Wanneer een tand afgebroken is, los zit, of er geheel uit is, is er sprake van tandletsel. U vraagt zich vast af, wat moet ik in zo’n situatie doen? Is mijn tand nog te redden? Dit is van verschillende factoren afhankelijk. Belangrijk is dat er direct actie ondernomen wordt. Hiermee vergroot u de kans dat eventuele terugplaatsing nog mogelijk is. Ook wanneer een tand afgebroken is, zijn er nog behandelmogelijkheden. Het eerste wat belangrijk is bij tandletsel, is vaststellen of het om een melktand of blijvende tand gaat.

 

Tandletsel bij melktanden

Een losgekomen melktand mag nooit teruggeplaatst worden! Dit kan de tand die nog uit of door moet komen beschadigen. De tandarts kan in dit geval helaas niet veel voor het kindje betekenen. Is de melktand afgebroken? Dan kan deze door de tandarts geslepen worden, zodat de tong van het kindje niet beschadigd wordt door een scherp randje.

 

Wat moet ik doen als mijn tand is afgebroken?

Bij een afgebroken tand bezoekt u zo snel mogelijk uw tandarts. Zorg ervoor dat de tand niet uitdroogt en desinfecteer hem niet! Bewaar het tanddeel in een glas melk of speeksel. In sommige gevallen kan de tandarts het afgebroken stukje tand nog terugplaatsen. Kan dit niet? Dan herstelt de tandarts dit meestal door middel van een (composiet)vulling.

 

Wat moet ik doen bij een losstaande tand?

Als uw tand losstaat, kom er dan niet aan en duw hem niet terug. Bezoek direct uw tandarts. Is deze niet geopend? Maak dan een afspraak bij de spoedtandarts. Hij zal onderzoek verrichten, de tand in zijn juiste positie brengen en vastzetten.

 

Wat moet ik doen als mijn tand eruit is?

  1. Zoek de tand zo snel mogelijk op;
  2. Pak de tand vast bij de kroon. Zorg ervoor dat u de wortel van de tand niet aanraakt. Hiermee kunt u het weefsel beschadigen wat juist nodig is voor het opnieuw vastgroeien van de tand;
  3. Spoel de tand gedurende 10 seconden af met melk of koud water. Hiermee verwijdert u het vuil en wordt de kans op een goed herstel groter;
  4. Plaats de tand terug in de oorspronkelijke positie. Als de tand niet helemaal goed past is dat niet erg. Het is belangrijk dat hij met bloed verzorgd wordt. Lukt het terugplaatsen van de tand niet? Ga dan dezelfde stappen na als bij een losstaande tand en bewaar de tand in een glas melk of speeksel. Het is uiterst belangrijk dat de tand niet uitdroogt. Als de tand langer dan een halfuur droog is geweest kan hij vaak niet meer succesvol teruggezet worden.
  5. Lukt het terugplaatsen wel? Houd uw tanden op elkaar. Dit kunt u het beste doen door voorzichtig op een gaasje of papieren zakdoekje te bijten;
  6. Ga vervolgens direct naar de tandarts! Hier wordt de teruggeplaatste tand gecontroleerd en vastgezet.

Hoe kan ik tandletsel voorkomen?

Tandletsel komt vaak voor tijdens het sporten. Bijvoorbeeld bij sporten als hockey of rugby. Dit kunt u tegengaan door een gebitsbeschermer te dragen. Deze biedt geen garantie, maar beperkt eventuele schade bij een ongeluk. In sportwinkels kunt u kant en klare gebitsbeschermers kopen. Deze beschermen echter niet voldoende, omdat ze niet helemaal goed passen. Een beter alternatief is een op maat gemaakte sportbeschermer.