Het hebben van een stralende glimlach is voor veel mensen belangrijk. Een van de meest populaire behandelingen om het uiterlijk van je tanden te verbeteren, zijn facings. Deze dunne schildjes van porselein of composiet kunnen niet alleen de kleur, maar ook de vorm en stand van je tanden aanpassen. Maar wat zijn de kosten van facings tanden en welke factoren spelen hierin een rol? In deze blog geven we je een compleet overzicht van de kosten en waar je op moet letten bij het overwegen van deze behandeling.

Wat zijn facings?

Voordat we dieper ingaan op de kosten, is het belangrijk om te begrijpen wat facings precies zijn. Een facing is een dun laagje materiaal dat op de voorzijde van de tand wordt geplaatst. Het doel hiervan is om de uitstraling van het gebit te verbeteren, zoals het verbergen van verkleuringen, het opvullen van spleetjes of het herstellen van beschadigingen.

Er zijn twee veelgebruikte materialen voor facings: porselein en composiet. Beide materialen hebben hun eigen voor- en nadelen, en deze hebben ook invloed op de uiteindelijke kosten van de behandeling.

Soorten facings

  1. Porseleinen facings
    Porselein staat bekend om zijn duurzaamheid en natuurlijke uitstraling. Porseleinen facings zijn vlekbestendig en gaan meestal langer mee dan composiet facings. Ze worden vaak op maat gemaakt in een tandtechnisch laboratorium, wat ze prijziger maakt.
  2. Composiet facings
    Deze facings worden direct op de tand aangebracht en vervolgens door de tandarts gemodelleerd. Composiet is goedkoper dan porselein, maar het is minder duurzaam en kan na verloop van tijd verkleuren. Desondanks kan het een goede keuze zijn voor kleinere correcties of als je op zoek bent naar een betaalbare oplossing.

facing van tanden, voor en na - wat is facings tanden - facings tanden kosten

Facings tanden kosten: wat kun je verwachten

De kosten van facings tanden variëren afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld kun je rekenen op en prijs tussen de €100 en €250 per tand voor composiet facings en tussen de €500 en €1000 per tand voor porseleinen facings. Hieronder leggen we uit wat deze prijsverschillen veroorzaakt.

Factoren die de kosten van facings beïnvloeden

1. Materiaalkeuze

Zoals eerder genoemd, is het materiaal dat je kiest een grote kostenbepalende factor. Porselein is duurder, maar ook duurzamer. Composiet is goedkoper, maar vereist mogelijk meer onderhoud en vervanging op de lange termijn.

2. Aantal tanden

Hoe meer tanden je laat behandelen, hoe hoger de totale kosten zullen zijn. Veel mensen kiezen ervoor om alleen de voorste tanden te laten doen, omdat deze het meest zichtbaar zijn tijdens het lachen en praten.

3. Complexiteit van de behandeling

De staat van je tanden speelt ook een rol. Als er voorafgaand aan het plaatsen van de facings nog andere behandelingen nodig zijn, zoals het herstellen van tandbederf of het rechtzetten van tanden, zullen de kosten toenemen.

4. Ervaring van de tandarts

Een tandarts met meer ervaring of een specialisatie in cosmetische tandheelkunde kan hogere tarieven rekenen. Dit komt doordat deze tandartsen vaak geavanceerde technieken en materialen gebruiken om de beste resultaten te garanderen.

Zijn facings een goede investering?

Hoewel facings een flinke investering kunnen zijn, bieden ze veel voordelen. Ze verbeteren niet alleen het uiterlijk van je glimlach, maar kunnen ook bijdragen aan je zelfvertrouwen en algemene mondgezondheid. Porseleinen facings gaan vaan 5 tot 10 jaar mee, terwijl composiet facings meestal 5 tot 7 jaar meegaan. Dit maakt porselein op de lange termijn vaak de betere keuze, ondanks de hoge initiële kosten.

Hoe onderhoud je facings?

Het is belangrijk om goed voor je facings te zorgen, zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Hier zijn een paar tips:

  • Poets regelmatig
  • Vermijd harde of plakkerige voedingsmiddelen
  • Ga regelmatig naar de tandarts

Vergoedingen en alternatieven

In de meeste gevallen worden facings niet vergoed door de basisverzekering, omdat het om een cosmetische ingreep gaat. Het is echter mogelijk dat een aanvullende tandartsverzekering een deel van de kosten dekt. Het is daarom verstandig om vooraf je verzekeringspolis te raadplegen of contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Mocht je facings tanden kosten te hoog vinden, dan zijn er ook alternatieven, zoals tanden bleken of orthodontische behandelingen, die een vergelijkbaar effect kunnen hebben, afhankelijk van je situatie.

Als je overweegt om facings te laten plaatsen, neem dan contact op voor een consult en een op maat gemaakt behandelplan. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken die past bij jouw wensen en budget.