Gevoelige tanden treden op wanneer het tandglazuur dunner wordt of het tandvlees zich terugtrekt, waardoor de zenuwen in uw tanden blootgesteld worden aan externe prikkels. Gelukkig zijn er verschillende manieren om gevoelige tanden te voorkomen. In deze blog delen we vijf effectieve tips die u kunt gebruiken om tandgevoeligheid te verminderen en de mondgezondheid te verbeteren.

1.    Gebruik een zachte tandenborstel

Het kiezen van de juiste tandenborstel is belangrijk bij het voorkomen van tandgevoeligheid. Gebruik een zachte tandenborstel met fijne haren om uw tandglazuur te beschermen. Harde tandenborstels kunnen het tandvlees irriteren en het tandglazuur verder afslijten, waardoor gevoeligheid kan ontstaan. Te hard poetsen kan er ook voor zorgen dat uw tandvlees zich gaat terugtrekken. Hierdoor kan het tandbeen bloot komen te liggen, wat leidt tot vervelende pijnprikkels.

2.    Gebruik speciale tandpasta tegen gevoelige tanden

Bij gevoelige tanden kunt u het best een speciale tandpasta gebruiken tegen gevoelige tanden. Deze soort tandpasta kunnen een speciaal beschermlaagje aanbrengen of het tandbeen remineraliseren. Hierbij worden tandbeenkanaaltjes dichter gemaakt, waardoor het probleem dus bij de kern wordt aangepakt. Vaak zitten er ook stoffen in die zenuwprikkeling verminderen.

3.    Probeer eten en drinken met een hoog zuurgehalte te vermijden

Voedsel en dranken met een hoog zuurgehalte tasten het tandglazuur aan en gevoeligheid veroorzaken. Denk hierbij aan citrusvruchten, frisdranken en zure snoepjes. Probeer deze zure producten te vermijden of te beperken. Natuurlijk hoort het er ook bij om zo nu en dan een snoepje of frisdrank te nuttigen, maar probeer dan wel uw mond te spoelen met water. Zo neutraliseert u de zuurgraad in uw mond.

4.    Vermijd tandenknarsen met een gebitsbeschermer

Tandenknarsen kan leiden tot gevoelige tanden doordat het tandglazuur wordt afgesleten. Als u ’s nachts uw tanden knarst, overweeg dan om voortaan een gebitsbeschermer te dragen.

5.    Houd uw gebit schoon

Een goede mondhygiëne is cruciaal bij het voorkomen van tandgevoeligheid. Poets uw tanden minstens twee keer per dag gedurende twee minuten en gebruik flosdraad of tandenstokers om ook tussen uw tanden te reinigen. Vergeet niet regelmatig de tandarts en mondhygiënist te bezoeken voor controle en professionele reiniging. Door uw gebit schoon en gezond te houden vermindert en/of voorkomt u de kans op gevoelige tanden. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Beoordeling door onze tandartsen

Een tandarts kan op basis van uw gebit beoordelen wat de gevoeligheid in uw tanden veroorzaakt. Zij kunnen u hierbij adviezen geven om het in de toekomst te voorkomen! Afspraak maken? Neem contact met ons op. Het team van Tandartspraktijk Villa Westhof helpt u graag verder.