Het tijdig naar de tandarts gaan voor kinderen is erg belangrijk. Niet alleen zorgt het voor een gezonde ontwikkeling van het gebit, het verkleint ook de angst op latere leeftijd. Het eerste tandartsbezoekje is voor kinderen echter vaak een spannend moment. Wij hebben een aantal tips opgesteld die hier goed bij zullen helpen.

 

Neem uw kind vroegtijdig mee

Heeft u zelf een halfjaarlijkse controle afspraak bij de tandarts? Neem uw kind dan eens mee. Het is belangrijk om jonge kinderen vertrouwd te maken met de tandarts. Zo leren ze dat een controle van het gebit erbij hoort. Wij raden aan om uw kind vanaf een leeftijd van ongeveer twee jaar oud mee te nemen. Eerder heeft niet zo veel zin, omdat ze dan niet zo goed begrijpen wat er gebeurt. Wacht zeker niet langer dan 3 jaar. Want hoe langer u wacht, hoe moeilijker het wordt om het kind vertrouwd te maken met alle handelingen.

 

Vertel wat er te wachten staat

Vertel ruim van tevoren wat uw kind te wachten staat en geef hierbij aan dat hij of zij niet bang hoeft te zijn. Wees hierbij wel eerlijk. Als er valse beloftes gedaan worden, zoals: “het doet geen pijn” of “er zal niks gebeuren” en dit is uiteindelijk wel zo, dan het kind zich verraden voelen. Dit heeft invloed op de volgende tandartsbezoekjes, waarbij er dan een grote kans bestaat dat er weerstand geboden zal worden.

 

Lees een tandartsboekje van tevoren

Samen een tandartsboekje lezen is een leuke manier om uw kind voor te bereiden.

 

Geef een beloning als uw kind zich flink houdt

Angst is heel normaal en komt natuurlijk bij ieder kind voor. Dus wordt vooral niet boos als uw kind bang is voor de tandarts. Onze tip? Beloon positief gedrag en negeer negatief gedrag. Geef bijvoorbeeld een beloning als uw kind zich flink houdt in de tandartsstoel, of spreek af dat hij of zij een uur langer mag opblijven.

 

Bezoek een kindvriendelijke tandarts

Natuurlijk zal iedere tandarts nagenoeg altijd vriendelijk zijn tegen diens jongste patiënten. Maar er zijn ook tandartsen die gespecialiseerd zijn in kindvriendelijke behandelingen. Zij zullen alle tijd nemen en bieden behandelingen aan die volledig op kinderen afgestemd zijn. Tandartsenpratijk Villa Westhof is zo’n kindvriendelijke tandarts! Wij stellen uw kind centraal tijdens de behandeling, om vervolgens een professionele mondzorg toe te passen. Neem uw kind gerust eens mee naar uw eigen halfjaarlijkse controle.