Goede mondverzorging is essentieel voor het behoud van gezonde tanden en tandvlees. Iedereen weet dat tandenpoetsen belangrijk is, maar hoe zit het met flossen? Veel mensen vragen zich af: is flossen echt nodig? In deze blog gaan we dieper in op de voor- en nadelen van flossen en of het echt essentieel is voor je mondgezondheid. We bespreken ook alternatieven en geven tips om het flossen gemakkelijker te maken.

Waarom is flossen belangrijk?

De Basis van mondhygiëne

Tandenpoetsen verwijdert tandplak en voedselresten van het oppervlak van je tanden. Maar een tandenborstel kan niet overal bij. De ruimtes tussen je tanden blijven vaak ongereinigd en dat is waar flossen om de hoek komt kijken. Tandplak kan zich daar ophopen en leiden tot gaatjes, tandvleesontstekingen en in ernstige gevallen tot parodontitis.

Maar is flossen echt nodig voor iedereen? Het korte antwoord is: ja, voor de meeste mensen wel. Flossen helpt om tandplak en voedseldeeltjes tussen de tanden te verwijderen, waar je tandenborstel niet bij kan. Dit draagt bij aan een gezondere mond en een stralende glimlach.

Wat is tandplak en waarom moet het verwijderd worden?

Tandplak is een kleverige, kleurloze laag bacteriën die zich voortdurend vormt op je tanden. Wanneer deze plak niet wordt verwijderd, kan het verharden en veranderen in tandsteen. Dit kan leiden tot gaatjes, tandvleesontstekingen en zelfs verlies van tanden. Door dagelijks te flossen, verwijder je deze bacteriën voordat ze schade kunnen aanrichten.

Hoe vaak moet je flossen?

Dagelijks flossen voor optimale mondgezondheid

De algemene aanbeveling is om dagelijks te flossen. Dit komt doordat tandplak zich binnen 24 uur begint op te bouwen, en het is belangrijk om deze plak te verwijderen voordat het tandsteen wordt. Door elke dag te flossen, houd je je tandvlees gezond en voorkom je gaatjes tussen je tanden.

Wanneer is flossen extra belangrijk?

Voor sommige mensen is flossen nog belangrijker dan voor anderen. Als je bijvoorbeeld last hebt van gevoelige tanden of ontstoken tandvlees, kan dagelijks flossen helpen om deze problemen te verminderen. Mensen met beugels of andere orthodontische apparatuur moeten extra aandacht besteden aan hun mondverzorging, omdat voedsel en tandplak zich gemakkelijker ophopen tussen de beugel en de tanden.

Tanden flossen - wat doe je eerst flossen of poetsen - is flossen echt nodig

Alternatieven voor flossen: zijn ze even effectief?

Tandenstokers en interdentale borstels

Als flossen moeilijk is, bijvoorbeeld door het gebruik van beugels of doordat de ruimtes tussen de tanden te groot of te klein zijn, zijn er alternatieven die effectief kunnen zijn. Tandenstokers en interdentale borstels kunnen bijvoorbeeld helpen om voedselresten en tandplak te verwijderen. Maar is flossen echt nodig als je deze alternatieven gebruikt? Voor sommige mensen kunnen deze hulpmiddelen voldoende zijn, maar ze vervangen niet altijd het grondige reinigingsproces van flossen.

 

Waterflossers: een modern alternatief

Een waterflosser, of monddouche, is een apparaat dat een dunne straal water gebruikt om voedseldeeltjes tussen de tanden te verwijderen. Dit kan een goed alternatief zijn voor mensen die moeite hebben met traditioneel flossen. Studies hebben aangetoond dat waterflossers net zo effectief kunnen zijn als flosdraad, vooral bij mensen met gevoelige tanden of tandvleesontstekingen.

Hoe flos je op de goede manier?

De goede techniek

Flossen is alleen effectief als het op de goede manier wordt gedaan. Veel mensen flossen snel en slordig, wat de voordelen van flossen kan verminderen. Hier zijn een paar stappen om ervoor te zorgen dat je op de goede manier flost:

  1. Gebruik ongeveer 40 centimeter flosdraad en wikkel het meeste om je middelvingers, met ongeveer 5 centimeter draad tussen je duimen en wijsvingers.
  2. Leid de flosdraad voorzichtig tussen je tanden. Vermijd krachtig heen en weer bewegen, omdat dit je tandvlees kan beschadigen.
  3. Maak een C-vorm om elke tand en beweeg de draad voorzichtig op en neer langs de zijkant van de tand en onder de tandvleesrand.
  4. Gebruik voor elk tussenruimte een schoon stukje draad.

Tips om flossen makkelijker te maken

Flossen kan soms lastig zijn, vooral als je een strak schema hebt. Hier zijn een paar tips om flossen gemakkelijker te maken:

  • Gebruik een floshouder als je het lastig vindt om de draad vast te houden.
  • Maak flossen onderdeel van je dagelijkse routine, bijvoorbeeld direct na het tandenpoetsen.
  • Kies voor een waterflosser als je moeite hebt met traditionele flosdraad.

Is flossen echt nodig?

Na het bekijken van de feiten, blijft de vraag: is flossen echt nodig? Het antwoord is ja. Hoewel er wat discussie bestaat over hoe effectief flossen precies is, raden de meeste tandartsen en mondhygiënisten het nog steeds sterk aan als onderdeel van je dagelijkse mondverzorging. Flossen helpt om tandplak en voedselresten te verwijderen tussen je tanden, wat kan bijdragen aan gezonder tandvlees en een frisse adem.

Voor mensen die moeite hebben met flossen of die alternatieven zoals tandenstokers of waterflossers gebruiken, kan het nog steeds waardevol zijn om de flosroutine vol te houden. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je regelmatig de ruimtes tussen je tanden reinigt, zodat je mondgezondheid op de lange termijn gewaarborgd blijft.