Als u een goed gebit wilt onderhouden is een goede tandpasta van belang. Deze zorgt namelijk voor een bescherming tegen schadelijke zuren en suikers. Het kan per gebit verschillen welke soort tandpasta het beste bij uw gebit past. In deze blog gaan we in op de verschillende soorten en welke het beste bij u past.

 

De beste manier om tandpasta te gebruiken

Tegenwoordig zijn er tientallen verschillende tandpasta’s te verkrijgen. De een zorgt voor wittere tanden, de ander gaat een gevoelig gebit tegen. Bij het zoeken naar dé perfecte tandpasta lijkt er soms wel geen eind aan te komen. Maar laten we heel eerlijk zijn, deze bestaat niet. Het belangrijkste is en blijft om iedere dag tweemaal uw tanden te poetsen gedurende twee minuten. De juiste manier van tandenpoetsen is hierbij van belang.

Welke tandpasta gebruiken

De tandpasta die bij u past

Alle tandpasta’s die u in de schappen ziet liggen in Nederland voldoen aan de minimumeisen, waardoor ze allemaal geschikt zijn. Het is wel van belang dat ze fluoride bevatten. Dit verhardt namelijk uw tandglazuur en beschermt hierdoor beter tegen gaatjes. Dit zit echter wel in bijna iedere tandpasta, maar ze zijn er ook zonder fluoride.

 

Welke tandpasta het beste bij uw gebit past, hangt af van het gewenste bereikte effect. Om hierbij te helpen hebben wij onderstaand een globale lijst opgesteld van de meest gebruikte soorten.

 

  1. Gezond tandvlees: heeft u last van gevoelig tandvlees? Dan is de tandpasta voor gezond tandvlees een goede keuze. Hier zit vaak een stofje in, zinklactaat, wat desinfecterend werkt waardoor bacteriën de kans niet krijgen om plak te vormen. Plak kan namelijk ontstoken tandvlees veroorzaken.
  2. Whitening tandpasta: wilt u graag wittere tanden? Dan kan een whitening variant een optie zijn. Hier zitten speciale schuurmiddelen in die de tanden polijsten en oppervlakte vlekjes verwijderen. Dit zorgt voor iets wittere tanden. Als u het goed aan wil pakken kunt u echter beter kiezen om uw tanden te laten bleken.
  3. Tandsteen tegengaan: heeft u last van tandsteen? Dan is de tandpasta met een tandsteencontrole een goede optie. Hier zit vaak een stofje in, pyrofosfaat, wat helpt om de vorming van tandsteen te voorkomen. Bij hardnekkig tandsteen is het echter beter om een afspraak te maken met een mondhygiëniste.
  4. Glazuurbescherming: een tandpasta met glazuurbescherming helpt de sterke van tandglazuur weer op te bouwen.

 

Hulp nodig bij het kiezen?

Komt u er zelf niet helemaal uit met uw keuze voor de tandpasta die het beste bij u past? Of wilt u een uitgebreider advies ? Maak dan een afspraak. Het team van Tandartspraktijk Villa Westhof helpt u graag verder in de praktijk.