tot een volwassen gebit en wat u kunt doen om dit proces te ondersteunen.
Het verschijnen van de eerste tandjes bij de baby
Rond de leeftijd van 6 maanden krijgen baby’s meestal hun eerste tandjes. Als uw kindje ongeveer 3 jaar oud is, heeft hij een compleet melkgebit met 20 tanden en kiezen.
Houd het melkgebit gezond
Hoewel de melktanden later plaatsmaken voor het volwassen gebit, is het toch erg belangrijk om het melkgebit gezond te houden. Omdat melktanden een dunner glazuur hebben dan volwassen tanden, zijn ze gevoeliger voor suiker en zuur. Het tandglazuur beschermt tanden tegen deze stoffen en daarom is het belangrijk om de melktanden vanaf het moment dat ze doorbreken goed te verzorgen. Dit heeft niet alleen een positief effect op de gezondheid van de melktanden, maar ook op de ontwikkeling van het blijvende gebit. Goed poetsen dus!
Het verkrijgen van het volwassen gebit
Rond de leeftijd van 5-6 jaar zullen de eerste volwassen tanden doorkomen. Sommige kinderen zijn hier wat eerder of later mee. Het wisselen van de melktanden begint vaak met het doorbreken van de volwassen kiezen achter de melktanden. Hierna zullen ook de melktanden en melkkiezen wisselen. Over het algemeen is het melkgebit rond de leeftijd van 13-14 jaar volledig gewisseld. Dit is dan ook de leeftijd waarop veel kinderen een beugel krijgen.
Een compleet volwassen gebit
Het blijvende gebit is pas volledig als alle vier de verstandskiezen zijn doorgekomen. Dit gebeurt gemiddeld op de leeftijd tussen 17 en 25 jaar. Er zijn echter ook gevallen waarbij de verstandskiezen half doorkomen of helemaal niet aanwezig zijn vanwege genetische factoren.
Hoe kunt u uw kind ondersteunen tijdens het wisselproces?
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om uw kind te helpen tijdens dit proces:
- Zorg voor een gezonde mondhygiëne: Het is belangrijk om de tanden van uw kind twee keer per dag te poetsen met fluoride tandpasta. Dit helpt om tandplak en tandbederf te voorkomen;
- Bezoek regelmatig de tandarts: Het is belangrijk om regelmatig een bezoek te brengen aan de tandarts om eventuele problemen op te sporen en op te lossen;
- Geef gezonde voeding: Door gezonde voeding te geven, zoals fruit, groenten en volkoren producten, kunt u helpen om tandbederf te voorkomen;
- Vermijd suikerhoudende dranken: Suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en siroop, kunnen leiden tot tandbederf. Probeer deze zo veel mogelijk te vermijden of beperken;
- Maak een afspraak met de orthodontist: Als uw kind last heeft van afwijkende tandstand of afwijkende kaakgroei, kan het nuttig zijn om een afspraak te maken met een orthodontist. Deze specialist kan helpen om de tanden en kaak van uw kind op de juiste manier te laten groeien, wat kan leiden tot een gezonder en mooier gebit. Wij raden aan om vanaf een leeftijd van 10 jaar een eerste consult in te plannen. Zo kan de orthodontist op tijd zien of en wanneer een beugel nodig is.