Wanneer we denken aan de controle bij de tandarts, denken velen van ons aan het reinigen van het gebit, een snelle blik op de tanden en misschien wat advies over mondverzorging. Maar een belangrijk aspect dat hierbij komt kijken is het maken van röntgenfoto’s. In deze blog zullen we het belang van regelmatige röntgenfoto’s bij de tandarts bespreken.

1. Vroege detectie van verborgen problemen

Het eerste en misschien wel het belangrijkste voordeel van röntgenfoto’s bij de tandarts is de mogelijkheid om gebitsproblemen op te sporen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Een kritisch blik en het gebruik van spiegels kunnen de tandarts helpen bij het identificeren van oppervlakkige problemen, maar röntgenfoto’s bieden de mogelijkheid om dieper in de structuur van uw gebit te kijken. Hierdoor kunnen tandartsen aandoeningen vroegtijdig detecteren voordat ze ernstiger worden.

2. Effectieve behandelingsplanning

Bij het maken van een behandelingsplan zijn röntgenfoto’s erg belangrijk. Ze bieden tandartsen de mogelijkheid om de omvang van het probleem vast te stellen en hiervoor een op maat gemaakt behandelingsplan op te stellen. Stel u bijvoorbeeld tandbederf voor: een röntgenfoto kan helpen bepalen of een vulling, een wortelkanaalbehandeling of wellicht het trekken van uw tand of kies nodig is. Dit zorgt voor een effectieve behandeling.

3. Controle van de ontwikkeling van gebit bij kinderen

In het bijzonder, voor kinderen in de groei en ontwikkeling van hun gebit zijn röntgenfoto’s ook erg belangrijk. Hiermee kunnen wij als tandarts de volgorde van het doorkomen van de ‘grote mensen tanden’ volgen en eventuele problemen met de uitlijning of ruimte identificeren. Door vroegtijdig problemen als deze op te sporen, kan de tandarts u advies geven over behandelingen zoals bijvoorbeeld een beugel.

4. Monitoring van bestaande tandheelkundige aandoeningen

Ook wanneer u al last heeft van gebitsproblemen, zoals paradontale ziekte of gaatjes, zijn ze belangrijk. In dit geval helpt het bij het volgen van de voortgang van de aandoeningen en de effectiviteit van de gebruikte behandelingen. Indien nodig kan de tandarts het behandelplan aanpassen.

Kortom, röntgenfoto’s voorkomen onnodige kosten door vroege detectie en behandeling van mondproblemen, wat resulteert in lagere behandelkosten.