Onze tong, het is een van die dingen die we allemaal als vanzelfsprekend beschouwen. Maar de tong is meer dan een willekeurig orgaan, onze tongen spelen een sleutelrol in ons vermogen om voedsel te proeven en door te slikken. En geloof het of niet, uw tong kan ons als tandarts ook aanwijzingen geven voor zowel uw mondgezondheid als uw algehele gezondheid. Lees hierover in de onderstaande blog!

 

Witte laag op de tong

Uw tong zou een mooie roze tint moeten hebben. Als delen van uw tong bedekt lijken te zijn met een witte substantie, kan dit een overmaat van gist in de mondholte zijn. Natuurlijk kan het ook gewoon witachtig zijn als u uw tong niet poetst elke keer dat u uw tanden poetst. Poets dit dan even weg en you’re good to go!

 

Witte vlekken op de tong

Leukoplakie is een aandoening die kan ontstaan als de tong geïrriteerd is, zoals bij roken of tabaksgebruik. Elke medische professional zal u adviseren om te stoppen met die tabaksgewoonte. Als u echter witte vlekken ziet, maak dan een afspraak bij de tandarts om zeker te zijn en om mondkanker uit te sluiten.

 

Overdreven rode tong

Hoewel een té rode tong een symptoom kan zijn van een Kawasaki ziekte (vooral bij kinderen tot 5 jaar), wordt het veel vaker geassocieerd met een vitaminegebrek, zoals foliumzuur of B-12. De oplossing hiervoor is om simpelweg een vitaminesupplement toe te voegen aan uw dagelijkse routine.

 

Landkaarten tong

Een landkaarten tong, ofwel lingua geographica, bestaat uit kleine, pijnloze ontstekingen die zich over de hele tong verspreiden en zich lijken te verplaatsen. Sommige delen zijn wit en ruw, terwijl andere juist rood en glad zijn. Een landkaarten tong komt voor bij een half procent van de Nederlanders en kan zowel bij volwassenen als kinderen voorkomen. De oorzaak is vooralsnog onbekend, hoewel het blijkt dat stress, hormonale veranderingen en allergieën een rol spelen. Deze aandoening veroorzaakt geen pijn en hoeft niet behandeld te worden. Het kan wel enkele weken of zelfs jaren aanhouden.

 

Pijnlijke tong

Als uw tong op één plek of overal overgevoelig is, kunt u een voedselallergie of een (opkomende) aften hebben. Maakt u zich er geen zorgen over, tenzij het een na tijdje niet weggaat. Raadpleeg dan even uw tandarts om te vragen naar zijn/haar mening.

 

Harige tong

Yep, klinkt vreemd, maar soms kan een eiwitophoping ervoor zorgen dat kleine bultjes langwerpig vastzittend voedsel worden, wat resulteert in wat lijkt op strengen haar op uw tong. Het zou ook nog kunnen komen door de neerslag van pigmenten uit bijvoorbeeld tabak, koffie en thee of medicijnen (antibiotica) in combinatie met een verminderde mondhygiëne. Meestal helpt een goede poetsbeurt of het schrapen van de tong, maar als dat niet het geval is, is een bezoekje aan de tandarts wel aangeraden.

 

Maakt u zich zorgen over uw tong of wilt u gewoon een tandheelkundige controle plannen? Wacht dan niet langer en maak direct een afspraak. Het team van Tandartspraktijk Villa Westhof helpt u graag!