Gaatjes, ook wel cariës of tandbederf genoemd, bijna iedereen heeft er waarschijnlijk wel eens mee te maken gehad. Er zijn verschillende symptomen waardoor u ze kunt herkennen. Maar hoe worden gaatjes eigenlijk behandeld? En wat gebeurt er als u er niets tegen doet? Tandartspraktijk Villa Westhof uit Nijmegen vertelt u er alles over in deze blog!

 

Hoe ontstaan gaatjes?

De oorzaak van het ontstaan van gaatjes komt door de bacteriën in tandplak. Tandplak bevindt zich op uw tanden en kiezen. De bacteriën zetten etensresten (koolhydraten) om in zuur. Door de sterkte van het zuur bijt dit zich door een deel van het tandglazuur heen. Wanneer er te veel glazuur aangetast wordt, breekt het glazuuroppervlak. Hierdoor ontstaan de gaatjes.

 

Hoe herken in een gaatje?

Gaatjes hebben verschillende stadia waarin ze zich bevinden. Wanneer u een gaatje in een vroeg stadium herkent, kan het gaatje nog verzorgd worden door een goede mondverzorging, zodat er geen verder tandbederf ontstaat. Signalen van een gaatje in een beginnend stadium zijn onder andere witachtige vlekjes, zwarte puntjes of donkere verkleuring. Dit zijn echter signalen en hoeven dus niet altijd gaatjes te zijn. Wanneer een gaatje zich in een verder stadium bevindt kunt u onder andere pijn ervaren met het consumeren van hete etenswaren of hele koude dranken. Ook hebben mensen met een gaatje vaak last van een slechte adem, of een vieze smaak in hun mond.

 

Hoe worden gaatjes behandeld?

Tandbederf wordt door de tandarts op verschillende manieren behandeld. Als het nodig is dan wordt u eerst verdoofd. Hierna wordt in tandbederf geboord, waarna de tand of kies vervolgens ruw wordt gemaakt zodat de vulling beter hecht. Binnen onze praktijk worden gaatjes over het algemeen altijd met composiet gevuld. Wanneer er te veel gezond tandweefsel verloren is gegaan door het tandbederf en er weinig houvast is voor een composiet vulling, wordt in sommige gevallen ook een kroon geplaatst.

 

Wat gebeurt er als ik er niets tegen doe?

Wanneer u te lang wacht met het behandelen van een gaatje, kunnen de bacteriën en zuren het tandglazuur oplossen. Hierdoor bestaat de kans het gaatje de tandzenuw bereikt. Hierdoor kan er flinke pijn ontstaan wat vervolgens enkel op te lossen is met een wortelkanaalbehandeling. Dit wilt u natuurlijk niet. Laat het niet zo ver komen! Bezoek regelmatig de tandarts en mondhygiëniste. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

 

Heeft u het vermoeden gaatjes te herkennen? Maak dan snel een afspraak om dit te verhelpen. Het team van Tandartspraktijk Villa Westhof staat voor u klaar.