Wist u dat 50 tot 60% van de Nederlanders weleens last heeft van een slechte adem? Veel mensen gebruiken mondwater om deze slechte adem te verhelpen. En als de oorzaak vanuit de mond ontstaat, terwijl u wel een goede mondhygiëne heeft, dan is dit ook een prima optie. Toch worden we steeds voorzichtiger met het aanraden van mondwater. Het kan namelijk ook nadelen met zich meebrengen. Tandartspraktijk Villa Westhof zet de voor- en nadelen van het gebruik van mondwater in deze blog voor u op een rijtje.

 

Wat zijn de voordelen van mondwater?

  • Slechte bacteriën worden gedood

Net als tandpasta doodt mondwater slechte bacteriën in uw mond. 

  • Het geeft een fris en schoon gevoel

Ze hebben vaak een frisse menthol of eucalyptus smaak, zorgen voor een fris en schoon gevoel in uw mond. Vooral een voordeel als u even snel de deur uit moet en een nare smaak in uw mond heeft.

  • Bereikt ook moeilijke plekken

Door uw mond te spoelen met mondwater, bereikt deze ook plekken waar u niet makkelijk kunt komen met uw tandenborstel.

 

Wat zijn de nadelen van mondwater?

  • Bevat soms alcohol

Alcohol vermindert de speekselproductie.

  • Versnelt vorming van plak

Doordat speekselproductie afneemt (door de alcohol), neemt de kans op vorming van tandplak toe. Dat alcohol vocht onttrekt uit uw lichaam, merkt u als u bijvoorbeeld een kater heeft. Dit zorgt voor een droge mond.

  • Doodt ook goede bacteriën in de mond

Waar mondwater ervoor zorgt dat slechte bacteriën in uw mond gedood worden, worden helaas ook de goede bacteriën gedood. Hierdoor is het aan te raden om een te kiezen voor een milde variant.

 

Wel of niet gebruiken?

Mondwater verfrist, maar reinigt uw tanden niet. Dit is belangrijk om te onthouden. Het is dus niet aan te raden om het vervangend te gebruiken op de dagelijkse routine van tweemaal uw tandenpoetsen. U kunt na het poetsen van uw tanden ook spoelen met water voor een soortgelijk effect. Wanneer u toch liever mondwater gebruikt, dan adviseren wij een variant zonder alcohol, zoals CB12. Deze zorgt ervoor dat de adem geneutraliseerd wordt in plaats van te maskeren. Ook bevat deze fluoride, wat ervoor zorgt dat uw tanden sterk blijven.

Een beter alternatief

Gebruikt u mondwater om een slechte adem te verhelpen? Deze slechte adem kan het gevolg zijn van een slechte mondhygiëne. Het is nóg beter om de precieze oorzaak hiervan te onderzoeken, zodat een slechte adem zich niet meer voordoet en mondwater overbodig wordt! Een mondhygiëniste kan u helpen om uw mond te reinigen op plekken waar u zelf niet goed bij kan. Bent u klaar om uw slechte adem grondig aan te pakken? Maak dan een afspraak. Het team van Tandartspraktijk Villa Westhof staat klaar om u te helpen.