Iedereen is vast en zeker volop aan het genieten van de zomervakantie. Lekker naar het buiten- of binnenland. Onderweg kunnen snoep en snack dan uiteraard niet missen. Afkoelen met ijskoude drankjes, ijsjes en heerlijk vaak uiteten. En vast en zeker genoeg feesten. Waarom ook niet? Het is toch vakantie! Maar houd in uw achterhoofd dat een tandartscontrole plannen na de zomervakantie geen slecht idee is.

 

Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde mens maar liefst 5 keer meer suiker consumeert tijdens de zomervakantie dan hierbuiten. IJsjes en suikerhoudende dranken zijn hierbij de grootste boosdoeners. Niet geheel onbelangrijk om na uw vakantie een periodieke controle te plannen dus. Dan kunt u met een stralende lach het nieuwe schooljaar ingaan, of uw collega’s weer ontmoeten.

 

Gebit heeft het zwaar te verduren

Uit het onderzoek blijkt tevens dat één op de vijf kinderen meer snackt uit verveling tijdens de zomervakantie. Ook geven één op de drie ouders vaker een suikerbehoudende traktatie aan hun kinderen. Een heerlijk bolletje ijs op een warme zomerdag bijvoorbeeld. Lekker toch? Daar komt vervolgens ook nog eens bij dat de meerderheid van de kinderen tijdens de zomervakantie zijn of haar tanden vergeet te poetsen. Soortgelijken patronen zijn eveneens bij volwassenen terug te vinden. Ons gebit heeft het dus aardig zwaar te verduren.

 

De grootste boosdoeners van tandbederf tijdens de zomervakantie

Wij hebben een lijst opgesteld van de grootste boosdoeners van tandbederf tijdens de zomervakantie. Doe er uw voordeel mee en probeer ze zo veel mogelijk te vermijden. Met de nadruk op zo veel mogelijk. Want genieten is natuurlijk ook belangrijk!

 

  • Hoog suiker bevattende etenswaren
  • Plakkerig voedsel: toffees of nougat staan bol van suiker en blijven aan uw tanden kleven. Hierdoor hebben bacteriën langer de tijd om schade aan het gebit aan te richten. Probeer na het eten van zo’n snoepje dus eventueel te spoelen met water of een tandenstoker te gebruiken.
  • Snoep dat hard is: zuurtjes of napoleons brengen lange tijd door in de mond, waardoor de suiker in de mond blijft hangen en tanden aangetast worden.
  • Zetmeel houdend voedsel: frietjes, crackers of brood. Dit soort voedsel blijft bij nalatigheid vaak achter tanden of kiezen zitten. Na verloop van tijd zet het speeksel dit om naar suikers.
  • Zure drankjes: fruitsappen tasten het glazuur aan welke juist erg belangrijk zijn ter bescherming van de tand.

Heeft u het gevoel dat uw gebit is aangetast door het uitbundige leven tijdens de vakantie? Of wilt u er gewoon verzekerd van zijn om een frisse en gezonde start te maken na de vakantie? Plan dan een tandartscontrole in. Het team van Tandartspraktijk Villa Westhof staat voor u klaar.

 

Gaat u nog op vakantie? Dan wenst ons gehele team u een hele fijne vakantie toe. Geniet ervan!