Facings voor op tanden zijn een populaire optie in de cosmetische tandheelkunde voor het verbeteren van uw glimlach. Maar wat zijn facings voor tanden precies en hoe kunnen ze uw gebit transformeren? In deze blog bespreken we de definitie van facings tanden, hun werking, de voordelen en de geschiktheid van deze behandeling.

Wat zijn facings voor tanden?

Facings voor op tanden zijn dunne, op maat gemaakte schildjes van tandkleurig materiaal die op de voorkant van uw tanden worden geplaatst. Deze facings zijn ontworpen om de kleur, vorm en stand van uw tanden te verbeteren, en kunnen een effectieve oplossing bieden voor cosmetische tandproblemen. Facings kunnen gemaakt worden van verschillende materialen, zoals composiet en porselein, afhankelijk van uw specifieke behoeften en voorkeuren.

Hoe werken facings voor tanden?

Het proces van het aanbrengen van facings voor tanden begint met het voorbereiden van uw tanden. Dit omvat meestal het verwijderen van een kleine laag van het tandoppervlak om voldoende ruimte te creëren voor de facing. Vervolgens worden de facings met een speciale lijm aan uw tanden bevestigd. Dit resulteert in een natuurlijke, esthetische uitstraling die goed past bij de rest van uw gebit.

wat zijn facings tanden

Soorten facings tanden

Facings voor tanden zijn beschikbaar in twee hoofdtypen: composiet en porselein. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen.

Composiet facings

Composiet facings worden gemaakt uit een tandkleurig vulmateriaal dat direct op uw tanden wordt aangebracht. Dit type facing is vaak sneller en kosteneffectiever dan porseleinen facings. Composiet facings zijn ideaal voor het corrigeren van kleinere esthetische problemen, zoals kleur- of vormveranderingen, en kunnen meestal in één afspraak worden geplaatst.

Porseleinen facings

Porseleinen facings zijn dunne schildjes van keramisch materiaal die op de tanden wordt bevestigd. Deze facings hebben een erg lange levensduur en bieden een natuurlijke uitstraling die moeilijk van echte tanden te onderscheiden is. Porseleinen facings zijn vaak de voorkeurkeuze voor grotere veranderingen en zijn geschikt voor een langdurige oplossing.

Voordelen van facings voor tanden

Facings voor op tanden bieden verschillende voordelen die ze tot een aantrekkelijke optie maken voor veel mensen die hun glimlach willen verbeteren. Een paar van die voordelen zijn:

Verbetering in uitstraling

Facings voor tanden kunnen aanzienlijke verbeteringen aan uw glimlach bieden. Of u nu te maken heeft met verkleurde tanden, onregelmatigheden of scheve tanden, facings kunnen helpen om een stralende glimlach te creëren. Ze kunnen de kleur, vorm en stand van uw tanden aanpassen om een verbeterde uitstraling te bereiken.

Duurzaamheid

Porseleinen facings, in het bijzonder, zijn zeer duurzaam en bestand tegen vlekken en slijtage. Dit maakt ze tot een langdurige oplossing voor cosmetische tandproblemen. Composiet facings zijn ook redelijk duurzaam, hoewel ze mogelijk vaker vervangen moeten worden dan porseleinen facings.

Minimale ingreep

Het plaatsen van facings op tanden vereist slechts een minimale ingreep aan uw natuurlijke tanden. In de meeste gevallen hoeft er alleen een dunne laag van het tandoppervlak te worden verwijderd. Dit betekent dat de behandeling relatief pijnloos is en uw tanden op de lange termijn niet ernstig beschadigd worden.

Voor wie zijn facings tanden geschikt?

Facings voor tanden zijn een uitstekende optie voor personen die kleine tot gematigde problemen in uitstraling met hun tanden willen aanpakken. Ze zijn geschikt voor:

  • Personen met verkleurde tanden die niet reageren op bleekbehandelingen
  • Mensen met kleine chips, scheuren of onregelmatigheden in hun tanden
  • Personen die een gelijkmatigere en stralendere glimlach willen zonder uitgebreide orthodontische behandelingen

Beperkingen van facings voor tanden

Hoewel facings voor tanden veel voordelen bieden, zijn ze niet voor iedereen de beste oplossing. Facings zijn mogelijk minder geschikt voor:

  • Personen met ernstige tandproblemen of structurele schade aan hun tanden
  • Mensen met een slechte mondhygiëne of tandvleesproblemen, die eerst behandeld moeten worden
  • Personen die vaak tandenknarsen of andere schadelijke mondgewoonten hebben, wat de facings kan beschadigen

verschil-tandarts-mondhygienist

Als u overweegt facings tanden te laten plaatsen, is de eerste stap om een afspraak te maken met een tandarts die gespecialiseerd is in cosmetische tandheelkunde. Tijdens de consultatie zal uw tandarts uw mond onderzoeken, uw wensen bespreken en bepalen of facings te goede optie voor u zijn. Ze zullen ook het proces, de kosten en de nazorg met u doornemen.

Wilt u meer weten over facings voor op tanden of overwegen of ze geschikt zijn voor uw situatie? Neem contact met ons op om een afspraak voor cosmetische tandheelkunde te plannen. Wij staan klaar om u te helpen en van deskundig advies te voorzien!