Als tandarts krijgen we vaak vragen over tandvullingen. Wat zijn tandvullingen, waarom zijn ze nodig, en wat zijn de verschillende soorten vullingen die beschikbaar zijn? In deze blog gaan we in op deze vragen en meer!
Wat zijn tandvullingen?
Een tandvulling is een materiaal dat in een tand wordt geplaatst om een gaatje te vullen of om beschadigd tandweefsel te herstellen. Dit voorkomt verdere tandbederf en helpt de tand zijn vorm en functie te behouden.
Waarom zijn tandvullingen nodig?
Tandbederf is de vaak meest voorkomende reden waarom tandvullingen nodig zijn. Tandbederf ontstaat door bacteriën die suikers in de mond omzetten in zuur, wat het tandglazuur aantast. Als het tandbederf niet op tijd wordt behandeld, kan dit leiden tot ernstigere tandproblemen, zoals infecties en tandverlies.
Welke soorten vullingen zijn er?
Er zijn verschillende soorten tandvullingen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende soorten vullingen zijn:
- Amalgaam: deze vullingen werden in het verleden veel gebruikt. Ze zijn gemaakt van een mengsel van metalen, waaronder kwik, zilver, tin en koper. Ze zijn duurzaam en relatief goedkoop, maar hebben een donkere kleur die de meeste patiënten niet mooi vinden. Vandaar dat vrijwel niet meer worden gelegd.
- Composiet: deze witte vullingen zijn gemaakt van een mengsel van kunststof en glasdeeltjes en kunnen worden gematcht met de kleur van je tanden. In onze praktijk gebruiken we vrijwel altijd composiet vullingen.
- Compomeer: deze vullingen wordt voornamelijk toegepast bij het melkgebit omdat het ongeveer even snel slijt als de melktanden zelf. Ze zijn dus wel wat minder duurzaam dan composiet.
- Keramisch: deze vullingen zijn gemaakt van porselein en worden op maat gemaakt in een tandheelkundig laboratorium. Ze hebben een zeer natuurlijke uitstraling en zijn duurzaam, maar zijn dan ook wel de duurste optie van de vier.
Als een groot deel van de tand is beschadigd door tandbederf of een breuk, kan het nodig zijn om een kroon te plaatsen als aanbevolen behandeling.
Hoe wordt een tandvulling geplaatst?
Het plaatsen van een tandvulling is over het algemeen een eenvoudige procedure. De tandarts zal eerst in het tandbederf boren om het gaatje te verwijderen. Vervolgens wordt de tand schoongemaakt en gedroogd, zodat de vulling beter hecht. Hierna wordt de vulling aangebracht en aangepast aan de vorm van de tand. Ten slotte wordt de vulling uitgehard met behulp van een speciale lamp en hierna gepolijst. Het filmpje van het KNMT legt de behandeling heel duidelijk uit.
Doet het plaatsen van vullingen pijn?
Het laten vullen van een gaatje in je tand hoeft niet pijnlijk te zijn. Het kan echter wel gevoelig zijn tijdens het boren, afhankelijk van de diepte van het gaatje en de persoonlijke pijngrens. U kunt altijd vragen om een plaatselijke verdoving. Hierdoor is de behandeling geheel pijnloos.
Na de behandeling kunt u gevoeligheid ervaren bij het drinken van warme of koude dranken. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken, want dit is normaal. Mocht de pijn lang of heftig aanhouden, neem dan contact op met uw tandartspraktijk.
Wat gebeurt er als ik een gaatje in mijn tand of kies niet laat vullen?
Als een gaatje niet of te laat wordt gevuld, kan dit leiden tot verdere tandbederf. Het gaatje kan groter worden en dieper in de tand doordringen, waardoor de tandzenuw wordt aangetast en pijn kan veroorzaken. In ernstige gevallen kan de tandzenuw ontstoken raken en kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn of kan de tand of kies zelfs verloren gaan. Laat uw gaatjes dus tijdig behandelen!
Voorkomen is beter dan genezen
Het gezegde “voorkomen is beter dan genezen” geldt zeker ook voor uw gebit. Door regelmatig te poetsen en flossen om tandplak tegen te gaan, kan verder tandbederf worden voorkomen. Regelmatig naar de tandarts gaan voor controles en reinigingen is ook belangrijk, zodat eventuele problemen vroegtijdig opgemerkt kunnen worden.
Als u denkt dat u een tandvulling nodig heeft of als u verdere vragen heeft over tandvullingen, neem dan gerust contact op. Onze ervaren tandartsen helpen u graag.