Heeft u er ooit last van gehad? U wordt wakker en voelt dat uw kaak pijn doet, of irriteert, maar u weet niet precies waarom. Veel mensen tandenknarsen zo nu en dan ongemerkt. Maar wanneer het op het punt komt dat uw kaak pijn gaat doen, knarst u uw tanden misschien nog wel vaker dan u denkt; en dat kan zorgen voor gebitsproblemen. In deze blog vertellen we over de oorzaken, gevolgen en tips om dit te voorkomen.
Inhoud
Wat is tandenknarsen?
Tandenknarsen, is het (krachtig) over elkaar schuiven van tanden of kiezen. Tandenknarsen is anders dan tandenklemmen, want bij tandenklemmen wordt er hard dichtgebeten op de tanden. Hierbij is er geen sprake van het over elkaar heen schuiven. In vaktermen worden deze twee ook wel bruxisme genoemd. Tanden- knarsen of klemmen gebeurt vaak ’s nachts. U hoeft niet bang te zijn als dit een enkele keer gebeurt in uw slaap, maar wanneer dit regelmatig gebeurt is het tijd om dit te gaan verhelpen. Ook wanneer pijn ontstaat in uw kaak, hoofd, oren, nek, mond of schouders, is het aan te raden om het hierover te hebben met uw tandarts.
Hoe weet ik of ik tandenknars?
Vaak is het zo dat de partner opmerkt dat u ’s nachts veel geluid maakt door het knarsen van uw tanden. Maar het kan ook zo zijn dat u ’s ochtends wakker wordt met gevoelige tanden, pijnlijke kauwspieren en/of hoofdpijn. Daarnaast kan het ook zijn dat uw tandarts een ongewone slijtage ontdekt aan het gebit. Volgens wetenschappers is de diagnose van bruxisme officieel alleen vast te stellen door een speciaal slaaponderzoek.
Wat zijn de oorzaken van tandenknarsen?
Vroeger werd er gezegd dat de vorm van het gebit invloed zou hebben op tandenknarsen. Tegenwoordig blijkt dat het centrale zenuwstelsel en stress, in welke vorm dan ook, hier invloed op heeft. Tandenknarsen kan één van de volgende oorzaken hebben, maar vaak is het een combinatie van:
- Stress en spanningen;
- Erfelijke factoren (bij 40-60% speelt erfelijkheid een rol!);
- Angst;
- Roken (bij rokers komt tandenknarsen tot twee keer vaker voor dan bij niet-rokers);
- Overmatig drugs of alcoholgebruik;
- Onverwerkt geestelijk trauma;
- Overmatig gebruik van cafeïne (cola, energiedrankjes en koffie);
- Bepaalde medicijnen (antidepressiva).
Wat zijn de gevolgen van tandenknarsen?
De gevolgen van tandenknarsen zij niet bepaald fijn. Dit zijn:
- Pijn in het gezicht;
- Hoofdpijn;
- Oorpijn;
- Verstoorde slaap (voor u of uw partner);
- Slijtage van het gebit, wat zorgt voor irritatie of zelfs tandverlies;
- Aantasting van het tandglazuur;
- Spierpijn in de kauwspieren;
Hoofd-, oor-, en gezichtspijn verdwijnen meestal als u stopt met tandenknarsen. Slijtage met het gevolg van tandverlies gebeurt vaak alleen bij ernstige gevallen.
Tips om het te voorkomen
De eerste stap bij het verhelpen van bruxisme, is de bewustwordingsfase. Pas dan kant u ermee aan de slag. We hebben een aantal tips verzameld die kunnen helpen met het aanpakken van bruxisme:
- Splint of opbeet plaat:
Een splint of opbeet plaat wordt over uw tanden aangebracht en moet ’s nachts tijdens het slapen gedragen worden. Het is nog niet bekend of dit het tandenknarsen echt verhelpt, maar het zorgt er in ieder geval voor dat het uw gebit niet verder beschadigt.
- Neem uw rust:
Het is belangrijk om ook af en toe even te ontspannen. Luister eens naar ontspannende muziek of neem een warm bad. Het klikt wellicht een beetje zweverig, maar dit kan u wel helpen om het tandenknarsen te verminderen.
- Ontspanningsoefeningen
Het uitvoeren van ontspanningsoefeningen helpt vooral bij het voorkomen van knarsen overdag, bijvoorbeeld als gevolg van stress. Hiervoor zal uw tandarts u doorverwijzen naar een fysiotherapeut. In ons geval, onze samenwerkingspartner en tevens gevestigd in ons historische pand “Villa Westhof”, Fysio Villa Westhof.
Wanneer is de hulp van een tandarts nodig?
Een bezoekje aan de tandarts is nodig wanneer uw tanden zijn versleten, beschadigd of gevoelig zijn. Ook als u pijn aan uw gezicht, kaak of oor heeft. Of wanneer uw partner aangeeft dat u een knarsend geluid maakt in uw slaap. Heeft u een van deze symptomen? Aarzel dan niet om een afspraak in te plannen. Een van onze specialisten controleert of uw gebit beschadigd is en zal je gedegen adviseren over de vervolgstappen. Wij helpen u graag!