Tanderosie is een veel voorkomend probleem dat wordt veroorzaakt door zuuraantastingen op het tandglazuur. Als dit niet op tijd wordt behandeld, kan dit leiden tot ernstige gebitsproblemen, zoals gevoelige tanden, verkleuring of zelfs tandbreuk. In deze blog gaan we in op wat tanderosie is, wat de oorzaken zijn en hoe u dit kunt voorkomen.

Wat is tanderosie?

Wanneer het tandglazuur wordt aangetast door (te veel) zuren spreken we van tanderosie. Deze zuren komen op verschillende manieren in de mond. Denk hierbij aan voeding, dranken, maar ook maagzuur. Wanneer uw tandglazuur wordt aangetast kan dit ernstige gebitsproblemen veroorzaken. Uw tandglazuur functioneert namelijk als beschermlaagje van uw tand. Wanneer het tandglazuur is verdwenen zal het ook niet meer terugkomen. Hierdoor kunnen bacteriën zich binnendringen tot het tandweefsel.

Voeding en dranken met een hoog zuurgehalte

Zoals aangegeven wordt tanderosie veroorzaakt door producten met een hoog zuurgehalte. Er zijn verschillende dranken en voedingsmiddelen die als zeer erosief worden beschouwd. Hieronder geven we u enkele voorbeelden:

  1. Frisdrank: frisdrank bevat een hoog zuurgehalte. Denk bijvoorbeeld aan cola of fanta. En hoewel light of zero varianten weinig tot geen suiker bevatten, zijn deze ook zuur;
  2. Citrusvruchten: citrusvruchten, zoals sinaasappels en grapefruits;
  3. Wijn: zowel witte als rode wijn bevatten een hoog zuurgehalte;
  4. Koffie: koffie bevat zuren die het tandglazuur kunnen aantasten. Bovendien kan het toegevoegde suiker bevatten;
  5. Zure snoepjes: snoepjes die zuur zijn, zoals zure matten en zure vruchten;
  6. Sportdranken: sportdranken bevatten vaak veel suiker en zuren.

Het is lastig om op basis van smaak te bepalen of een product zuur is. Suiker of zoetstoffen kunnen een product met een hoog zuurgehalte namelijk zoet laten smaken. Denk bijvoorbeeld aan cola wat erg zoet smaakt door suikers, maar van zichzelf erg zuur is.

Symptomen van tanderosie

Vaak wordt tanderosie pas in een gevorderd stadium ontdekt. Wanneer u klachten ervaart bij het consumeren van warm voedsel of koude dranken, is het glazuur al verdwenen. Dit komt doordat uw glazuur steeds dunner wordt, waardoor dit gevoeligheid veroorzaakt. Tanderosie kunt u herkennen als het uiterlijk van uw tanden verandert. Tanden worden dunner en geler, bij de kiezen kunnen de knobbels verdwijnen.

Voorkomen is beter dan genezen

Er bestaat helaas geen behandeling tegen tanderosie. Daarom is het belangrijk om dit voorkomen. Dit is altijd beter dan genezen!  Als uw gebit is aangetast door zuren zal de tandarts het gebit herstellen met composiet (witte) vullingen. Bij ernstigere gevallen kan het zijn dat uw tandarts facings, inlays of kronen moet plaatsen.

Preventie van tanderosie

Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om tanderosie te voorkomen.

  1. Een goede mondhygiëne, zoals regelmatig poetsen en flossen, kan helpen om het tandglazuur te beschermen;
  2. Probeer op uw voeding te letten en zorg dat u niet te veel suikers en zuren binnenkrijgt;
  3. Als u wel producten met veel suiker of een hoog zuurgehalte nuttigt, houdt dit dan niet te lang in uw mond. Drink uw colaatje dus meteen op en ga er niet uw mond mee spoelen. Probeer ook een glas water te drinken hierna;
  4. Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist is belangrijk om tanderosie in een vroeg stadium vast te kunnen stellen. Zij staan namelijk voor preventieve mondzorg.

Heeft u last van tanderosie of andere gebitsproblemen? Neem dan contact op met onze tandartspraktijk om een afspraak te maken voor een controle en/of behandeling. Het team van Tandartspraktijk Villa Westhof helpt u graag verder.