Op vakantie gaan betekent ontspannen en genieten, maar vergeet niet om ook voor uw gebit te zorgen. Een andere omgeving en routine kunnen invloed hebben op uw mondhygiëne. Zo houdt u uw gebit schoon tijdens de vakantie, terwijl u geniet van uw vakantie met een gezond gebit.

 

Tip 1. Pak een reisset voor mondverzorging in

Zorg dat u een reisset voor mondverzorging inpakt. Deze moet minimaal bestaan uit een tandenborstel, tandpasta, flosdraad en mondwater. Gaat u met het gezin op vakantie? Dan kunt u veel dingen ook samen gebruiken. Zo is een klein flesje mondwater vaak al voldoende. Kies ook voor een reistandenborstel met een dop of een vouwbare variant voor extra hygiëne.

Tip 2. Blijf regelmatig poetsen en flossen

Wij hebben er zelf ook last van. Tijdens je vakantie is uw dagelijkse routine totaal anders en zo vergeten we vaak onze tanden te poetsen. Probeer toch minstens twee keer per dag te poetsen en dagelijks te flossen. Dit helpt tandplak en voedselresten te verwijderen en voorkomt tandbederf en tandvleesproblemen. Onze persoonlijke tip is: neem altijd uw tandenborstel en tandpasta mee in uw dagrugzakje. Zo kunt u door de dag heen toch op het toilet uw tanden poetsen als de dag ineens anders verloopt.

Tip 3. Drink veel water

Gaat u lekker de zon opzoeken in Italië, Frankrijk of een ander warm land? Vergeet niet om veel water te drinken. Water helpt niet alleen om uw algehele gezondheid te ondersteunen, maar spoelt ook uw mond en helpt voedseldeeltjes en bacteriën weg te spoelen die gaatjes kunnen veroorzaken. Vooral als u nieuwe gerechten eet of als een restaurantje er achteraf toch iets minder schoon uitziet.

Tip 4. Wees voorzichtig met zoete en zure lekkernijen

Tijdens de vakantie mogen we eventjes onze vaste gewoontes breken en lekker snoepen en eten, dat doen wij zelf stiekem ook. Vakanties kunnen verleidelijk zijn met allerlei zoete of zure snacks en drankjes. Probeer uw consumptie van zoet en zuur eten te beperken, omdat ze het glazuur van uw tanden kunnen aantasten. Als u toch iets zoets of zuurs consumeert, spoel dan uw mond met water of poets uw tanden kort daarna.

Tip 5. Gebruik een tandenstoker of flosdraad na elke maaltijd

Als u onderweg bent en geen tijd heeft om te poetsen na elke maaltijd, gebruik dan tandenstokers of flosdraad om voedselresten tussen uw tanden te verwijderen. Dit is vooral belangrijk na het eten van kleverige of vezelrijke voedingsmiddelen. Neem dit dus ook mee in uw dagrugzakje, zo groot is het toch niet!

Tip 6. Pas op met het lokale water

Als u op een plek bent waar het kraanwater niet veilig is om te drinken, gebruik dan water uit een flesje voor het poetsen van uw tanden. Dit voorkomt blootstelling aan mogelijk schadelijke micro-organismen. Volgens onderzoek van de ANWB is het kraanwater voor gebruik van tanden poetsen binnen Europa vaak geen probleem, maar gaat u bijvoorbeeld naar Indonesië of andere landen buiten Europa, zorg dan echt dat u het kraanwater vermijdt voor gebruik van tandenpoetsen.

Tip 7. Neem contact op met uw tandarts voorafgaand aan uw reis

Als u een bestaand tandheelkundig probleem heeft of in het midden van een behandeling zit, praat dan met uw tandarts voordat u op vakantie gaat. Zij kunnen u specifieke aanwijzingen geven afhankelijk van uw situatie en eventueel een noodkit voor tandheelkundige zorg aanbevelen.

Door deze tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw gebit gezond blijft, ook als u ver van huis bent. Geniet van uw vakantie zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over uw mondgezondheid. Fijne vakantie namens het team van Tandartspraktijk Villa Westhof!