In het verleden werden tandartspraktijken gerund door tandartsen en hun assistenten. De eerste waren meestal mannelijk, de laatste vrouwelijk. Deze situatie is de afgelopen jaren sterk veranderd. Vandaag de dag wordt tandheelkundige zorg uitgevoerd door verschillende zorgverleners. Vaak werken ze samen binnen één praktijklocatie, maar soms wordt u ook doorverwezen. Maar welke beroepen zijn er allemaal in de tandheelkunde en wat is hun taakverdeling precies? Wij vertellen u het in deze blog!
Taakverdeling binnen de tandartspraktijk
Uitvoerders primaire proces:
- Tandarts: de tandarts ziet de patiënt vaak als eerste. Hij of zij onderzoekt, stelt diagnoses, formuleert behandelplannen en behandelt gebitten. Zij zorgen ervoor dat tandheelkundige ziekten en afwijkingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Daarnaast behandelen tandartsen ziekten en aandoeningen. Patiënten behouden zo een goede mondgezondheid en behouden de functie van het mond- en kauwsysteem zo lang mogelijk.
- Mondhygiënist: Een mondhygiënist is een professional die zich bezighoudt met preventie en mondverzorging, om zo gaatjes en tandvleesaandoeningen te voorkomen en te verhelpen.
- Preventie assistent: Een preventie assistent is een tandartsassistent met een aanvullende opleiding. Zijn of haar taak is het voorkomen van problemen, zoals ontsteking van het tandvlees.
Ondersteuners primaire proces:
- Tandartsassistent: Hij of zij helpt met voorbereiding, assisteert tijdens de behandeling, ontvangt patiënten, plant afspraken in en assisteert bij de administratie in de praktijk. Onder toezicht van de tandarts mag een tandartsassistent ook handelingen uitvoeren.
Gedifferentieerde tandartsen
Na de opleiding tandheelkunde zijn er diverse mogelijkheden om als tandarts zijnde een differentiatie opleiding te volgen. Deze duurt over het algemeen 4 jaar en is niet fulltime. Verschillende differentiaties als tandarts:
- Angstbegeleiding: helpt extreme angstpatiënten;
- Endodontologie: een endodontoloog voert complexe wortelkanaalbehandelingen uit;
- Gehandicaptenzorg: is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met een verstandelijke beperking;
- Gnathologie: behandelt pijn en problemen met kauwen;
- Implantologie: een implantoloog plaatst kunstwortels in het bot als een natuurlijke tand verloren is gegaan;
- Kindertandarts: een kindertandarts is gespecialiseerd in het behandelingen van kinderen;
- Parodontologie: een parodontoloog behandelt ernstige aandoeningen aan het tandvlees;
- Restauratief tandarts: herstelt verloren gegane weefsel aan gebitselementen;
- Slaapapneu: is gespecialiseerd in snurk- en apneuklachten én de behandeling hiervan. Vaak met een anti-snurkbeugel.
Specialisten
Naast de gedifferentieerde tandartsen zijn er ook nog andere specialisten die na de reguliere tandheelkundige opleiding, een vervolg (specialisten)opleiding hebben gevolgd. De specialisten worden vaak ook nog ondersteund door hun eigen medewerkers.
- Kaakchirurg: de meeste mensen denken bij een kaakchirurg aan het verwijderen van verstandskiezen waar een tandarts niet bij kan. De kaakchirurg doet veel meer dan dat en behandelt voornamelijk letsels van de beenderen van het aangezicht, maar ook de weke delen (huid en slijmvliezen) die eroverheen liggen.
- Orthodontie: de orthodontist begeleidt de groei en ontwikkeling van de kaak en tanden. Hij of zij corrigeert en optimaliseert de stand van het gebit. Vaak met het plaatsen van beugels. In onze praktijk heeft u de keuze uit een conventionele beugel of de Airsmile. Dit is een nieuwe beugel die uitneembaar en nagenoeg onzichtbaar is.
Tandtechnicus en -protheticus
- Tandtechnicus: een tandtechnicus is een specialist die hulpmiddelen maakt ter ondersteuning, correctie of vervanging van uw gebit. Bijvoorbeeld een kroon of een brug.
- Tandprotheticus: een tandprotheticus is een expert voor het aanmeten en vervaardigen van protheses die uit de mond zijn te nemen. Bijvoorbeeld een kunstgebit.
Bron: KNMT